Kaliban i veštica, u izdanju Što čitaš? (Zagreb)

49 views
Skip to first unread message

AG

unread,
Nov 7, 2022, 7:41:18 AM11/7/22
to blo...@googlegroups.com

 U ovom žurnalu:

  

1. Silvija Federiči, „Kaliban i veštica“, kao novi samizdat

2. „Što čitaš?“, Zagreb, anarhistička naklada, antikvarijat i dućan

3. Odjavna špica

 

"Telo je moralo da umre da bi radna snaga mogla da živi..." — Silvija Federiči, 2005.

 

 

sto-citas-kaliban-i-vestica-naslovnica.jpg

 

https://webshop.stocitas.org/kaliban-i-vestica


https://www.stocitas.org/


Što čitaš?, FB stranica


Što čitaš?, dućan: Frankopanska 22, Zagreb, 10000


Kompletan tekst prvog izdanja (dovoljno dobra verzija iz 2013) nalazi se u Anarhističkoj biblioteci.sto-citas-ducan-frankopanska-22.jpgIma tome već par nedelja, možda i mesec dana, ali nikako da javim!

 

Knjiga "Kaliban i veštica", Silvije Federiči (2005), koju smo ovde objavili 2013. i onda opet 2020, ali samo u mikro-tiražu, sada se može naći i u Zagrebu, u izdanju naših drugara iz anarhističke naklade, antikvarijata i dućana "Što čitaš?". Imajte u vidu!

 

Sve smo se dogovorili lako i brzo, i knjiga je uskoro bila urađena. Odlično izgleda! Još nisam dobio štampani primerak, ne znam kako izgleda unutra (sigurno dobro, oni to znaju da rade), ali biće i to uskoro.

 

Možda će to dobro doći i onima iz nešto šireg okruženja, budući da je slanje knjiga poštom van Srbije praktično onemogućeno: pored toga što je poštarina drastično poskupela, u tri pokušaja da pošaljem par Dišana u Sloveniju, u dve pošte, i u dve smene, dobijao sam neverovatne i kontradiktorne informacije o novim pravilima za slanje knjiga van zemlje. Navodno – kažem "navodno", budući da na sajtu Pošte u tom trenutku o tome nije bilo ni reči – knjige više ne mogu da se pošalju ili bez fiskalnog računa (ako su kupljene u knjižari) ili bez posebne izjave, na gotovom obrascu – koji nisu imali! – ako su "autorska izdanja". Kako onda poslati neku knjigu koja je prosto iz vaše biblioteke, kao poklon...? U drugoj pošti, nisu spominjali "izjave" ili "fiskalne račune", kao uslov, ali je zato poštarina bila zverska, jer knjige sada, opet navodno, obavezno idu na carinu... Nije se vredelo raspravljati. Cela stvar je toliko bizarna da još ne mogu da poverujem da će potrajati. Do skora je to išlo, ako ne baš neosetno, onda bez ikakvih problema i začkoljica. Proveriću uskoro da li se tu nešto promenilo.

 

Kako je reč o knjizi koja se stalno traži, često i iz Hrvatske, eto prilike da se do nje lakše dođe. Boljeg izdavača za tako nešto nismo mogli naći. To su naši stari drugari  – a i saradnici iz Anarhističke biblioteke, tako da im sigurno ne smeta slobodno elektronsko izdanje, kao ni naša mikro-distribucija ovde. Naprotiv, ne da ne im ne smeta, ili nama što će knjiga ići i preko njihovih kanala, nego sve to podupire jedno drugo: glas se samo širi, a interesovanje produbljuje, sada u još jednom talasu, koji upravo počinje.

 

Eto, dobre vesti! Podsetimo se još jednom "Kalibana i veštice" – te moćne panorame, prve i za sada jedine velike studije napisane u ovom veku (2005), makar u ravni koja bi trebalo da nas se najkritičnije tiče – i pogledajmo šta još ima novo u dućanu "Što čitaš?"!

 

Nastavljamo uskoro, s još nekim novostima.

 

Toliko u ovom javljanju, hvala na pažnji, živeli, ćao

 

a.

 

š a l j i   š t o   d a l j e

 

Ako ste našu poruku dobili preko nekog drugog, a želite da se prijavite na listu, samo pošaljite e–mail na aleksa.golijanin(at)gmail.com ili se, još bolje, sami prijavite ("pozivnice" često završavaju kao spam) na http://groups.google.com/group/blok45

 

Ako ne želite da primate naše poruke pošaljite email sa tekstom "ne želim" u telu poruke i zaboravite da se sve ovo uopšte dogodilo.

 

Ako ste poruku dobili preko nekog drugog, a ne želite da ih primate, javite se tom drugom; te liste i adresari nisu naš domen.

 

Porodična biblioteka/ Žurnal/ Lista blok 45/ Galerije

 

Bukleti (izbor)

 

Anarhistička biblioteka


 

 

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages