On Tue, Dec 14, 2021 at 12:12:03PM +0200, Cristian Secară wrote:
>În data de Tue, 14 Dec 2021 10:45:33 +0200, Dumitru Moldovan a scris:
>
>> Apropo, pentru tastatura românească QWERTY Genius, ignorând
>> plasamentul în stil ISO al tastei „” ați văzut vreo greșeală ori
>> scăpare?
>
>Lipsește pauza orizontală (nivelul 4 pe tasta -_), iar separatorul zecimal este este punct în loc de virgulă :)
>
>Ce-i drept, încă o linie pentru linia de pauză orizontală este greu de înțeles ce mai e și aia pentru „omul de rând”, iar underscorele este prea sus (lucru care cred că este de fapt valabil cam la toate tastaturile, inclusiv cele en-US).
Bine punctat! În plus, acuma văd că „Ș” și „Ț” sunt pictate cu sedilă, adică „Ş” și „Ţ”. Rezoluția pozei e prea slabă ca să fiu sigur, dar și „Ă” s-ar putea să nu fie A breve, ci un A caron, adică „Ǎ”.
>
>> Aș avea ceva de comentat însă pentru decizia dubioasă de a picta
>> accentele moarte și alte mărunțișuri pe nivelurile 3 și 4 precum ©,
>> §, șamd. A ieșit prea încărcată dpdv vizual pentru gustul meu.
>
>Despre © și chiar și §, de acord. Probabil și ±, toate pe care azi le-aș scoate de tot din standard. Despre tastele moarte, păi dacă nu sunt pictate nu știe nimeni de ele sau care pe unde ar fi. Cel mai frecvent sunt întrebat unde e semul grad și unde e accentul ascuțit. Poate că cineva cu germana i-ar fi util să vadă unde este umlautul (mă refer la scrisul ocazional).
[…]
De gustibus, prefer să nu fie prea încărcată dpdv vizual tastatura. De exemplu, e OK să fie disponibil simbolul © pe nivelul trei al tastei „C”, chiar îl mai folosesc câteodată, dar nu trebuie neapărat să fie pictat și pe tastatură. Nu știu de-l mai are vreo tastatură națională desenat pe C, deși e disponibil în multe aranjamente.
Iar pentru tastele moarte, parcă alte aranjamente naționale nu le au pictate pe taste, de regulă. Chiar dacă ele sunt trecute în standard. De fapt, de aia cred că le și zice taste moarte, că-s inactive și în mod obișnuit nu vrei să știi de ele.