Fwd: 1800-luku ja Viipuri - 5.9.2015 VI Viipuri-tutkimuksen päivä: Kirjallisuusseuran fennomaanit ja heidän hankkeensa

3 views
Skip to first unread message

Koordinaattorit

unread,
Aug 26, 2015, 5:59:54 AM8/26/15
to 1800...@googlegroups.com

VI Viipuri-tutkimuksen päivä: Kirjallisuusseuran fennomaanit ja heidän hankkeensa 

VSKS 170-vuotta juhlaseminaari

lauantaina 5.9.2015, klo 10–15.30

Tieteiden talolla salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki).

 

Viipurissa suomen kieltä edistävät kansalaispiirit järjestäytyivät 7. syyskuuta 1845 allekirjoittamalla Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran (VSKS) perustamisasiakirjan. Seura tuki kansanvalistusta kustantamalla suomenkielistä kirjallisuutta, organisoimalla kansankirjastoja ja ylläpitämällä rahvaan lapsille tarkoitettua koulua. Seura aukaisi latua monille julkisen vallan myöhemmin toteuttamille asioille. Sen piirissä oli muun ohella opettajia, kansasta nousseita pikkuliikemiehiä, radikaaleja sanomalehtimiehiä ja viipurilaisia vaikuttajia. VI Viipuri-tutkimuksen päivän esitelmät pureutuvat Viipurin keskeisiin kulttuurihankkeisiin ja niiden vaikuttajiin VSKS:n varhaisten vuosikymmenien aikana ja samalla päivä juhlistaa yhden Suomen vanhimmista edelleen toimivista seuroista 170-vuotista taivalta.

 

Ohjelma

10.00 Juhlaseminaarin avaus, esimies Pentti Paavolainen

10.15 Dos. Hannu Takala: Viipurin museokokoelmien synty ja museon perustaminen    

11.00 Dos. Anu Koskivirta: K. H. J. Ignatius – itäisen fennomanian organisaattori

11.45 Dos. Pirkko Leino-Kaukiainen: Adam Wilken koulu – Viipurin ja Suomen kartassa

12.30 tauko, kahvitarjoilu

13. 30 Dos. Ilkka Mäkinen: VSKS ja pitäjänkirjastojen perustamisaalto

14.15 Dos. Olli Matikainen: Sanomalehti Otawa ja radikaali kausi (1858–1862)

15.00 VSKS:n juhlavuoden malja

Tilaisuus on maksuton, ei ennakkoilmoittautumista

Mahdollisista muutoksista ohjelmaan ilmoitetaan seuran verkkosivuilla.

Lisätietoja: vsks.s...@gmail.com, www.vsks.net

 

Dos. Hannu Takala: Viipurin museokokoelmien synty ja museon perustaminen

 

VSKS oli keskeisesti mukana Viipurin Historiallisen museon perustamisessa vuonna 1891. Kaikkiaan Viipurissa toimi neljä ja koko luovutetussa Karjalassa yli 20 museota ennen viime sotia. Esitelmässä tarkastellaan Viipurin Historiallisen museon perustamisvaiheita sekä museon toimintaa ja vertaillaan museon kokoelmia muihin Karjalan ja Suomen museoihin.

 

Dos. Anu Koskivirta: K. H. J. Ignatius – itäisen fennomanian organisaattori

 

Vankilasaarnaaja, lehtimies, opettaja ja valistuskirjailija Karl Henrik Jakob Ignatius (1809–1856) oli 1840-luvulla Viipurin keskeisimpien suomenkielisten hankkeiden aloitteentekijä. Hänen ajatuksestaan perustettiin Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura, ja hän ideoi ystävänsä, liikemies Adam Wilken testamenttilahjoituksen seuralle suomenkielisen rahvaankoulun perustamiseksi. Ignatiuksen kirjoittama Tarpeellinen Lasten-kirja (1840) puolestaan oli pohjana seuran bestsellerille, Uudelle Aapiskirjalle (1847). Millaiset edellytykset viipurilainen kulttuurielämä Ignatiuksen ajatuksille tarjosi, ja miksi toiset nimet nousivat hänen edelleen itäisen fennomanian kärkihahmoiksi?

 

Dos. Pirkko Leino-Kaukiainen: Adam Wilken koulu – Viipurin ja Suomen kartassa

 

Adam Wilke (1798–1847) oli köyhistä oloista peräisin mutta omalla työllään vaurastunut henkilö, joka testamenttasi osan omaisuuttaan suomenkielisen koulun perustamiseen Viipuriin. Rahvaan lapsille tarkoitettu koulu aloitti toimintansa vuonna 1860, jolloin kansanopetus oli Suomessa ajankohtainen kysymys. Tuolloin elettiin uuden ja vanhan rajamailla. Kirkollinen opetus ja hyväntekeväisyyteen perustunut kansanopetus olivat vaihtumassa kunnalliseksi koulujärjestelmäksi. Wilken koulu eli melko kituliaasti vuoteen 1893 saakka uusiutuvan koulujärjestelmän rinnalla.

 

Dos. Ilkka Mäkinen: VSKS ja pitäjänkirjastojen perustamisaalto

 

VSKS tuki 1859–1866 voimakkaasti kansankirjastoasiaa julkaisemalla kirjastoaiheisia kirjoituksia Otava-lehdessä, välittämällä valmiiksi sidottuja kirjoja, antamalla neuvontaa kirjastonhoidossa, julkaisemalla mallisääntöjä, luokituskaavoja ja kirjastoon sopivien kirjojen luetteloita sekä lahjoittamalla kirjoja kirjastoihin. Seuran vaikutus ulottui oman läänin ohella kauas Pohjanmaalle ja Varsinais-Suomeen. Samantasoista kansallista merkitystä tällainen valtakunnallinen kirjastojen tukitoiminta sai vasta vuosikymmeniä myöhemmin, kun Kansanvalistusseura omaksui samanlaisia toimintamuotoja.

 

Dos. Olli Matikainen: Sanomalehti Otawa ja radikaali kausi (1858–1862)

 

VSKS:n perustama sanomalehti Otawa oli lyhytaikainen, mutta mielenkiintoinen julkaisu varhaisten viipurilaisten sanomalehtien ketjussa. Lehden ilmestymisjakso ajoittui valtiollisen elämän virkoamiseen ja kielikysymykseen ratkaisuvaiheisiin. Otawan fennomaanisen aatesisällön lisäksi esitys luo katsauksen sanomalehden julkaisemisen periaatteisiin kansalaisjulkisuuden syntykautena 1800-luvun puolivälissä.

 

 

Ystävällisin terveisin,
Sanna Supponen

sihteeri-tiedottaja, Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura

041-5505101, vsks.s...@gmail.com

www.vsks.net, www.facebook.com/ViipurinSuomalainenKirjallisuusseura


2015_tutkimuspäivä_spostimainos.docx
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages