Sessió 2.2 Archivos y organizaciones / Arxius i organitzacions / Arquivos e organizações (dijous 11 de juliol de 2019)

0 views
Skip to first unread message

Núria Palomar

unread,
Jul 17, 2019, 2:01:00 AM7/17/19
to ISKO2019bcn. Debate "Archivos" (A) Sesiones 2.2, 3.2 y 5.2

En aquesta sessió hi havia prevista tres comunicacions. Previ a la celebració del Congrés les persones que havien preparat la comunicació Documentação de valor patrimonial no contexto corporativo: um estudo a partir da revisão sistemática da literatura van informar a l’organització del Congrés que no podien assistir-hi, de manera que es reduïa a dues comunicacions.

 

A l’inici de la sessió només hi havia present la Sra. Priscila Machado Borges Sena que presentaria la comunicació Memória socioeconômica do Ecossistema de Startups de Florianópolis. Es van esperar 15 minuts per si s’incorporava alguna persona de la comunicació restant però finalment es va decidir començar la sessió i si arribaven, s’incorporarien a la sessió sense problemes.

 

Aquesta sessió, sota el nom d’Arxius i organitzacions, va estar moderada per la Sra. Maria Cristina Vieira da Freitas.

 

La comunicació que es va presentar (Memória socioeconômica do Ecossistema de Startups de Florianópolis), forma part de la tesi doctoral que està duent a terme la Sra. Priscila Machado,  va girar entorn a la importància d’organitzar i representar el coneixement en l’ecosistema startups, i com això pot contribuir als processos de gestió i, en conseqüència, a la construcció d'una memòria col·lectiva més eficaç i eficient a l'ecosistema inicial de Florianópolis; com també a construir memòria col·lectiva social.

 

En el debat que es va dur a terme posteriorment es va posar de manifest la importància de garantir la gestió del coneixement en els startups, com en d’altres organitzacions, i la dificultat de conservar i utilitzar el valor d’aquest coneixement en les pròpies organitzacions com a memòria organitzacional i col·lectiva. En aquest sentit es va manifestar el paper rellevant dels fluxes d’informació en aquestes organitzacions per tal d’entendre el coneixement que gestionen i poder explotar-lo correctament.

 

Així mateix, es va conversar entorn a la dificultat que tenen aquestes organitzacions de compartir informació i coneixement entre elles, ja que sovint molt del coneixement que generen es queda integrat només en l’organització i no es vol compartir en considerar-ho informació sensible.  Els startups tenen un rol innovador que és clau, però la protecció d’aquesta informació i coneixement sovint esdevé un handicap en la capacitat de tenir un impacte en relació amb d’altres empreses o la mateixa ciutadania.

 

També es va debatre en relació als criteris que s’utilitzen en la creació de taxonomies en aquests entorns organitzacionals i en base a què es creen: processos, productes,.... i quin és l’impacte sobre els sistemes de gestió del coneixement.

 

En aquest mateix sentit es va voler posar en relleu quina és la percepció que els mateixos emprenedors i emprenedores tenen sobre la utilitat dels sistemes de gestió del coneixement. Es va considerar que són ells/es mateixes que volen construir quelcom útil per la societat i que, per tant, en la cerca d’aquesta impacte social i de l’aposta per obtenir un valor diferencial, la gestió del coneixement esdevé clau.  No obstant, malgrat aquesta predisposició  cal crear consciència del valor de la documentació i insistir en la necessitat de generar evidències (ja sigui en forma de documents o de dades) que garanteixin mantenir la informació i generar el coneixement.

 

Ha restat pendent la presentació de la comunicació Representação de informações não estruturadas em ambientes corporativos: proposta de modelo conceitual ja que no ha assistit a la presentació.

 

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages