Adine Pilavı

22 views
Skip to first unread message

Av. Kadir DAYLIK

unread,
Apr 19, 2019, 7:38:30 AM4/19/19
to AYTAM GRUP

..kaşığını tabağını al da gel, adine pilavı pişiriyoruz…

Adine pilavı hafızalardan silinmeye başlamıştı. Geçmişte yağmurdan sonra mahalledeki çocukların kapı kapı dolaşarak topladıkları malzemelerle pişirdikleri ve birlikte yedikleri adine pilavı etkinliği yeniden canlandırmaya karar verip bunu duyurduğumuzda çok iyi tepkiler aldık. Yaşı elliyi geçmiş hemşerilerimizden hepsi adineyi anımsadı ve anılarını anlatmaya başladılar. Genç nesil ise bu etkinliği bilmiyordu.

11 Nisan 2010 günü ilk Adine Pilavı etkinliğimizi yapmıştık. Bu yıl dokuzuncunu yapıyoruz.

Adine, Türk Dil Kurumu Derleme Sözlüğünde Afyon yöresine ilişkin bir kelime olarak yer alıyor ve “yağmur duası” olarak tanımlanıyor. Gerçekten de adine, yağmur sonrasında mahallenin çocuklarının bir sevinç, bir şükür gösterisidir. Beraber üretmeyi ve paylaşmayı öğretir.

Dostlardan bazıları bunun başka yörelerde de yapıldığını fakat adının farklı olduğunu belirttiler. Bazıları “ben de çocukluğumda, yağmurdan sonra komşulardan toplayarak, abi ve ablalarımızın sokakta pişirdiği "alasulu" bulgur pilavını özledim.” diye duygularını belirtti. Bazıları da şöyle anlattı:” Sizde adine pilavı,  bizde (ısparta atabey ilçesi) yağmurcuk aşı. Ancak yüce milletimizin inancının paralelinde  çocuk yaşlarda başlatılan bereket zenginlikleri. Çocuklar masumdur. Çocukların duası kabul olunur inancı paralelinde yağmurcuk duasına teşvik edilen çocuklar. Gönül zengini; bazen bir teyzenin, bazen bir halanın, bazen de bir ak ananın; "gelin, ben pişirivereyim" deyip, eksikleri de tamamlayarak pişiriverdiği, alasulu yenen tadı damağımızdan bir türlü çıkmayan adine pilavları, yağmurcuk aşları. Yemek sonunda yapılan rahmet duaları. Çocukların var gücüyle amin, amin diye çığrışmaları. Uygulanan ritüeller tıpa tıp aynı. Büyük bir ceviz sırığı ucuna bağlanan sönge. La teşbih alay sancağı gibi. Sönge taşıyan arkadaş önde, onbeş-yirmi çocuk arkada. Bir çocuğun elinde bulgur kesesi.  Bir başka çocukta yağ çanağı ile  kapı kapı dolaşarak toplanan yağmurcuk aşı malzemeleri.” Bir dostumuz da “heyecanla beklediğimiz bu büyük buluşmanın;   Adine pilavı veya yağmurcuk aşı dediğimiz, masumiyetin temsilcisi çocuklarla, bereketi simgeleyen, hayati değerdeki yağmurun yağması ve doğanın kendini yenileyerek devam ettirmesi dileğiyle özdeşleşen, büyük-küçük, kadın-erkek ayırmadan herkesi bir arada toplayan, çok eski bir geleneğimizin yeniden ihya edilmesi için yapılması, AYTAM'ımız adına son derecede anlamlı olmuştur.” diye duygularını belirtmişti…

Her güzel işin bir de gizli kahramanları var: Gülenay Yalçınkaya ve Zuhal Selek Hanımlar olmasaydı bu çabamızı devam ettiremezdik. İsmail Hakı Nakilcioğlu ve Mustafa Selek Beyler olmasaydı bu gelenek devam ettirilemezdi. Kocatepe Gazetesi ve onun cefakar, vefakar mensubu Burcu Aydın Hanım olmasaydı bu hayalimize ortak olacak hemşerilerimize ulaşamazdık…

İsmini burada sayamadığım daha nice hemşehrim olmasaydı AYTAM’da Adine Etkinliğinin 9. cusunu yapamazdık…


Etkinlik Günü : 21 Nisan 2019 Pazar Saati  : 12:00 - AYTAM Evi – Kale Caddesi No:15 Afyonkarahisar

 

Sevgiyle bekliyoruz…


--

Av. Kadir Daylık

DAYLIK

Kayışdağı Cad.  Karaman Çiftliği Yolu  Eston Çamlıevler  Sahilçam D:24  İçerenköy 34572 İSTANBUL

E-posta : ka...@daylik.av.tr   Tel : (0216) 469 0 470   Faks : (0216) 469 0 471   www.daylik.av.tr

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages