Frankrijk plant black-outs in de winter

1 view
Skip to first unread message

Eli Kesef

unread,
Sep 9, 2022, 4:03:20 AMSep 9
to
Bs"d

Allemaal al een houtkachel aangeschaft? En voor minimaal een half jaar lang houdbaar voedsel opgeslagen?

Frankrijk plant black-outs in de winter

https://dissident.one/2022/09/08/frankrijk-plant-black-outs-in-de-winter/

De energievoorziening van Frankrijk is in gevaar, de noodlijdende kerncentrales zitten aan hun limiet. Althans plaatselijk zou het binnenkort nodig kunnen zijn de stroom tijdelijk af te sluiten, meldt Die Zeit.

De situatie is uniek: de Franse elektriciteitsnetbeheerder RTE geeft toe dat er in de geschiedenis van het land nog nooit geplande black-outs zijn geweest. Maar de Franse regering heeft de voorbije dagen meermaals gedreigd dat het land in de wintermaanden niet genoeg elektriciteit zal kunnen produceren en daarom de lijnen van de burgers urenlang zal moeten afsluiten – als zij niet minder verbruiken. De reden voor het dreigende knelpunt is niet de oorlog in Oekraïne, maar de zelfgemaakte: Frankrijk is voor 70 procent van zijn elektriciteit nog steeds afhankelijk van zijn eigen kerncentrales. En ze lijden aan een aantal ernstige problemen.

Zo ernstig zelfs dat RTE nu gedetailleerde plannen heeft om in de winter de stroom naar de afzonderlijke wijken af te sluiten. En dat zal gebeuren precies wanneer de vraag naar energie het grootst is. Geplande stroomonderbrekingen, zo schrijft RTE, zouden “nooit langer dan twee uur duren” in een huishouden en zouden plaatsvinden tussen 8.00 en 13.00 uur en tussen 17.30 en 20.30 uur. Belangrijke infrastructuur, zoals ziekenhuizen of politiebureaus, zou van de stroomonderbrekingen worden vrijgesteld. RTE wilde geen verdere vragen beantwoorden – zij plannen een grotere persconferentie medio september met “zo veel mogelijk details”.

Het Bondsministerie van Economische Zaken en Technologie en de Bundesnetzagentur zijn het erover eens dat deze plaatselijke stroomonderbrekingen geen gevolgen zouden hebben voor Duitsland. Zolang zij gepland zijn, zijn zij onproblematisch of zelfs positief: de black-outs zouden de Europese elektriciteitsmarkt op korte termijn kunnen ontspannen omdat het verbruik daardoor zou dalen. Volgens een woordvoerster van de Bundesanstalt für Netzwerke kunnen met de geplande stilleggingen “ongeplande storingen worden voorkomen die ook buiten Frankrijk gevolgen zouden kunnen hebben voor het Europese energienetwerk”. Met andere woorden, het is beter voor Frankrijk om de stroomvoorziening in afzonderlijke buurten af te sluiten dan dat een ongeplande stroomstoring het hele Europese elektriciteitsnet in gevaar brengt.

Frankrijk is daarmee een van de zwakste schakels in de EU geworden. Zelfs in voorgaande winters moest elektriciteit worden aangekocht om in de eigen behoeften te voorzien – maar dit jaar zal dat vele megawatturen meer zijn. Het land importeert nu het hele jaar door meer elektriciteit dan het kan exporteren.


De afgelopen maanden heeft slechts ongeveer de helft van de 56 reactoren in Frankrijk op de meeste dagen gewerkt. Twaalf daarvan zijn stilgelegd omdat de elektriciteitsmaatschappij EDF afgelopen winter spanningscorrosie in het hart van de centrales heeft ontdekt. Een tiental andere reactoren wordt momenteel onderhouden, wat maanden of jaren kan duren voor reactoren die meestal meer dan drie decennia oud zijn.

https://tinyurl.com/prep-thrive
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages