anteckningar Tillsammansodlingsmöte 24 feb 2015

5 views
Skip to first unread message

Marcus N

unread,
Feb 25, 2015, 11:10:05 AM2/25/15
to bottna-tills...@googlegroups.com
Tillsammansodlingsmöte tisd. 24 feb. kl 18.00 Café Olivia.

Närvarande: Lena J, Lena H-G, Kerstin H, Eva-Lo, Marie P, Boban, Maja, Torgny, Jo, Marcus N.

Anteckningar:
Kul att det är så många som kommer till mötet, cafét blir halvfullt och de flesta passar också på att fika på Moonkees fina kakor. Tyvärr är hon själv lite matt efter dagens service och kan inte medverka på mötet (mer än med några tillrop bortifrån disken).

* Vi pratar om sniglar, om partersniglarnas parningsvanor, staket för att hindra dem in i odlignen eller att plantera vissa lockväxter för att få dem lättare att samla. Ett staket på förslag är att få tag på offset plåtar från tryckeri, samt att klippa och bocka till dem. Då blir det nog bara kring en och annan bädd då det kan behövas ganska stora mängder. En annan idé som gillas är att inspireras av tillsammansodlingen i mölndals (Se inlägg på deras blogg) och göra en vikt kant i byggplast (behöver dock vara uv-beständig, tex. denna) men istället för ganska krångliga hakar i trä så göra krokar i styvare ståltråd. Är det nån som har förslag på bra tråd? Najtråd är ev. alltför mjuk. Jag läste att svetstråd är hårdare... men fler förslag emottages tacksamt. Se bifogade skisser på ett sådant hinder.

* Så till fröna: Kerstin har hittat en intressant vinterbroccoli och en fin ringblomma, båda på Lindbloms.
Koriander nämndes.
Bland kålen nämndes Portugisisk bladkål och vanlig krusbladig grönkål.
Mangold i vackra färger
Rödbetor
Purjolök
Gullök, mycket.
Uchiki kuri - orange vintersquash (för att se bilder på all vintersquash vi odlade förr året, kolla in min miniguide här)
Zuccini - grön och kanske den roliga gula tefatsmodellen (fick dock inte klart för mig om förra årets sommarsquash var omtyckta. Striato d'Italia, Yellow Crookneck, Lebanese White Bush)
Och mycket persilja.
Sparris nämndes men de är dyra som plantor och behöver en lämplig jord. Tång och sant föreslås. Kanske kan några ta på sig att dra upp från frö?
Humle är en annan bra sak att ha, men kanske skymmer de också sikten?

* Blommor utmed vägen:
Vi pratade om att snygga till et utmed vägen på odlingen. Flytta bort högen med pinnar till baksidan av boden samt att ha blommor där gödslet har legat.

* Ordna med taket:
Takpannorna ligger fel på taket. Maja har sett att de kanat snett och behöver åtgärdas. Jag och Clas gjorde det förra året och då vill jag minnas att de låg rätt, så kanske vinden har gjort sitt.

Snart kommer en förteckning över årets fröbeställningar att titta och tycka om.

Allt väl från Marcus vid pennan!



snigelhinder1.jpg
snigelhinder-uppdat.jpg

Kerstin Holmer

unread,
Feb 25, 2015, 1:06:02 PM2/25/15
to Marcus N, bottna-tills...@googlegroups.com
Hej Marcus när jag ser din bild tänker jag att man skulle kunna be en plåtslagare klippa till remsor av plåt -kanske ett par cm breda av lämplig bredd  så vi får önskad höjd o sen böja på en mall då skulle plasten nog sitta bättre o utan att pinnen vrider sej i jorden- En limklick om det finns något ogiftigt som fäster på plåt o plast skulle göra det extra stabilt- kanske-kanske.....Kerstin
--
Det här meddelandet skickas till dig eftersom du prenumererar på gruppen "Bottna Tillsammansodling" i Google Grupper.
Om du vill sluta prenumerera på den här gruppen och inte längre få någon e-post från den skickar du ett e-postmeddelande till bottna-tillsammans...@googlegroups.com.
Om du vill göra inlägg i den här gruppen skickar du ett e-postmeddelande till bottna-tills...@googlegroups.com.
<snigelhinder1.jpg><snigelhinder-uppdat.jpg>

Lena Jarlöv

unread,
Feb 25, 2015, 1:43:31 PM2/25/15
to Marcus N, bottna-tills...@googlegroups.com
Hej!
Jag har nu kollat med Sven-Olof angående gödsel, han var osäker om han hade bränd men skulle se efter. Jag tycker  att även om han inte har bränd så kan vi ta emot ett lass obränd, det är ju bra att ha och varva med annat kompostmaterial och blir ju användbart efter hand. Han skulle höra av sig.

Jag talade med Sven Börjesson om vagn att köra gödsel i som han enligt utsago skulle ha, men den hade han sålt för länge sen. Han har en bra släpkärra som tål stor tyngd men den har inte särskilt höga kanter. Den kan vi få låna. Men vi har ju andra kärror eller? Sen gäller det att hitta nån som har bränd gödsel. Ekologisk. Vi pratade om att höra med Jan Lindsten, har någon ett telefonnummer till honom?

Stig Hansson har väl ekologisk kogödsel, jag har för mig att han har sagt att vi får hämta. Vi kanske får nöja oss med en vanlig släpkärra och köra några vändor om någon har dragkrok.

Nu är det visst vår!

Kram
Lena




klas.bry...@urkal.nu

unread,
Feb 25, 2015, 3:27:17 PM2/25/15
to Marcus N, bottna-tills...@googlegroups.com

Hejhej! Jag tror att varmgalvad stängseltråd skulle fungera. Det finns en sort som är sådär tre millimeter och är tillräckligt styv. Rostar mycket långsamt. Bästa H, K


Från: bottna-tills...@googlegroups.com <bottna-tills...@googlegroups.com> för Marcus N <mur...@gmail.com>
Skickat: den 25 februari 2015 17:10
Till: bottna-tills...@googlegroups.com
Ämne: [Bottna Tillsammansodling 700] anteckningar Tillsammansodlingsmöte 24 feb 2015
 

Marcus N

unread,
Feb 26, 2015, 4:09:03 PM2/26/15
to klas.bry...@urkal.nu, bottna-tills...@googlegroups.com
Intresant!

Både idén om att klippa remsor (tror att det går att trä remsorna igenom plasten fröresten) och att använda stängseltråd. Vi kan väl testa? Men undrar om vi bara ska göra kring en bädd i taget? Undrar om de inte kommer vara ivägen för när en vill komma åt och arbeta/skörda i bädden då?
m.

Marcus N

unread,
Feb 28, 2015, 4:17:27 AM2/28/15
to Linus Kulstad, bottna-tills...@googlegroups.com
Hej igen. Nu är jag hemma och kan tänka mer omkring detta.

Jag tycker vi ska pröva lite olika metoder till staket.
Skulle vilja testa montageband men jag hade inte tänkt att det skulle behövas träpinnar för stadgan... men så är det kanske. Då blir det ju något som behöver bytas ut ibland men det är kanske ok. Jag tänker också att tillsammansodlingen i mölndals variant är onödigt komplicerad. Om montagebandet är ganska styvt så skulle det bara behöva fästas på en rak träpinne och utgöra själva kroken själv. Det skulle ev också gå att trä plasten genom bandet i kanten så att den hålls ner snyggt. Om plasten är lite tjockare så tror jag inte det skulle blåsa sönder.

Att fylla med någon täckmaterial på utsidan av är ju också bra, men lite synd att fylla på med stenar som kommer hamna i gräsmattan (för gräsklipping etc) bättre då med stenmjöl eller sand. Får vi tag på det? En annan idé är ju att vika ut plasten en bit under markytan så att det skapar en undre barriär för gräset att växa. Men den måste ju också gå ner en bil för att hindra gräsutlöpare från att komma in i bädden. Mycket att tänka på.

Men jag är gärna med på att testa detta. Behöver bara UV-stabil plast och lite annat.

Vi hörs snart igen!
Marcus


Den 27 februari 2015 10:20 skrev Linus Kulstad <linusk...@gmail.com>:
Hej 
Några tankar kring snigelstakte. 

Det finns rostfria svets pinnar till tig-svetsning som skulle fungera fint. Skulle rekommendera någon av de tjockare dimensionerna tex 3.2mm. 

Ett annat alternativ är montageband. Dom är galvaniserade och relativt styva. 

En teknisk detalj att fundera över är stabiliteten. Där tror jag mölndalgänget har en poäng med att bygga med träkrokar. Dessutom är det nog lättare att montera. Skulle tro att dom har bankat i alla träkrokarna först och monterat plasten i efterhand. Det ser ut som att dom har använt montageband på insidan.

Att gräva ett dike och fylla med stenmjöl eller makadam som mölndalgänget har gjort är nog inte heller en dum ide. Då slipper man gå och klippa gräset runt staketet. Plasten måste ju ner i backen så gräva måste man oavsett.

/Linus
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages