Gargojlo predstavlja: Marsel Dišan, razgovori s PjeromKabanom i Kalvinom Tomkinsom

43 views
Skip to first unread message

AG

unread,
Sep 1, 2022, 11:46:37 AM9/1/22
to blo...@googlegroups.com

U ovom žurnalu:

 

1. Marsel Dišan, iz prve ruke

2. O knjigama, prva najava

3. Odjavna špica


html, epub, običan PDF (pre svega kao tekst, sa svega par ilustracija u svakom fajlu-knjizi): https://anarhisticka-biblioteka.net/category/author/marcel-duchamp


PDF, knjiški prelom (sa svim ilustracijama), edicija GARGOJLO PREDSTAVLJA: https://anarhija-blok45.net/


Proba-korice-Kaban-2.jpg

 


Pjer Kaban: Razgovori s Marselom Dišanom (1966); Entretiens avec Marcel Duchamp par Pierre Cabanne, Éditions Belfond, Paris, 1967; Éditions Allia, Paris, 2014; 13,5 x 20 cm, 244 str.


Proba-korice-tomkins-cigara-format.jpgKalvin Tomkins: Popodnevni razgovori s Marselom Dišanom (1964); Calvin Tomkins, Marcel Duchamp: The Afternoon Interviews, Badlands Unlimited, New York, 2013; 13,5 x 20 cm, 120 str.

 

Obe knjige, s raznim dodacima i komentarima.

 


Duchamp-Coeurs-volants-c1960.jpgMarsel Dišan, za nas, neumetnike. Obično se govori o njegovom značaju za umetnost, naročito za "konceptualnu umetnost". Ali s ljudskog stanovišta, to je potpuno irelevantno. To više nije ljudsko iskustvo, to su karijere. To nas ovde ne zanima. Zanima nas Dišanova avantura: njegova igra sa stvarnošću, njegov prolazak kroz misteriju iskustva. Kao što ćemo videti, to je bio njegov pravi teren. To što su se neki vidljivi tragovi tog iskustva na kraju ipak našli u nekim muzejima i galerijama, ima svoj kontekst (ako ne uvek i opravdanje) i ne bi trebalo da nas zavara. Tokom skoro pola veka Dišan je igrao sasvim drugu igru (iako zapravo do kraja, kao što je pokazao s dugo čuvanom tajnom zvanom Etant donnés). To je ono o čemu ovde možemo saznati nešto više.

 

Da bi se to pokazalo, nije potrebno ništa natezati. Samo treba pogledati šta je sam Dišan imao da kaže o svemu tome. Mnogi učeni klišei koji su se prilepili za njega kao krpelji, otpadaju sami od sebe.

 

Prezentacija je, dakle, polemička (ovde sažimam neke svoje komentare razbacane u obe knjige, mada najviše u dodacima), kao što inače radimo, ali to je sve jasno odvojeno od glavnog izlaganja. Svako može da se nadoveže sa sopstvenim uvidima.

 

Odavno sam to hteo da uradim, pre svega Kabana. To su najduži i najbolje vođeni razgovori s Dišanom, praktično njegova usmena autobiografija – tu je skoro sve, naravno, ne tako detaljno kao u nekim dobrim biografijama, i bez nekih pikanterija, kojih kod Dišana nema malo, za koje treba konsultovati te druge izvore (mada su i oni donekle zastupljeni, u odlomcima, u dodatku). Razgovori s Tomkinsom su labaviji i kraći (Tomkins je inače autor njegove najbolje biografije), ali ništa manje zanimljivi.

 

Danas sam čekao da stane ova kiša, pa da u štampariju odnesem fajlove. Ako ne bude odlaganja sajma u nedelju, zbog ovog vremena, možda stignemo da uradimo neki mali tiraž do tada.

 

Biće to pravi "probni" tiraž: nije bilo lekture i korekture, od nekog svežeg oka sa strane, tako da svoje zasićeno oko mogu da malo razmrdam tek kada knjigu pogledam u drugom mediju i obliku. Onda ću, verovatno, uraditi drugu, korigovanu seriju. Ali i ovo je dovoljno dobro.

 

Jaka hrana, bogato štivo, pogledajte malo fajlove! Štampani primerci stižu uskoro.

 

Toliko u ovom javljanju, hvala na pažnji, živeli, ćao

 

a.

 

š a l j i   š t o   d a l j e

 

Ako ste našu poruku dobili preko nekog drugog, a želite da se prijavite na listu, samo pošaljite e–mail na aleksa.golijanin(at)gmail.com ili se, još bolje, sami prijavite ("pozivnice" često završavaju kao spam) na http://groups.google.com/group/blok45

 

Ako ne želite da primate naše poruke pošaljite email sa tekstom "ne želim" u telu poruke i zaboravite da se sve ovo uopšte dogodilo.

 

Ako ste poruku dobili preko nekog drugog, a ne želite da ih primate, javite se tom drugom; te liste i adresari nisu naš domen.

 

Porodična biblioteka/Žurnal/Listablok45/ Galerije

 

Bukleti (izbor)

 

Anarhistička biblioteka

 

 

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages