Fw: Tr : Isparta uçağı ve Toryum projesi,lütfen okuyun

15 views
Skip to first unread message

Ayse Mine Balkanlý

unread,
Jun 30, 2008, 4:25:59 AM6/30/08
to adil...@deu.edu.tr, ad...@vedst.com, Adnan Kartal, ali....@deu.edu.tr, Anil Erendiz, Anıl Şenkul, anna.s...@ericson.com, askin....@deu.edu.tr, ast, aynur....@deu.edu.tr, banu.o...@mynet.com, Barýþ Kaya, Bedri Baykam, Belgin Bayrakgil, Bilgi Üniversitesi, bodrumbelediyesi, burak akyuz, Burak Pinar, Burcin BAKACHAN, Burçin Bakaçhan, Çaðan Irmak, Cagdas, Cagdas, Celal Baþlangýç, Cem Erciyes, cemca...@ilkmail.com, Cengiz Özek, cenk dincsoy, Ceyhan Kayhan, Çığır Biray, connect...@googlegroups.com, Demet EMÝROÐLU, Deniz Buga, Denizcan Yüzgül, DMG Ýnsan Kaynaklarý, duygu.g...@tescokipa.com.tr, Ebru Filizkan, Efnan Atmaca, Emin Onur Yavuz, emin....@deu.edu.tr, Emrah Keskin, Erdoðan Oztürk, Erman Ata Uncu, famous_tour, Fatih Varan, fened...@deu.edu.tr, Ferdan Çiftçi, Fuat Akdenizli, gÖKSU Pokemonn, Hakan Aslan


--- On Mon, 6/16/08, Ýzim Solmaz <iz...@yahoo.com> wrote:
From: Ýzim Solmaz <iz...@yahoo.com>
Subject: Tr : Isparta uçağı ve Toryum projesi,lütfen okuyun
To: "a.ay" <a....@mynet.com>, "güney akbalik" <gun...@yahoo.com>, "Ayse Mine Balkanlý" <amin...@yahoo.com>, "Hande Capkinoglu" <han...@hotmail.com>, "Aytül Ceylan" <ceylan...@hotmail.com>, "Pýnar DENÝZSEL" <tulip...@hotmail.com>, "Aslý Ercan" <erca...@hotmail.com>, "Aslý ERTOSUN" <aert...@aci.k12.tr>, in...@globalakademi.com, "KIVILCIM KAPTAN" <kivilci...@hotmail.com>, "Seden Gözde Karabulut" <gozdes...@hotmail.com>, "ata kinsizer" <kins...@yahoo.com>, "burçin kinsizer" <kinsi...@hotmail.com>, "evrim KIvanç" <ilki...@hotmail.com>, "Melis Koc" <kocm...@gmail.com>, "nor...@googlegroups.com" <nor...@googlegroups.com>, ozgu...@web.de, "yigit özyüncü" <yigito...@yahoo.com>, "nurhayat tosun" <nurhay...@hotmail.com>, "suat ülker" <s...@ttnet.net.tr>, "can ülker" <phyto...@yahoo.com>, "aydan ülker" <aydan...@yahoo.com>, "D. Suat Ülker" <suat...@barbarosleo.com>, "ozgur unal" <ozsi...@hotmail.com>, zuha...@yahoo.com
Date: Monday, June 16, 2008, 7:42 AM



----- Message transféré ----
De : ata kinsizer <kins...@yahoo.com>
À : aert...@aci.k12.tr; emre...@hotmail.com; rezzan...@superonline.com; ercan <kusad...@gmail.com>; haluk zongur <haluk...@hotmail.com>; Riza Capkin <rizac...@hotmail.com>; aydan...@yahoo.com; iz...@yahoo.com; rafaelsaul <rafae...@mynet.com>; jal...@hotmail.com
Envoyé le : Dimanche, 9 Décembre 2007, 23h39mn 24s
Objet : Fw: Isparta uçağı ve Toryum projesi,lütfen okuyun

Cok onemli lutfen deyerlerimize sahip cikalim,
     "Turk Milleti caliskandir,Turk Milleti zekidir"
     "Ne Mutlu Turkum Diyene..."
       M.Kemal Ataturk.
 

Best Regards,

Arthur Kinsizer

Office Tel # (713)457-1924

Cellphone # (832)606-4550



----- Forwarded Message ----
From: ercan <kusad...@gmail.com>
Sent: Sunday, December 9, 2007 5:13:35 AM
Subject: Isparta uçağı ve Toryum projesi,lütfen okuyun




Isparta uçağında şehit olan Engin Arık'ın kurtarıcı toryum projesi
 Arslan BULUT

02/12/2007

Isparta'daki uçak kazasında şehit olan vatandaşlarımızdan Prof. Dr. Engin Arık'ın 5 Kasım 2002 tarihinde Ekonomik Varlıklarımızı Değerlendirme Derneği'ne yaptığı açıklamalar var. Röportajı bana Yavuz Selim Mert gönderdi. Arık'ın sözlerinden, Türkiye'nin toryum rezervlerinden faydalanarak radyasyon tehlikesi olmayan ve trilyonlarca varil petrole eş değerde nükleer enerji üretebileceği anlaşılıyor.

* * *

Arık, toryumu "kurtarıcı" olarak nitelendiriyor ve özetle şöyle diyordu:

-Toryum, saflaştırıldığında alüminyum, çelik görünümünde bir element. Toprakta toryum oksit halinde bulunuyor. Dünya rezervlerinin yarıdan fazlası Türkiye'de, Batı Anadolu'da bulunuyor. Eskişehir, Sivrihisar, Beypazarı ve Kızılcaören yörelerinde.

-Dünyada ise Avustralya'da 300 bin ton, Hindistan'da 290 bin ton, Norveç'te 170 bin ton, ABD'de 160 bin ton, Kanada'da 100 bin ton, Güney Afrika'da 35 bin ton, Brezilya'da 16 bin ton toryum var. Neredeyse bütün dünyada toplam 1071 bin ton, Türkiye'de ise 800 bin ton.

 

-Toryum 21. yüzyılın en stratejik maddesi olacak.

Çünkü yeni tip reaktörlerde yakıt olarak kullanılacak. Eğer biz toryum ile elektrik enerjisi üretebilmek imkanına kavuşursak, bu trilyonlarca varil petrole eş değerde bir enerji kaynağı olacak.

·         Şu anda planlanan yeni tip reaktörlerin prototipinden söz edecek olursak: Yerin yaklaşık 30 metre altında, kurşun bir hedefin içinde bulunacak toryum. Bu hedefe dışarıdan, yeryüzünden hızlı protonlar gönderiyorsunuz. Bu protonlar kurşundan nötron üretiyor. Bu nötronlar da gidip toryumla birleşerek enerji üretiyor. Bu tip reaktörlerin eskileriyle mukayese edilmesi mümkün değil. Kesinlikle patlama tehlikesi yok. Çernobil benzeri bir felaketin tekrarlanması mümkün değil. Radyoaktif kalıntı minimum nispetinde. Bu da nötronlarla yok edilebiliyor. Reaktörün fişini çektiğinizde her türlü işlem duruyor. Doğa kirlenmiyor, minimum atıklar da uzun ömürlü değil. Toryumun, uranyumun yerini alabileceği kanıtlandı. Dokuz yıl öncesine kadar toryumun bu tip bir reaktörde yakıt olarak kullanılabileceği bilinmiyordu.

·         CERN araştırması ile Avrupa, ilk prototip toryumlu nükleer santralini yapmaya çalışıyor. Ayrıca Japonya ve ABD de kendi santrallerini kurmak istiyor. Araştırmaların içinde olursak, biz kendimiz daha iyisini de üretebiliriz. Bu yeni reaktör, mevcut reaktörlerin sorunlarını da çözümleyecek.

- Hızlandırıcı üzerinde çalışan bir tek araştırma grubumuz var Ankara'da. Hızlandırıcı proton ve elektron gibi temel parçacıkların ve atom çekirdeklerinin hızını çoğaltan alet. Tıpta, sanayide, savunma sanayiinde de kullanılıyor. Fakat araştırmayla ilgili hızlandırıcı yok.

·         Türkiye'de, 2010 yılında hızlandırıcı, deneysel yüksek enerji fiziği ve nükleer fizik konularında 1200 bilim adamının çalışıyor olması gerek. Şu anda sadece 80 kişi var. Önce bilime ve bilim adamına yatırım yapmak lazım.

-Üniversitelerin fizik bölümlerinin bu alanda çalışmasını sağlamak, çalışma yapacak olanları yüreklendirmek lazım. Büyük bir servetin üzerinde oturuyoruz, küçük bir bilimsel yatırımla toryumla enerji üretme alanının dünya devleri arasına girebiliriz. 290 bin tonluk rezervi bulunan Hindistan, enerji geleceğini toryumda arıyor. Türkiye'nin elindeki toryum rezervleri ise sonsuza kadar yeter!

* * *

Prof. Dr. Engin Arık, Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi'ndeki bilim adamlarına bilgilerini aktarmaya gidiyordu.

Allah rahmet eylesin.

 


No virus found in this incoming message.
Checked by AVG Free Edition.
Version: 7.5.503 / Virus Database: 269.16.14/1172 - Release Date: 05.12.2007 08:41


Your smile counts. The more smiles you share, the more we donate. Join in!



Looking for last minute shopping deals? Find them fast with Yahoo! Search.


Envoyé avec Yahoo! Mail.
Une boite mail plus intelligente.

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages