Google Groups no longer supports new Usenet posts or subscriptions. Historical content remains viewable.
Dismiss

Condeiele Lui Voda De Calin Gruia Comentariu Literar

4 views
Skip to first unread message

Vickie Rud

unread,
Nov 26, 2023, 12:52:42 PM11/26/23
to
Condeiele lui Vodă - o legendă istorică de Călin Gruia
Condeiele lui Vodă este o legendă istorică scrisă de Călin Gruia, care prezintă un episod din viața lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei. Legenda se bazează pe un fapt real: scrierea unor scrisori de către Ștefan cel Mare către papa Sixt al IV-lea și împăratul Frederic al III-lea, în care le cerea ajutor împotriva turcilor.

condeiele lui voda de calin gruia comentariu literar
DOWNLOAD https://t.co/R3h4zyI52N



Legenda începe cu o descriere a situației dificile în care se afla Moldova, asediată de oastea otomană condusă de sultanul Mahomed al II-lea. Ștefan cel Mare își adună sfetnicii și le cere sfatul despre cum să facă față dușmanului. Unii îi propun să se supună turcilor, alții să ceară pace, dar Ștefan cel Mare respinge aceste variante și decide să scrie scrisori către papa și împăratul, cerându-le sprijin militar și recunoașterea independenței Moldovei.

Legenda continuă cu prezentarea modului în care Ștefan cel Mare a scris scrisorile, folosind condeie de lemn și cerneală făcută din frunze de dafin. Autorul folosește dialogul pentru a reda discuția dintre domn și cronicarul Grigore Ureche, care îi transcrie gândurile. Se evidențiază astfel personalitatea lui Ștefan cel Mare, care este un conducător curajos, demn, inteligent și credincios. El își exprimă încrederea în Dumnezeu și în poporul său, dar și dorința de a apăra țara de invadatori.

Legenda se încheie cu trimiterea scrisorilor prin soli către destinații. Autorul menționează că scrisorile au avut efectul scontat: papa l-a numit pe Ștefan cel Mare "atletul lui Hristos" și i-a trimis o coroană de aur, iar împăratul l-a recunoscut ca principe al Moldovei. De asemenea, autorul subliniază că scrisorile au rămas ca mărturii ale vitejiei și înțelepciunii lui Ștefan cel Mare, fiind păstrate în arhivele Vaticanului și ale Vienei.

Condeiele lui Vodă este o legendă istorică care valorifică un moment important din istoria Moldovei și a lui Ștefan cel Mare. Autorul folosește un limbaj simplu și expresiv, cu elemente populare și arhaice, pentru a crea o atmosferă autentică și pentru a transmite mesajul său patriotic și moralizator.




Legenda Condeiele lui Vodă face parte din volumul "File din poveste", publicat de Călin Gruia în 1968. Acesta cuprinde șapte legende populare și culte, inspirate din istoria și folclorul românesc. Autorul își propune să readucă în atenția cititorilor valorile și tradițiile naționale, precum și personalități marcante ale trecutului.

Călin Gruia (1907-1988) a fost un scriitor, jurnalist și diplomat român, membru al Uniunii Scriitorilor din România. A scris mai multe cărți pentru copii și tineret, dar și reportaje, cronici literare și studii istorice. A fost distins cu Premiul de Stat pentru Literatură în 1956 și cu Ordinul Meritul Cultural în 1967.

Condeiele lui Vodă este o legendă care ilustrează spiritul de luptă și de independență al poporului român, reprezentat de figura emblematică a lui Ștefan cel Mare. Prin această legendă, autorul îi îndeamnă pe cititori să fie mândri de moștenirea lor culturală și istorică, să respecte valorile creștine și să apere interesele naționale.
35727fac0c

0 new messages