Hoi camras-forum,
Ik heb vandaag in de radiotelescoop een dag lang demo's gegeven voor publiek, en daarbij wat leuke data vergaard. Ik kom er zelf niet aan toe er goed naar te kijken, maar misschien vinden jullie het leuk om er in te neuzen. De data is bijvoorbeeld heel goed bruikbaar om de bundelgrootte van de telescoop te zien.
De data is opgenomen op 1.33GHz; ik heb een gnuradio-flowchart een totale intensiteit (total power over een MHz aan bandbreedte) per halve seconde laten uitspugen. Die intensiteit staat in een bestandje, samen met de afstand tot de zon, Cassiopeia A, en Cygnus A. Voor publiek was het een verrassing dat er naast de zon nog twee kneiterheldere radiobronnen aan de hemel staan, en dat die resp. elfduizend en zeshonderd miljoen lichtjaar ver staan.
De software voor de waarneming staat in
https://gitlab.camras.nl/dijkema/zonnedemo, in het bijzonder de flowchart driftscan_L-band.grc en het scriptje zonnewaarneming.py.
De databestanden staan in
https://charon.camras.nl/public/continuumdata/, de bestandsnaam bevat de juliaanse datum. De metingen van vandaag beginnen allemaal met data16284. In sommige datasets stond de verzwakker aan, in andere uit. Dat zie je vanzelf aan de schaal.
Wat mij opviel, is dat er rechts van de zon een duidelijk wiebeltje zit. Ik vermoed dat we daar een zonnevlek hebben waargenomen. Verder was het grappig om te zien dat Cygnus A aan het begin van de middag laag stond, waardoor de grondruis duidelijk te zien was. Die verdween later op de dag.
Met vriendelijke groet,
Tammo Jan