Haber Gazetesi’ne Göre İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Afyon’da Koruyucu Sağlık Hizmetleri ve Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele

6 views
Skip to first unread message

Fahri ARIK

unread,
Feb 25, 2019, 8:18:37 AM2/25/19
to ay...@googlegroups.com
İkinci Dünya Savaşı esnasında Afyonkarahisar'da yapılan Sıtma, Verem, Tifüs ve benzeri bulaşıcı hastalıklarla yapılan mücadeleyi anlatan Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Bölümü'nden Ceren Utkugün'ün makalesi dikkatimi çekti. 
Makale yazarına teşekkür ederim.

" Özet Savaştan kaynaklanan en büyük olumsuzluklardan biri de bulaşıcı hastalıklardır. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Türkiye Cumhuriyeti olumsuz ekonomik koşullarla beraber bulaşıcı hastalıklarla da mücadele etmek zorunda kalmıştır. Sıtma, verem, tifüs gibi bulaşıcı hastalıkların çoğalması üzerine Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti vatandaşlara aşı ve ilaç desteği sağlamıştır. Ancak savaş yıllarında yaşanan ekonomik sıkıntılar, halkın eğitimsizliği, alınan önlemlerin ve ilaçların yetersizliği nedeniyle ülke genelinde bulaşıcı hastalıklar tam olarak engellenememiştir. Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, Haber Gazetesi, Bulaşıcı Hastalıklar, Afyon."
"1. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI YILLARINDA AFYON’DA GENEL SAĞLIĞIN KORUNMASI İLE İLGİLİ TEDBİRLER
 İkinci Dünya Savaşı yıllarında Afyon’da yayınlanan tek gazete olan Haber gazetesinde sağlık ile ilgili haberler ile hem şehrin sağlık hizmetleri ve sağlık durumu hakkında bilgi verilmiş, hem de hastalıklar hakkında bilgilendirici yazılar yer almıştır. “Tütün ve Kanser” , “Romatizmanın Muhtelif Sebepleri” , “Kalp Hıfzısıhhası” , “Ispanağın Kıymeti” , “Sıtmanın Milli İlacı” , “Sıtmaya Karşı Savaş” , “Meyve ve Sebzelerdeki Vitaminler”, “Tifüs ve Lüks” yayınlanan makalelerden bazılarıdır. Aynı dönemde yayınlanan gazetelerdeki ilanlara göre Afyon’da Doğan Gözlükçüsü, Dahiliye Uzmanı Mesut Tekinalp’in Muayenehanesi, Sağlık Eczanesi, Doktor Salih İmre’nin Muayenehanesi, Doktor Mehmet Saadettin Aygen’in Muayenehanesi  bulunmaktaydı. Muayene ilanlarındaki “Fakirlere ücretsiz bakılır” ifadesi dönemde yardımlaşmaya verilen önemi göstermektedir...."
10.20860-ijoses.277452-258652.pdf
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages