[CoderDojo.si] Cenejši Raspberry Pi

18 views
Skip to first unread message

CoderDojo.si

unread,
Jan 6, 2014, 2:46:23 PM1/6/14
to coderd...@googlegroups.com
Super novica!
Hello World Foundation, ki pomaga pri organizaciji CoderDojo dogodkov, se je z Pidirect zbarantal za 10% popusta na vse izdelke in brezplačno poštnino, juhej!

Kaj je Raspberry Pi, se morda vprašate? Berite dalje.

Raspberry Pi je računalnik v velikosti kreditne kartice. Ne, res.
Velik je 8.5cm x 5.4cm, nanj pa lahko namestite operacijski sistem, ki temelji na Linux jedru. Da si lažje predstavljate, Raspberry Pi v polnem zagonu:


Na sliki zgoraj vidimo vse luknje, ki jih Pi premore. Če začnemo skrajno levo in napredujemo v nasprotni smeri urinega kazalca: prostor za SD kartico, s katere se Raspberry Pi zažene, Micro USB, prek katerega se napaja, spodaj HDMI izhod, preko katerega prenašamo sliko in/ali zvok na ekran/TV, desno v rumeni barvi priklopljen kabel za mrežno povezavo, nad njim pa sta 2 USB vhoda. Na zgornji strani, z desne proti levi, 3.5mm audio izhod, zraven je RCA izhod, preko katerega lahko prenašate sliko, zadnji v vrsti pa so splošnonamenski "pini", ki jih lahko uporabite tako za prejemanje kot za oddajanje podatkov. Kratek video.

Kaj pa lahko počnem z njim, se morda vprašate. Eto vam. Vse.

Nekaj popularnejših primerov:

Privatno omrežje

Časi za varnost na internetu so tu. Nikoli ne veste, kdo prestreza vaše podatke, vam gleda v računalnik, nanj namešča vohunske programe. Če želite biti vedno* varni, lahko svoj Pi uporabite kot VPN! Kjerkoli po svetu se potem že potikate, se lahko v internet povežete preko svojega Pi-VPN strežnika, vsa povezava med vami in VPN strežnikom pa je kriptirana*.

Super računalnik

Ok, ni tako popularen kot preprosto kul. Če imajo vaši starši preveč denarja, vi pa že načrtujete kako zavzeti svet, boljše izbire ni. Pod pretvezo da boste uporabili Raspberry Pi za učenje in naloge, ki vam jih dodelimo, lahko v resnici izračunate... khm, marsikaj, vprašajte nas na CoderDojo dogodkih.

Medijski predvajalnik

Je ravno malenkost "švohnejši" od podobno namenskega Apple TV, ki se prodaja za dobrih $100. Na njem lahko predvajate celo 1080p oz. "Full HD" filme. Raspberry Pi, pretvorjen v medijski center, lahko upravljate tudi z daljinskim upravljalnikom. Za dobrih 50€ tako dobite medijski predvajalnik, ki prežveči vsak format, prav tako pa ga prilagodite točno tako kot vam ustreza.
Poleg predvajanja filmov in glasbe lahko preko njega gledate tudi televizijo, slike, ...

Kamero občutljivo na gibanje

Se vam je kdaj zdelo, da vam kdo brska po sobi, pa niste imeli dokazov? Ste si želeli slikati vse mimovozeče avtomobile? Posneti nočno potikanje sestre domače živali? Vaše iskanje je pri koncu.


Timelapse

Bi si želeli narediti t.i. time-lapse posnetke tistih lepih dni in večerov? Z Raspberry Pi ni problema.

Stroj za vzbujanje nostalgije

Raspberry Pi, pretvorjen v arkadni stroj...


ZX Spectrum računalnik...
Windows 3.1 ... Pi?

Splošnonamenski računalnik  

Seveda lahko na njem poganjate poljubno ustrezno Linux distribucijo, delate vaje za vaš najljubši programski jezik, se učite etičnega hekanja, raziskujete sosedovo brezžično omrežje, avtomatizirate dom oz. počnete vse ostalo, kar vam srce poželi

Za tiste, ki vas nič od tega ni pritegnilo pa imamo asa v rokavu.

Minecraft

Prav ste prebrali. Z Raspberry Pi lahko tako igrate Minecraft, kot tudi programirate znotraj igre, povrh vsega v vašem najljubšem programskem jeziku. Woohoo, zabavno s koristnim!


Koda za popust

Kot vidite, možnosti je neskončno, kaj boste naredili s svojo ploščico pa je samo vaša izbira!
Če vas je kaj od tega prepričalo, ali pa zadevo že poznate in ste samo preskočili do konca, je v nadaljevanju povezava do strani, preko katere lahko naročite Raspberry Pi in možne potrebščine. Opozorilo: Vsaka SD kartica ne deluje, če želite biti 100% prepričani, preverite tukaj. Prav tako svetujemo kartico tipa Class 10, ki omogoča hitro pisanje in branje.

Ko boste zaključevali z nakupom na PiDirect, med vnašanjem osebnih podatkov vnesite še sledeči kupon za popust: CoderDojoChristmasBonus

--
Objavil/-a CoderDojo.si v CoderDojo.si dne 1/06/2014 08:46:00 pop.

Natasa Potocnik

unread,
Jan 7, 2014, 6:57:42 AM1/7/14
to coderd...@googlegroups.com

Dragi CoderDojo-vci,

naša mulčka sta navdušena!

 

Ali tudi v 2014 velja, da se srečamo vsako drugo soboto, kot običajno, na Zemanti, ob 9.30?

 

Se vidimo,

Nataša z Nacetom In Rudijem

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages