[CE Joan Bardina] ☼ Novetats editorials. Jordi Griera. Carme Juncà. Lluís Maria Xirinacs. Articles de Dolors Marin, Joan Rocamora, Isabel-Clara Simó i Brauli Tamarit. ☼

18 views
Skip to first unread message

Centre d'Estudis Joan Bardina

unread,
Apr 10, 2024, 4:18:41 PMApr 10
to Llista Catala Sempre
Sumari:
1. Presentació.
2. Novetat editorial. Tercera edició revisada del llibre «Vent d'alliberament» d'en Jordi Griera.
3. Novetat editorial. «En Pere i el Globàlium», de Maria del Carme Juncà, membre de la Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs.
4. Nova publicació sobre el «Globàlium» de Lluís Maria Xirinacs.
5. «Any de Déu», nova publicació obra inèdita de Lluís Maria Xirinacs.
6. Web Bardina: «Diari de 21 dies de vaga de fam per Catalunya», per Lluís Maria Xirinacs. Edició clandestina de l’any 1975, prèvia a l’edició oficial.
7. Web Bardina: Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs. 7. La comunitat és valenta - I i II. 8. La comunitat és responsable - I i II.
8. Web Bardina: «Josep Pàmies, un heroi sense capa», per Joan Rocamora. Llibertat.cat, 12‑3‑2024.
9. Web Bardina: «Sí», per Isabel-Clara Simó. Avui, 10‑5‑2005.
10. Web Bardina: «Una humanitat espiritualment evolucionada», per Brauli Tamarit Tamarit, 16‑1‑2024.

1. Presentació.

En aquesta atapeïda tramesa del web del Centre d’Estudis Joan Bardina anunciem algunes novetats editorials:

La tercera edició del llibre «Vent d’alliberament», d’en Jordi Griera, soci d’honor del Centre d’Estudis Joan Bardina, en una edició revisada i més entenedora de la trajectòria vital de l’autor, resum dels seus coneixements acumulats al llarg de la seva vida.

«En Pere i el Globàlium», de Maria del Carme Juncà. Una explicació amena i pedagògica del model filosòfic de coneixement de la realitat de Lluís Maria Xirinacs.

També una reedició corregida del llibre sobre el Model Menor del mateix Xirinacs i «Any de Déu», recull de les seves homilies com a capellà entre els anys 1965-1966.

La versió digitalitzada del «Diari de 21 dies de vaga de fam per Catalunya» de Xirinacs, en una versió clandestina catalana de l’any 1975, prèvia a la versió oficial.

Quatre articles més de la sèrie «Cent passes d’una via d’humanitat» signats per la Dolors Marin, reproduïts prèviament en el rotatiu Penedès Econòmic.

En Joan Rocamora trenca una llança en favor del pagès ecològic i gran defensor de la salut i de la vida Josep Pàmies mitjançant el seu article publicat prèviament a Llibertat.cat.

Reproduïm l’article «Sí» de la Isabel-Clara Simó, article del rotatiu Avui que fou reproduït també des del web Llibertat.cat.

Finalment, us oferim un article d’en Brauli Tamarit titulat «Una humanitat espiritualment evolucionada».

Equip del Centre d'Estudis Joan Bardina.
http://bardina.org

2. Novetat editorial. Tercera edició revisada del llibre «Vent d'alliberament» d'en Jordi Griera.

En Jordi Griera, enginyer industrial i soci d'honor del Centre d'Estudis Joan Bardina, ha enllestit la tercera edició revisada del seu llibre «Vent d'alliberament», obra que des d'aquesta altra perspectiva pren una vessant autobiogràfica que dona un major sentit al seu contingut.

D'aquesta obra, editada de nou en paper, us en mostrem el text de la seva tapa posterior:

L’obra:

Al segle de la IA, l'espiritualitat és més necessària que mai per afirmar la Humanitat sobre les màquines. L'autor ha tingut experiències extraordinàries que l'han transformat, i les descriu. Transmet una visió integrada del món, solucions per estar sà i feliç, el Seitai, la meditació i el que ve després. Els coneixements d'una vida que ja és molt llarga, amb infinitat de coses útils, com copsar les persones veient-les, saber de banca i diner, o reveladores, com entendre Déu, la consciència, l'origen del patriarcat, i molt més. És un llibre amè i fàcil de llegir, però també és de consulta, per recuperar el centre quan calgui.

L’autor:

La naturalitat d'una família mediterrània, el rigor d'estudiar enginyeria i dirigir empreses, i el contacte intens amb cinc grans Mestres d'Anglaterra, Japó i l'Índia, van inspirar el seu mètode per fer les empreses més humanes i ajudar les persones a trobar la seva millor versió, com a éssers espirituals lliures de pors i lligams innecessaris.

Us recordem també que un dels capítols d’aquest llibre, Una prova de reencarnació, ha estat reproduït dins del web «En cos i ànima», dins la següent entrada:

Una prova de reencarnació, per Jordi Griera.

«La mare dels meus fills, Mariona, tenia uns somnis recurrents des que ens havíem casat, aleshores feia quinze anys. Al matí em deia "aquesta nit he tingut un d’aquells somnis" i me’l contava. Els somnis, d’un realisme inusual, no eren sempre iguals, però tenien com a elements comuns que se situaven en ambients que semblaven d’uns segles enrere. En uns ella portava unes cartes secretes per carrers deserts, de nit i sense llum, li semblava que a uns conspiradors. En altres, veia una cripta d’una catedral amb estàtues de marbre blanc, o baixant a la porta d’entrada a una gran església romànica fosca amb uns domassos extraordinàriament rics, o es veia ella mateixa en un claustre, o fent un pelegrinatge per un riu, amb ases i vestida "molt antiga i senzilla", travessant el riu, dormint en una balma del camí, passant a prop d’un volcà adormit, etc. Altres nits somniava amb carrers d’un poble amb cases de color ocre, com les del Piemont o la Llombardia. El meu record és aquí més desdibuixat, però també parlava d’una ermita dedicada a la Santíssima Trinitat, situada en una vall entre tres turons (...)».

https://animaweb.cat/2022/08/22/una-prova-de-reencarnacio-per-jordi-griera/

Fitxa:

Autor: Jordi Griera Roig.

Títol: Vent d’alliberament.

ISBN: 9798871975305.

276 pàgines.

3. Novetat editorial. «En Pere i el Globàlium», de Maria del Carme Juncà, membre de la Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs.

Nova publicació: En Pere i el Globàlium.

L’amiga i col·laboradora de la Fundació, Ma. Carme Juncà, acaba de publicar un llibre de divulgació del Model de Lluís M. Xirinacs. El format és de conte i vol apropar el model al públic general.

Per copsar la realitat en el seu conjunt, Lluís M. Xirinacs va dissenyar una eina: el Globàlium, o més pròpiament «Un model global de la realitat». Per a una persona neòfita pot semblar complicat i de difícil accés, per això, l’autora ha creat un text lleuger d’introducció. A més, el text s’acompanya d’un retallable que es pot construir i que ajudarà a seguir-ne la lectura. Si inicieu aquest viatge, no us en penedireu. Bon camí!

El llibre el podeu adquirir a les llibreries o directament a la Fundació Randa-Lluís M. Xirinacs.

Moltes gràcies, Carme i molt èxit!
Abril 2024.

Fitxa:

Autora: Ma. Carme Juncà Campdepadrós

Títol: En Pere i el Globàlium. Aproximació al Model global de la realitat de Lluís M. Xirinacs.

Editorial La Desclosa, S.L.

Barcelona.

ISBN 978-84-96591-38-7

Idioma: català.

4. Nova publicació sobre el «Globàlium» de Lluís Maria Xirinacs.

Us recordem que, des de la Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs, hem dut endavant una nova publicació sobre el «Globàlium» de Lluís Maria Xirinacs.

Es tracta del llibre «Un model global de la realitat. Manual del Model menor» 2024, editat en català.

Enllaç:

https://xirinacs.cat/arxius/942

La Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs ha publicat aquest febrer (2024) una nova versió del text «Un model global de la realitat. Primera part: Model menor», publicat l’any 2007 per Abadia Editors.

L’obra és una presentació del Model filosòfic de Xirinacs a partir del primer nivell d’exposició: el Model menor, necessari per aprofundir en la complexitat del model global complet.

L’edició que presentem conté dues novetats respecte de l’edició de 2007. D’una banda, s’ha prescindit d’alguns dels capítols finals, dedicats a l’exposició dels fonaments geomètrico-matemàtics (treballats, especialment, a la tesi doctoral de Xirinacs) i del capítol dedicat a la gènesi del model (exposat a l’autobiografia «Des de dins de mi» 2022, Editorial Voliana). D’altra banda, el text que es presenta, a diferència de l’edició anterior, té integrades les figures als capítols corresponents per tal de facilitar la lectura. La nova edició, doncs, és un veritable manual del Model menor, a partir dels texts i figures de Xirinacs.

De nou, aquesta publicació s’ha pogut fer gràcies als col·laboradors i amics de la Fundació. L’editorial Sunya ha facilitat l’autoedició de l’obra, el llibre no disposa de distribució a les llibreries. Si esteu interessats, cal que us poseu en contacte amb la Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs.

Un agraïment especial per a Francesc Soler Claveras, autor dels magnífics gravats del model menor que apareixen a la coberta del llibre.

Un model global de la realitat, Lluís M. Xirinacs.

«Tractar el global no és tractar-ho tot. És aprendre a tractar de tot una mica: allò més significatiu en el coneixement, allò més determinant en l’acció (...)». 1992.

«A la Globalística no hi ha centre, perquè és un espai riemannià, no hi ha jerarquia ni supremacia, però tampoc no és una mera llista o una mera juxtaposició independents entre elles. Cal donar raó de totes les múltiples i determinades relacions mútues, en el marc d’una topologia, on totes juguen amb totes». 2004.

TEORIA (TEO).
«De fet, quan elaborem models mentals de la realitat, fem una operació de reducció de la realitat, segons diferents criteris, per encabir-la en un esquema. Globalitat vol dir això: una reducció manejable de la realitat». 2007.

5. «Any de Déu», nova publicació obra inèdita de Lluís Maria Xirinacs.

https://xirinacs.cat/arxius/794

Dijous, 16 de novembre del 2023.

Amb gran joia us comuniquem que ja ha vist la llum el llibre «Any de Déu». Es tracta d’un text inèdit que recull les homilies fetes per Lluís Maria a Santa Maria de Balsareny durant l’any litúrgic 1965-1966.

«Any de Déu» és un dels resultats de la tasca de digitalització de l’arxiu personal de Xirinacs, que es duu a la Fundació des de l’any 2018, així com ho va ser l’edició del text inèdit «Des de dins de mi» (2022). Cal remarcar que ambdós textos havien estat preparats per l’autor per ser editats però, per raons diverses, no es va acabar de fer efectiva aquesta publicació.

En el transcurs de la preparació de l’edició d’«Any de Déu» hem tingut el goig de conèixer Jordi Planes i Casals, amic d’en Lluís Maria i introductor d’aquest llibre, qui, a més, ens ha regalat l’«Evocació», que precedeix al pròleg de 1968. L’obra que presentem restitueix el text original de Xirinacs que, per condicionants polítics «eren impossibles de publicar» en aquells moments, com indicava el prologuista.

Desitgem que aquesta edició permeti aprofundir en els anys de joventut de Xirinacs, quan encara no era un personatge públic.

Aquesta publicació s’ha pogut fer gràcies als nostres col·laboradors i amics de la Fundació, atès que l’hem autoeditat mitjançant l’editorial Sunya. El llibre, doncs, no disposa de distribució a les llibreries. Si esteu interessats cal que us poseu en contacte amb la Fundació Randa - Lluís M. Xirinacs.

Versió ebook disponible. També podeu adquirir-lo a través d’aquest enllaç:

http://www.editorialsunya.com/xiric.html

«Lluís M. Xirinacs venia a Balsareny després d’una ja llarga aventura intel·lectual i espiritual. No era, doncs, el vicari eixerit, novençà, que surt del seminari normalment amb més il·lusions que coneixement i aprèn a cops la pràctica pastoral. Es trobà amb els que cada diumenge anaven a les misses que ell presidia, els predicà les homilies que, aplegades avui, formen "Any de Déu". No es pot pas dir que les seves paraules agradessin a tothom i que tothom les comprengués. Que no agradaven a tothom, tot i comprendre-les –i tant!– en són prova les denúncies que hagué de suportar al llarg de l’any i la poca simpatia oficial amb què s’acomiadà del poble. Que no les comprengué tothom n’és prova la interpretació torçada que algú feu servir massa lleugerament, temps després. Amb tot, si aquestes homilies formen el llibre que avui tenim entre mans és perquè agradaren i foren compreses». Del pròleg de Jordi Planes i Casals, París 1968.

6. Web Bardina: «Diari de 21 dies de vaga de fam per Catalunya», per Lluís Maria Xirinacs. Edició clandestina de l’any 1975, prèvia a l’edició oficial.

Us informem que hem introduït, dins de l'apartat de «Publicacions de Lluís Maria Xirinacs» del web del Centre d'Estudis Joan Bardina, el llibre en format «PDF» del «Diari de 21 dies de vaga de fam per Catalunya», de Lluís Maria Xirinacs. Aquesta és una edició clandestina en català de l’any 1975, prèvia a l’edició oficial.

L'enllaç per accedir a la pàgina web del llibre és:

Diari de 21 dies de vaga de fam per Catalunya.

«Aquest llibre estava destinat inicialment a recollir la narració que Lluís Maria Xirinacs féu dels esdeveniments i vivències a la seva vaga de fam de 21 dies, que començà la nit de Nadal de 1970 (...)».

http://bardina.org/diari-de-21-dies-de-vaga-de-fam-per-catalunya/lluis-maria-xirinacs-diari-de-21-dies-de-vaga-de-fam-per-catalunya-cat.htm

7. Web Bardina: Les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs. 7. La comunitat és valenta - I i II. 8. La comunitat és responsable - I i II.

Us informem que hem introduït quatre articles, dins del lloc web del Centre d'Estudis Joan Bardina, pertanyents a les «Cent passes d’una via d’humanitat» de Lluís Maria Xirinacs, articles publicats dins de la revista Penedès Econòmic i signats per la Dolors Marín Tuyà. Els articles pertanyen a les parts 7. La comunitat és valenta - I i II i 8. La comunitat és responsable - I i II. Aquests articles van ser publicats en la revista «Penedès Econòmic», respectivament, el novembre del 2023, en la pàgina 26; el desembre del 2023, en la pàgina 20; el gener del 2024, en la seva pàgina 20 i el febrer del mateix any, també en la seva pàgina 20.

Els enllaços dels diferents articles són:

Cent Passes d’una Via d’Humanitat de Lluís Maria Xirinacs. 7. La comunitat és valenta - I.

«70. L’espontaneïtat de la comunitat és sagrada. Totes les constitucions democràtiques comencen així: «tota autoritat emana del poble». Autoritat vol dir augment, no explotació, de la vida del poble. Fugir del poble és fugir de la pròpia arrel. El poble és lliure junt amb els altres, comptant amb els altres i amb la seva llibertat, pactant mancomunadament. Però no és egoistament lliure, com els liberals {PRÀCTICA} (...)».

http://bardina.org/cent-passes-via-humanitat/cent-passes-via-humanitat-070-071-072-073-074-la-comunitat-es-valenta-cat.htm

Cent Passes d’una Via d’Humanitat de Lluís Maria Xirinacs. 7. La comunitat és valenta - II.

«75. La societat civil viu i participa desperta, informada, reflexiva, decidida, vital, a cada moment, en un mercat qualitatiu transparent, on la informació i la teleinformació no directament utilitària és socialitzada (fora de mercat mètric) i protegida, en els seus aspectes de privacitat, per la justícia. Vetlla la demanda que ella mateixa fa. No es deixa entabanar per adquisicions de qualitat dubtosa, ni es deixa guiar per enganys publicitaris de l’oferta {ART} (...)».

http://bardina.org/cent-passes-via-humanitat/cent-passes-via-humanitat-075-076-077-078-079-la-comunitat-es-valenta-cat.htm

Cent Passes d’una Via d’Humanitat de Lluís Maria Xirinacs. 8. La comunitat és responsable - I.

«80. Si un tronc és viu i ferm transmet vida i robustesa. Una comunitat naixent és feble i li cal una estructura mínima, precisa, concreta, un compromís, si no etern, ben ferm, una conjura inicial com la Lliga Perpètua pactada pels primers cantons suïssos confederats al 1273... o com qualsevol parell d’enamorats es jura amor etern {PRÀCTICA} (...)».

http://bardina.org/cent-passes-via-humanitat/cent-passes-via-humanitat-080-081-082-083-084-la-comunitat-es-responsable-cat.htm

Cent Passes d’una Via d’Humanitat de Lluís Maria Xirinacs. 8. La comunitat és responsable - II.

«86. Aquesta estructura anirà esdevenint cada cop més cibernètica. Fundada en un cos legal, en perfeccionament perpetu, basat en una Constitució o Estatut, de mínims, contractat, sense ingerències externes, ben assumit per totes les parts components de la comunitat. Aquesta llei fonamental és sempre oberta i corregible de comú acord {METAFÍSICA} (...)».

http://bardina.org/cent-passes-via-humanitat/cent-passes-via-humanitat-085-086-087-088-089-la-comunitat-es-responsable-cat.htm

8. Web Bardina: «Josep Pàmies, un heroi sense capa», per Joan Rocamora. Llibertat.cat, 12‑3‑2024.

Us informem que hem introduït les pàgines, dins de l'apartat d'opinió, amb l'article titulat «Josep Pàmies, un heroi sense capa», d'en Joan Rocamora, publicat el dimarts, 12 de març del 2024, en el web digital «Llibertat.cat».

Agraïm a en Joan Rocamora l'haver-nos facilitat la reproducció d'aquest article, que és un merescut homenatge al pagès ecològic Josep Pàmies.

Josep Pàmies, un heroi sense capa.

«Aquest home, pagès i savi que havia treballat de tècnic per a (...)».

http://bardina.org/nw/escrits/joan-rocamora-josep-pamies-un-heroi-sense-capa-cat.htm

9. Web Bardina: «Sí», per Isabel-Clara Simó. Avui, 10‑5‑2005.

Hem introduït les pàgines, dins de l'apartat d'opinió, amb l'article titulat «», de la Isabel-Clara Simó, publicat el dimarts, 10 de maig del 2005, en el rotatiu «Avui».

Agraïm a en Joan Rocamora l'haver-nos facilitat la reproducció d'aquest article, reproducció publicada dins el portal digital «Llibertat.cat», el dimarts, 23 de gener del 2024.

Sí.

«Si tinguéssim la independència i la nostra bandera estigués (...)».

http://bardina.org/nw/escrits/avui-isabel-clara-simo-si-cat.htm

10. Web Bardina: «Una humanitat espiritualment evolucionada», per Brauli Tamarit Tamarit, 16‑1‑2024.

Hem introduït les pàgines, dins de l'apartat d'opinió, amb l'article titulat «Una humanitat espiritualment evolucionada», d'en Brauli Tamarit Tamarit, escrit el diumenge, 12 de novembre del 2023.

Una humanitat espiritualment evolucionada.

«Agustí Chalaux (1911-2006) i Lluís Maria Xirinacs (1932-2007) ens van fer el present de dissenyar un model de societat, basat fonamentalment en una dependència molt gran de la tecnologia telemàtica, amb l’objectiu d’acabar amb la misèria material, la corrupció i els abusos de poder. Però hem de reconèixer que aquesta dependència de la telemàtica ens pot dur ràpidament cap a una tirania que esclavitzi la nostra raça humana, cosa que tampoc volien ni Chalaux, ni Xirinacs (...)».

http://bardina.org/nw/escrits/brauli-tamarit-tamarit-una-humanitat-espiritualment-evolucionada-cat.htm

Moltes gràcies per compartir aquesta informació.
-- 
Si has rebut un missatge amb còpia oculta i no vols rebre més correus nostres, retorna el missatge posant «Baixa» o «Baja» dins de l'assumpte del missatge, des de la mateixa adreça que els rebs. - Si has recibido un mensaje con copia oculta y no quieres recibir más correos nuestros, devuelve el mensaje poniendo «Baja» o «Baixa» dentro del asunto del mensaje, desde la misma dirección que lo recibes.

Centre d'Estudis Joan Bardina.
E-mail: in...@bardina.org
Web: http://bardina.org
Bloc/blog: http://bardina.blog.pangea.org

Article 19 de la Declaració universal de Drets Humans adoptada i proclamada per la Resolució de l'Assemblea General de les Nacions Unides, 17 A (iii) del 10 de desembre de 1948: Tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; això comporta el dret a no ésser inquietat per causa de les opinions i el de cercar, rebre o difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà d'expressió i sense consideració de fronteres.

Artículo 19 de la Declaración universal de Derechos Humanos adoptada y proclamada por la Resolución de la Asamblea General de las Naciones Unidas, 17 A (iii) del 10 de diciembre de 1948: Todo individuo tiene derecho a la libertad de opinión y de expresión; este derecho incluye el de no ser molestado a causa de sus opiniones, el de investigar y recibir informaciones y opiniones, y el de difundirlas, sin limitación de fronteras, por cualquier medio de expresión.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages