וידוי ביכורים / וידוי מעשרות

1 view
Skip to first unread message

צבי שביט

unread,
Nov 20, 2023, 5:26:38 PM11/20/23
to קבוצת דיוקי תפילה ולשון, קבוצת יהדות, ymp...@gmail.com, א, אוריאל פרנק, אליהו לוין, דוד כוכב, S710...@gmail.com, אליהוא, הרב מקובר, 0527...@gmail.com, יעקב לויפר
בס"ד
להלן התגובות שקיבלתי.
צבי שביט (שטרן)
==================================
במשנה ביכורים פ"ב מ"ב מבואר שביכורים טעונים וידוי. התקשינו, מדוע זה נקרא 'וידוי'? הרי אין בזה שום התוודות אישית או ציבורית, רק סיפור דברים. [את הפסוקים אותם אומרים בליל הסדר, ארמי אובד אבי וגו']. כנראה שחסר לנו הבנה בשורש המילה 'וידוי'.
יוסף פליסקין
---
תגובתי:
לדעתי, וידוי זה מלשון הודאה (כלומר תודה לה' על היבול).
צבי שביט (שטרן)
---
תגובה חוזרת של יוסף:
ישר כח. אבל יחד עם זה כתוב במשנה שמעשר שני טעון וידוי, ובוידוי מעשר, "ביערתי הקודש מן הבית" וגו', לא ידוע לי שיש הודאה על היבול, אלא רק סיפור דברים של מה שעשה.
יוסף פליסקין
-----------------------------------------------------
עיין בשם משמואל ספורנו ומערכי לב.
אך בפשטות ווידוי היינו אמירה ופירוט מעשים הגם שאינם רעים.
א
--------------------------------

וידוי מעשרות – וידוי על דברים טובים?! - הרי"צ רימון

בפרשתנו אנו לומדים על מצוות וידוי מעשרות, שהיא אמירת הפסוקים בתחילת הפרשה, המעידים כי עשינו את כל הנדרש בהפרשת תרומות ומעשרות:

כִּי תְכַלֶּה לַעְשֵׂר אֶת כָּל מַעְשַׂר תְּבוּאָתְךָ בַּשָּׁנָה הַשְּׁלִישִׁת שְׁנַת הַמַּעֲשֵׂר וְנָתַתָּה לַלֵּוִי לַגֵּר לַיָּתוֹם וְלָאַלְמָנָה וְאָכְלוּ בִשְׁעָרֶיךָ וְשָׂבֵעוּ: וְאָמַרְתָּ לִפְנֵי ה' אֱ-לֹהֶיךָ בִּעַרְתִּי הַקֹּדֶשׁ מִן הַבַּיִת וְגַם נְתַתִּיו לַלֵּוִי וְלַגֵּר לַיָּתוֹם וְלָאַלְמָנָה כְּכָל מִצְוָתְךָ אֲשֶׁר צִוִּיתָנִי לֹא עָבַרְתִּי מִמִּצְוֹתֶיךָ וְלֹא שָׁכָחְתִּי: לֹא אָכַלְתִּי בְאֹנִי מִמֶּנּוּ וְלֹא בִעַרְתִּי מִמֶּנּוּ בְּטָמֵא וְלֹא נָתַתִּי מִמֶּנּוּ לְמֵת שָׁמַעְתִּי בְּקוֹל ה' אֱ-לֹהָי עָשִׂיתִי כְּכֹל אֲשֶׁר צִוִּיתָנִי: הַשְׁקִיפָה מִמְּעוֹן קָדְשְׁךָ מִן הַשָּׁמַיִם וּבָרֵךְ אֶת עַמְּךָ אֶת יִשְׂרָאֵל וְאֵת הָאֲדָמָה אֲשֶׁר נָתַתָּה לָנוּ כַּאֲשֶׁר נִשְׁבַּעְתָּ לַאֲבֹתֵינוּ אֶרֶץ זָבַת חָלָב וּדְבָשׁ:

השם: 'וידוי מעשרות' ניתן לפסוקים אלו ע"י חז"ל. לכאורה, לשון 'וידוי' איננה מתאימה כאן, שהרי בדרך כלל אנו משתמשים במונח זה לתיאור פירוט מעשים רעים, וכאן הפרשיה עוסקת באדם שנהג כשורה!

מהי משמעות המילה 'וידוי'?
בדרך כלל אנו משתמשים במילה זו כדי לתאר תהליך שבו אדם מכיר בחטאיו ומבטא זאת בדיבור. אמירה זו מהווה את ראשית התיקון בתהליך התשובה. לפי חלק מן הדעות, על האדם אף להגדיר מהם חטאיו (עיין ביומא פו:, שם מובאת מחלוקת אם החוטא צריך לפרט את החטא). הווידוי, הנאמר בפה, עוזר לאדם להגדיר את מחשבות לבו, ובכך תיקון מעשיו לאחר מכן יהיה קל יותר.
הווידוי, במובן זה, רצוי כל השנה, אולם רצוי במיוחד ביום הכיפורים, יום התשובה. ייתכן שמלבד הצורך המיוחד להתוודות ביום הכיפורים, יש גם יכולת מיוחדת להתוודות ביום זה בכנות. ביום הכיפורים האדם מתעלה ונותן חירות לנפשו. הנפש שואפת מטבעה לאמת וליושר, ולכן ביום זה הווידוי כנה יותר מבכל השנה.

אולם, כאמור, קשה להבין את המושג "וידוי מעשרות", שהרי אין מדובר באדם שעשה דברים שלא כשורה. בקרב גדולי הדורות אנו מוצאים כמה הסברים לעניין זה. בדברים הבאים נעיין בביאורו הנפלא של הרב קוק (עין אי"ה, ברכות ב, עמ' 405):

נתנה לנו התורה דרך להערה שצריך האדם שישמח גם כן לפעמים בביטוי שפתיים על המעשה הטוב אשר עשה…

דהיינו, כשם שאדם מתוודה על חטאיו, כך צריך לעתים להתוודות לפני ה' על מעשיו הטובים, לשמוח בעצמו ובפעולותיו החיוביות.
לדברי הרב קוק, הווידוי משמש מטרה כפולה: מצד אחד, צריך האדם להתוודות לפני ה' על כל חטאיו. מצד אחר, זוכה האדם לעתים להתוודות לפני ה' גם על הדברים הטובים שעשה. כיצד משתלבות שתי פעולות הפוכות אלו באותה המילה?
לעתים היצר הרע מסית את האדם לחשוב שיסודו רע, ועל כן אין כל סיכוי שיצליח לתקן את חטאיו. חסידים אומרים שלעתים המטרה של יצר הרע איננה החטא עצמו, אלא תחושות הייאוש וחוסר האונים הבאות בעקבותיו.

הווידוי מצביע על התנגדותנו החריפה למחשבה זו. בכך שאנו מתוודים אנו מכירים בכך שהיינו יכולים לנהוג אחרת. מכאן, שהכוחות שגרמו לחטא אינם רעים בבסיסם, וביכולתם להוביל אותנו לתשובה. ההכרה בחטא אינה מוביל אותנו לייאוש, אלא להפך, היא מצביעה על כך שיש בנו כוחות להתגבר על החטא. כיוון שכך, ההכרה בחטאינו ובמעשינו הטובים נכללים באותה המילה: וידוי.

נחפש, בימים אלו, ימי חודש אלול, את חטאינו ואת עוונותינו. נבכה עליהם בלב שבור ונפנים כי הקב"ה רוצה בתשובה ונותן לנו כוחות לחזור בתשובה. בעת ההתבוננות בחטאינו, נתבונן גם במעשינו הטובים. נכיר ביכולותינו הרבות והגדולות, ומתוכן נשאב כוחות לתקן את העבר ולהעצים את עצמנו לקראת העתיד.

"ישמיענו סָלַחְתִּי יושב בסתר עליון, בימין ישע להִוָשַע עם עני ואביון,
בשַוְעֵנוּ אליך נוראות בצדק תעננו, ה' הֱיֵה עוזר לנו."

הרי"צ רימון

--------------------------------------------------------------

אכן, הרד"ק בשורשיו. 
ומשקל אחר תודה וקול זמרה (ישעיה נא, ג.). ולוקח השם ממנו אודה את י"י על כן קראו שמו יהודה (בראשית כט, לה.). .... וענין אחר ומודה ועזב ירחם (משלי כח, יג.), וגם אני אודך (איוב מ, יד.), או יהיה אודך מענין השני. יודוך אחיך (בראשית מט, ח.), פירוש יודו לך שאתה ראוי למלוך עליהם. וההתפעל והתודה אשר חטא עליה (ויקרא ה, ה.), והתודו את חטאתם אשר עשו (במדבר ה, ז.), לשון הוידוי ידוע. ומזה הענין זבח לאלהים תודה (תהלים נ, יד.), הזבח שמתודה עליו עונותיו נקרא תודה,
המלה וידוי אינה מקראית. אנו רגילים לקשור אותו לוידוי על חטאים, אבל במשנה נשתמשה בזה גם לעניין מה שנקרא אצלנו תודה. 
ומכאן צעד קדימה גם לתפילה, בעיקר אם היא בגלוי. מכאן הדרך אינה ארוכה להבעת התודה על הביכורים 
וגם להצהרה בביעור מעשרות   והבקשה הנלוית עליהם
אליהו לוין
---------------------------------------------
יש מאמר נפלא של הרב פנחס פרידמן שליט"א, בשבילי פנחס שנת תשע"ז לפר' כי תבוא (דומני שקיים באוצר החכמה).
מדייק מהמשנה ומהרמב"ם את לשון וידוי. מביא לשון האדר"ת שזה אכן הודאה, ושואל על כך.
דן בנושא התודה, וקרבן תודה, ומדייק מלשון "זובח תודה יכבדנני" שבתודה יש לא רק תודה על ההווה, אלא גם תיקון על העבר. משום כך נוסח וידוי ביכורים פותח  בלבן ובירידה למצרים. תכליתו הוא כוידוי ותיקון לחטאים, ששורשם בחטא עץ הדעת.
כדאי לראות את לשון המאמר עצמו.
הרב מנחם מקובר
-------------------------------------------
כתב הגר"ח קנייבסקי זצ"ל בספרו דרך אמונה (הלכות ביכורים פרק ג' ס"ק נ"ט. ומקורו מתוס' אנשי שם בשם הון עשיר), 'וזה נקרא וידוי, שהמתודה ומספר מה שעשה, הן טוב הן רע, נקרא וידוי'.
עמרם אייזנשטיין
---------------------------------
מצורף מאמר בנושא.
יעקב לויפר
---------------------------------

מודים אנחנו, במדבר תשפג.pdf
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages