Jacques Ellul: TEHNIKA, III-IV

8 views
Skip to first unread message

AG

unread,
Mar 14, 2010, 12:14:18 PM3/14/10
to blo...@googlegroups.com
U ovom zurnalu:

1. Jacques Ellul: TEHNIKA, druga tura, poglavlja III-IV
2. Etika, a ne tehnika
3. Odjavna shpica


Cao narode,

Nastavljamo sa Elilom i TEHNIKOM.

Slede poglavlja III i IV, "Tehnika i ekonomija", odnosno "Tehnika i drzava" (ukupno 110 A4 str).

Vaze svi opsti podaci o originalnom izdanju i prevodu iz prethodne poruke

http://groups.google.com/group/blok45/t/c9893756569fde9f

(Film: The Betrayal by Technology: A Portrait of Jacques Ellul:
http://www.archive.org/details/TheBetrayalByTechnologyAPortraitOfJacquesEllul1992)

a nova poglavlja preuzmite tako sto cete iz arhive liste ili sa sajta prosto skinuti ISTI zipovani fajl (Ellul_Tehnika_1954).

http://anarhija-blok45.net1zen.com/
http://groups.google.com/group/blok45 ("Prateci fajlovi")

Kao i ranije, dopunjeni fajl se vec nalazi u arhivi ove liste, a na sajtu ce osvanuti za koji dan.

To je zapravo folder, u koji su sada ubacena i poglavlja III i IV. Tako cemo ici do kraja, a onda sve malo prepakovati, tek toliko da bude jasno da je to sve i da nema novih nastavaka.

Prethodno sam najavio da cemo mozda nastaviti s finalnim poglavljima, ali ipak idemo redom. Upravo ova dva poglavlja, posvecena tako znacajnim tehnickim sistemima, ekonomiji i vlasti, najbolje ilustruju onu glavnu crtu tehnike uopste: njen autoritarni i totalitarni karakter. Sami njeni zahtevi unapred odredjuju drustvene, odnosno politicke i prakticne ishode, na najsirem mogucem planu. Namere mogu biti najbolje moguce, demokratska svest na nivou, anarhisticki elan zategnut ko struna - ali sve to ne znaci mnogo. Ako za umanjeni model tehnickog sistema uzmemo fabriku - koju ne cine samo mashine, vec i procedure, metode, standardi, norme, organizacija, disciplina, nadzor - onda vaze reci za koje je Engels, u jednoj polemici sa anarhistima pocetkom 1870-ih, rekao da bi ih trebalo ispisati iznad ulaza u svaki takav pogon (on je na to gledao pozitivno, kao na "nuznu fazu"): "Lasciate ogne autonomia voi ch'entrate". Ostavite svu autonomiju, vi koji ulazite ovde.

Asocijacija na Danteov "Pakao" je, naravno, prikladna, ali namera nije poseban dramski efekat, vec da se ukaze na sudbinu i mesto pojedinca u okviru svakog masivnog, tehnicki i tehnoloski prezahtevnog sistema.

Znaci, idemo koji korak dalje od prica o "tehnokratskom drustvu" ili o posledicama "menadzerske/ upravljacke revolucije". Ti koncepti, prosto zato sto i ne dopiru dotle, ostavljaju mogucnost za postojanje neke drustvene tenzije ili otpora. Ali nije stvar samo u upravi; problem je sto i personal svoje oslobodjenje - ako ta rec jos nesto znaci - ili dobar zivot, u potpunosti poistovecuje sa sredstvima svog najdubljeg potcinjavanja i degradacije (na primer, sa tehnoloskim progresom, "uspesnom ekonomijom", "uredjenijim sistemom", "kvalitetnijim sluzbama", od decjih vrtica do policije, itd.). Preobrazaj je mnogo ozbiljniji, ima kulturne razmere i nije ogranicen samo na neki poseban sloj ili klasu ljudi. Koji levicar jos moze da zamisli svakodnevni zivot bez kapitalizma? Koji anarhista moze da zamisli ili podnese to isto, bez svih radnih i administrativnih hijerarhija, od kojih taj nacin zivota zavisi? Ako i pokusaju, opet nude tehnicka resenja: jalova, jer su lisena potrebne moci, ali indikativna, jer reprodukuju istu onu tehnicku i totalitarnu logiku protiv cijih se pojedinih manifestacija bune. Naime, ono sto nude je opet neki skup procedura, sredstava i institucija, koji ce doneti opstu srecu - sto se, po pravilu, svodi na predloge za drugacije uredjenje masovne proizvodnje i distribucije, odnosno masivne socijalne organizacije.

Trik tehnike je u tome sto raspiruje fascinaciju ili opsednutost sredstvima, kao najefikasniji i svakome dostupan narkotik za ublazavanje opste prinude - pre svega kroz ekonomsku ucenu (tu osnovnu cinjenicu Elil mozda nije dovoljno naglasio, iako to moze izgledati kao nesto suvise ocigledno da bi se svaki put isticalo; ali, to se zapravo ignorise kao cinjenica ili pretace u razne eufimizme, tako da "podsecanje" uvek ima efekat najdirektnije kritike). Jedini cilj je dalji razvoj sredstava, koji treba da donese jos bolje rezultate, po utvrdjenim tehnickim parametrima - a da se vise niko i ne pita kakve to veze ima sa dobrim zivotom. To je znak mnogo dubljeg kulturnog poremecaja - u vrednostima, ciljevima, smislu - nego sto je nesumnjiv tehnokratski prevrat koji se desio unutar tog procesa.

Ali nema tog tehnickog sredstva koje moze resiti nas problem ciljeva; nema tog ustava ili partijskog programa koji moze resiti problem vrednosti, kulture, smisla; i nema tog "objektivnog" pristupa koji moze zameniti subjektivno, koji bi nas mogao postedeti od zauzimanja licnog stava o ovim pitanjima, mimo svih oportunistickih i "realpolitickih" kalkulacija. To je stvar etike, a ne tehnike. Prema tome, nema tehnickog resenja - nekog objektivnog, strucno izradjenog plana evakuacije, koji bi nas mogao bezbedno ili po nekoj isplativoj ceni, bez drugog licnog naprezanja osim pracenja uputstva za upotrebu, prebaciti iz ove u neku pravedniju i prijatniju ljudsku situaciju. A ako je pitanje eticko, to onda znaci da se postavlja pred svakog od nas, a ne samo pred one "kojima je to posao".

I tu opet vidimo cemu sluzi tehnika, odnosno "objektivan" strucni ili naucni pristup u sagledavanju ljudskog stanja. Kada se pitanje etickog, licnog stava potisne pod tim izgovorom, ostaje nam samo da svoju sudbinu vezemo za nesto nadmocno u odnosu na pojedinca: za "istoriju" i njene zakone, tehnoloski progres, politicke kolektivitete, ekonomiju, boga (u smislu menadzera) ili trenutni raspored zvezda. Prema tome, "autonomija tehnike" - slicno kao i "autonomija kapitala" kod Kamata, na primer - ne znaci da se sucavamo s nekom silom odvojenom od nas samih. To je samo tacna mera naseg odricanja od samih sebe, od autonomije i svih potencijala za dobar zivot - a ne za dobar rezultat na tabeli u Excelu, jer te dve stvari ocigledno nisu u korelaciji.

To izokretanje perspektive, od tehnickog ka etickom, od sredstava ka ciljevima, od masovnog ka pojedincu i zajednici, ima ogromne posledice. Potencijalno moze stvoriti potpuno drugaciju drustvenu situaciju, a neposredno, cak i ako je za ovaj svet kasno (za masovno drustvo je sigurno kasno), odmah menja stanje i zivot onih koji insistiraju na takvom stavu, bez obzira na okolnosti. To, zapravo, vec znamo: jedno je kad svoj zivot i odnose s drugima gradite na necemu do cega zaista drzite, a nesto sasvim drugo kada se ta komunikacija svodi na prezvakavanje skupstinskih debata ili na kladionicarske procene predstojecih izbora - ili samo na neku igru interesa. Zato licno nikada ne moze ostati ograniceno. Ljudi komuniciraju, zivi srecu zive, mikroklima se menja odmah, a posledice toga ne moze da sagleda niko - osim ako od svega toga ne odustane unapred, jer je, kao trezveni clan masovnog drustva, poverovao u beznacajnost "neorganizovanog" pojedinca, pocevsi od sebe.

Ova knjiga ne govori o tome. Elil u njoj "opisuje svet bez izlaza", kao sto je rekao u jednom kasnijem intervjuu. Ali upravo nas taj neumoljivi prikaz, koji su mnogi nazvali "pesimistickim", navodi da vidimo da nas izlaz okruzuje sa svih strana. I Elil je govorio nesto o tome u onom filmu, negde pri kraju. Otprilike, nismo tu da spasavamo svet nego da ostanemo ljudi. To onda moze imati prilicno ozbiljne posledice i po svet. Ali ta mogucnost nije presudni sastojak takve ljudske motivacije.

Ostaju jos dva poglavlja, jedno poduze i jedno sasvim kratko, tako da se nadam da i to sledi uskoro.

Jos jednom se zahvaljujem Nenadu i Bratstvu iz Erevona na odluci da ovim prevodom podrze i pojacaju Porodicnu biblioteku, zato sto im je tako bio gusht i zato sto su mislili da je to nesto dobro.

Toliko u ovom javljanju, hvala na paznji, ziveli, cao

a.

s a l j i  s t o  d a l j  e

Ako ste nasu poruku dobili preko nekog drugog, a zelite da se prijavite na listu, samo posaljite e-mail na bilo koju od ove dve adrese:
 
aleksa.golijanin(at)gmail.com
blok45(at)dzabalesku.net
 
Ako ne zelite da primate nase poruke posaljite e-mail sa tekstom "ne zelim" u telu poruke i zaboravite da se sve ovo uopste dogodilo.
 
Ako ste poruku dobili preko nekog drugog, a ne zelite da ih primate, javite se tom drugom; te liste i adresari nisu nas domen.
 
PORODICNA BIBLIOTEKA (samo knjige, bez drugih sadrzaja):
http://anarhija-blok45.net1zen.com/

Arhiva liste blok 45: http://groups.google.com/group/blok45

anarhiju/ blok 45 pomazete i tako sto cete ove poruke slati dalje.

Fridrih_Dante_Engels.jpg
Ellul_Tehnika_sadrzaj_III-IV.doc
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages