[CoderDojo.si] Kaj? Kako? Zakaj? Kam sedaj?

7 views
Skip to first unread message

Jero

unread,
Nov 4, 2014, 5:56:41 AM11/4/14
to coderd...@googlegroups.com
Pred 2 letoma se je vse skupaj začelo. Prava skupina ljudi, njihova želja po znanju in predajanju le tega, je vodila v ustanovitev prve slovenske veje mednarodnega tečaja CoderDojo.
V tem času nas je obiskalo veliko mladih, tako po starosti kot po srcu, novi obiskovalci pa se pojavijo iz tedna v teden.
Začutili smo potrebo po ponovni obrazložitvi naših delavnic. Zakaj so delavnice potrebne? Kaj želimo z delavnicami doseči? Kako lahko vsakdo pomaga in sodeluje pri uresničitvi teh idej in ciljev?


Kaj CoderDojo sploh je?

 


Začnimo z razčlenitvijo imena.
Coder: Oseba, ki zasnuje in piše računalniško kodo.
Dojo: Japonski izraz, ki v prevodu pomeni »Mesto poti« in opisuje prostor vadbe japonskih borilnih veščin preko prenosa znanja s strani starejših / izkušenih na mlajše / neizkušene.

Ideja in prvi dogodki so se začeli na Irskem, sedaj pa tovrstni tečaji potekajo po celem svetu.

En izmed najpomembnejših ciljev je, da vsem omogočimo dostop do okolja kjer lahko udeleženci brezplačno ustvarjajo in se spoznavajo s kodiranjem.


Zakaj so delavnice potrebne?

 

Živimo v informacijski dobi.
Tok informacij še nikoli v zgodovin človeštva ni bil tako močan, poleg tega pa je zaradi dostopnosti tehnologije neprekinjen. Vedno bolj se izkazuje, da ob tem neprekinjenem požiranju raznih vsebin obstojimo in prehitro zadovoljimo potrebe, ki bi jih bilo bolje zapolniti z lastno ustvarjalnostjo.


Kaj želimo z delavnicami doseči?

 

Stremimo k prihodnosti, kjer ne bomo samo požirali informacij in se v njih utopili. Ustvarjamo generacijo, ki se bo lahko uprla preprosti uporabi tehnologije in bo sposobna prispevati, ustvarjati in dograjevati temelje na katerih stoji človeštvo.

RADI IMAMO SLIKE MAČK! Ne želimo pa da to definira dojemanje tehnologije med mlajšimi.

http://i.imgur.com/WagQCMe.jpg
V najslabšem primeru vzgojimo spoštovanje do ustvarjalcev, ki jih zaradi ogromne količine informacij pozabimo ceniti.


Kako lahko vsakdo pomaga in sodeluje pri uresničitvi teh idej in ciljev?

 

Priznamo, da smo tekom 2 let premalo delali na samem ustvarjanju skupnosti. Z navdušenjem smo odgriznili prevelik kos in pozabili, da ste starši osrednji temelj CoderDoja.

Vračamo se h koreninam. Ponovno želimo vzbuditi družabni aspekt naših delavnic. Tehnologija si je pridobila značaj samotarja, z vašo pomočjo se bomo proti temu bojevali.

Prostovoljci in vsi udeleženci vas potrebujemo.

Prisotnost starša/skrbnika je na tečaju obvezna saj s tem pokažete, da je vse kar počnemo nekaj vredno, perspektivno, da ni to le enkrat tedenski hobij ampak pomemben korak v prihodnost generacije, ki ste jo spravili na svet.
S tem bomo omogočili, da bodo otroci z vašo in našo pomočjo uspešno prekoračili lastne želje in cilje. Zavedamo se, da mladi dostikrat ne poslušajo lastnih staršev. CoderDojo delavnice po celem svetu so to rešile z mešanjem staršev. Na delavnici niste z namenom pomagati svojemu otroku, ampak drugim. S tem omogočimo otroku bolj sproščeno in strukturirano delo.

Vsak človek lahko na svoj način doprinese k naši viziji, prisotnost je prvi korak.
Veseli smo vsake mandarine, soka, doniranega USB ključa, starega laptop-a na katerem se nabira prah.

Domišljija je meja.


--
Objavil/-a Jero v CoderDojo.si dne 11/03/2014 07:24:00 pop.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages