Değerli Basın Mensubu,
Elips Haber'de yayımlanan "13 bin işletme uygun değil; MESEM'de ölümle sonuçlanan kaç 'iş kazası' yaşandı?" başlıklı haberin özgünleştirilmiş halini aşağıda gönderiyoruz.
İnternet sitemize bağlantı vererek kaynak göstermek şartıyla haberi özgürce kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar dileriz.
Mesleki Eğitim Merkezi programında çalıştırılan öğrencilerin 336'sı son bir yılda iş kazalarında yaralanırken 2023 yılı başından 2024 yılı Haziran ayına kadar 5 öğrenci ise iş kazasında hayatını kaybetti.
2021 yılında yapılan kanun değişikliği ile yaygınlaşan ve çocuk işçiliğini resmi kılıf altına aldığı için eleştirilen MESEM'ler 1,5 yılda 5 öğrencinin canını aldı. Stajyer olarak çalıştırılan öğrencilere ağır işlerin yüklenmesi ve iş yerlerinde gerekli tedbirlerin alınmaması sebebiyle özellikle inşaat, metal, ağaç işleri, motor ve makine sektörlerindeki MESEM'lerde yaralanma ve ölüm ile sonuçlanan iş kazaları yaşanıyor.
Elips Haber’den Selim Ercan’ın haberine göre, son bir yılda MESEM programında çalıştırılan öğrencilerin 336'sı iş kazalarında yaralandı. 2023 yılı başından 2024 yılı Haziran ayına kadar 5 iş kazası ise ölümle sonuçlandı.
MESEM programı ile ilgili verileri, Milli Eğitim Balanı Yusuf Tekin açıkladı. MESEM’lerde 2023 yılı başından 2024 yılı Haziran ayına kadar ölümle sonuçlanan toplam 5 iş kazası meydana geldiğini söyleyen Bakan Tekin, Temmuz 2024 itibarıyla Mesleki Eğitim Programı kapsamında 39 alanda 385 bin 869 öğrencinin kayıtlı olduğu belirtildi. Bu eğitim programı kapsamında son 1,5 yılda ölümle sonuçlanan toplam 5 iş kazası meydana geldiğini söyleyen Teken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelgeler ile okullarda ve işletmelerdeki iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin arttırılması, iş yerlerinin beceri eğitimi için öğrenci göndermeye uygun olup olmadığını ilgili komisyonlar tarafından yeniden kontrol edilmesi ve uygun şartları sağlamayan iş yerlerine beceri eğitimi için öğrenci gönderilmemesi talimatı verildiğini söyledi. Bakan Tekin yapılan incelemeler sonucunda 12 bin 927 işletmenin uygun olmadığının tespit edildiğini belirtti.
Bakan Tekin, MESEM’lerin denetlenmesi ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “MEB’e bağlı eğitim kurumlarının dışında kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında yapılan aday çırak, çırak ve kalfaların eğitimi ile işletmelerde yapılan mesleki eğitim, öğrencilerin bu eğitiminden sorumlu işletmelerin bağlı olduğu oda veya birliklerin temsilcilerinin katılımı ile Bakanlıkça; iş ortamı, sosyal güvenlik, iş güvenliği ve sağlık şartları bakımından ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca denetlenir. Denetimle ilgili raporlar valiliğe verilir. Raporlarda belirtilen hususlar valilikçe değerlendirilir ve gereği yapılır. Öğrencilerin işletmede aldıkları beceri eğitimleri, görevlendirilen koordinatör öğretmenler tarafından düzenli olarak kontrol edilmektedir. Öğrencilere mesleki eğitim yaptırmak için işyerinde usta öğretici bulunması zorunlu olup il, ilçe ve okullarda kurulan işletme belirleme komisyonları, beceri eğitimi yapılacak işletmelerin uygunluğunu değerlendirmektedir.”