ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ - Συμμετοχή ατόμων με εκ γενετής τύφλωση

0 views
Skip to first unread message

Σκορδίλης Σπύρος

unread,
Nov 5, 2025, 4:22:24 PM11/5/25
to Οραση Όραση
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ - Συμμετοχή ατόμων με εκ γενετής τύφλωση
Η Ψυχική Υγεία αφορά όλους μας!
Η Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διεξάγει ερευνητική μελέτη με στόχο να διερευνήσει εάν η εκ γενετής τύφλωση μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι σοβαρών ψυχικών παθήσεων. Η έρευνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και η συμμετοχή ατόμων με τύφλωση συνεχίζεται.
📣 Αναζητούνται άτομα:
• 18 έως 50 ετών
• με πλήρη τύφλωση εκ γενετής ή μέχρι την ηλικία των 5 ετών
🔹 Η συμμετοχή περιλαμβάνει μία συνεδρία (περίπου 1,5 ώρας) με σύγχρονα νευροψυχολογικά μέσα.
🔹 Η συμμετοχή σας στη μελέτη είναι εθελοντική και παρέχεται δυνατότητα μεταφοράς για τη διευκόλυνσή σας.

📞 Για πληροφορίες ή συμμετοχή:
• Σοφία Βουρδούκα, Ψυχολόγος – 6985586134
• Στέφανος Δημητρακόπουλος, Ψυχίατρος – 6974808927
• Λεωνίδας Μαντωνάκης, Ψυχίατρος – 6936830720
Σκορδίλης Σπύρος

Pwlina Papanikolaou

unread,
Nov 6, 2025, 1:25:47 AM11/6/25
to or...@googlegroups.com, or...@googlegroups.com
Αυτή η πρόσκληση έχει να κάνει μάλλον με τα φάρμακα για τον ύπνο… Τι κουφό είναι κι αυτό πάλι…
Και τι πάει να πει σύγχρονα νευρολογικά μέσα;

Πωλίνα Παπανικολάου

> 5 Νοε 2025, 11:22 μμ, ο χρήστης «Σκορδίλης Σπύρος <skor...@gmail.com>» έγραψε:
>
> ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
> --
> Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας μπορείτε να το στείλετε την διεύθυνση:
> or...@googlegroups.com
>
> Για το αρχείο της λίστας μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο:
> https://www.mail-archive.com/or...@googlegroups.com/maillist.html
> ---
> Λάβατε αυτό το μήνυμα επειδή έχετε εγγραφεί στην ομάδα orasi των Ομάδων Google.
>
> Για να απεγγραφείτε απ' αυτή την ομάδα και να σταματήσετε να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απ' αυτή, στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση orasi+un...@googlegroups.com.
> Για να δείτε αυτή τη συζήτηση, επισκεφτείτε το https://groups.google.com/d/msgid/orasi/CF1D27DE-0D63-4206-A53D-5B890628C4B3%40gmail.com.

Σκορδίλης Σπύρος

unread,
Nov 6, 2025, 1:31:47 AM11/6/25
to or...@googlegroups.com
Καληνύχτα Κεμάλ😜🤣
Σκορδίλης Σπύρος


> 6 Νοε 2025, 08:25, ο χρήστης «Pwlina Papanikolaou <pwlinapap...@gmail.com>» έγραψε:
>
> Αυτή η πρόσκληση έχει να κάνει μάλλον με τα φάρμακα για τον ύπνο… Τι κουφό είναι κι αυτό πάλι…
> Για να δείτε αυτή τη συζήτηση, επισκεφτείτε το https://groups.google.com/d/msgid/orasi/DB746A21-4EEA-4CA7-B7AC-02015D2261DF%40gmail.com.

Chrysella Lagaria

unread,
Nov 6, 2025, 1:35:48 AM11/6/25
to or...@googlegroups.com
Καλημέρα Πωλίνα!
Όχι, έχει να κάνει με μια έρευνα σχετικά με την επιβεβαίωση, ή μη, τις θεωρίας που λέει ότι τα εκ γενετής τυφλά άτομα δεν μπορούν ταυτόχρονα να έχουν σχιζοφρένεια.
Η εξέταση γίνεται αρχικά μέσω συνέντευξης και κατόπιν με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, Κατά τη διάρκεια της οποίας το υποκείμενο πρέπει να αντιδρά σε κάποια ερεθίσματα που του δίνονται

Χρυσέλλα Λαγαρία

> 6 Νοε 2025, 08:25, ο χρήστης «Pwlina Papanikolaou <pwlinapap...@gmail.com>» έγραψε:
>
> Αυτή η πρόσκληση έχει να κάνει μάλλον με τα φάρμακα για τον ύπνο… Τι κουφό είναι κι αυτό πάλι…
> Για να δείτε αυτή τη συζήτηση, επισκεφτείτε το https://groups.google.com/d/msgid/orasi/DB746A21-4EEA-4CA7-B7AC-02015D2261DF%40gmail.com.

Pwlina Papanikolaou

unread,
Nov 6, 2025, 1:47:58 AM11/6/25
to or...@googlegroups.com, or...@googlegroups.com
Να πω κάτι… Επειδή ο άντρας μου έχει εμβαθύνει αυτό παίζει να ευσταθεί επιστημονικά να ξέρετε… Εντούτοις αφορά και την επίκτητη απώλεια όρασης θεωρώ… Τουλάχιστον από όσα έχω συζητήσει… Σε κάθε περίπτωση είναι προβληματικός ο τρόπος που παρουσιάζεται.
Πωλίνα Παπανικολάου

> 6 Νοε 2025, 8:35 πμ, ο χρήστης «Chrysella Lagaria <chrysell...@gmail.com>» έγραψε:
>
> Καλημέρα Πωλίνα!
> Για να δείτε αυτή τη συζήτηση, επισκεφτείτε το https://groups.google.com/d/msgid/orasi/53529F6B-D5C2-44EB-8F30-3DC3C5CE7962%40gmail.com.

panton...@gmail.com

unread,
Nov 6, 2025, 1:52:00 AM11/6/25
to or...@googlegroups.com
Και γιατί μέχρι τα 50; Οι άνθρωποι είναι άχρηστοι μετά;
Τάκης, ο άχρηστος
Για να δείτε αυτή τη συζήτηση, επισκεφτείτε το https://groups.google.com/d/msgid/orasi/DB746A21-4EEA-4CA7-B7AC-02015D2261DF%40gmail.com.

Pwlina Papanikolaou

unread,
Nov 6, 2025, 1:54:48 AM11/6/25
to or...@googlegroups.com, or...@googlegroups.com
Πες τα βρε Τάκη μας!

Πωλίνα Παπανικολάου

> 6 Νοε 2025, 8:52 πμ, ο χρήστης «panton...@gmail.com» έγραψε:
>
> Και γιατί μέχρι τα 50; Οι άνθρωποι είναι άχρηστοι μετά;
> Για να δείτε αυτή τη συζήτηση, επισκεφτείτε το https://groups.google.com/d/msgid/orasi/0b1f01dc4ee9%24d70185e0%24850491a0%24%40gmail.com.

Chrysella Lagaria

unread,
Nov 6, 2025, 2:01:35 AM11/6/25
to or...@googlegroups.com
Επειδή έχουμε κάνει και μια θητεία πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη, το κείμενο την εμπεριέχει φουλ.
Σας έχω πει όπου βλέπετε πολλά μπλε διαμάντια, διαμάντια γενικώς Και πολλά πολλά η Μότζι,είναι ai.
Το έχω ψάξει και εγώ λίγο το θέμα όντως υπάρχει περίπτωση να ισχύει Αυτό με την σχιζοφρένεια,Τώρα για το ηλικιακό όριο, δεν το ξέρω αυτό αλλά παιδιά οι έρευνες έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θέλουν να κρατάνε και συνήθως και κάποιο λόγο γι’ αυτό

Χρυσέλλα Λαγαρία

> 6 Νοε 2025, 08:54, ο χρήστης «Pwlina Papanikolaou <pwlinapap...@gmail.com>» έγραψε:
>
> Πες τα βρε Τάκη μας!
> Για να δείτε αυτή τη συζήτηση, επισκεφτείτε το https://groups.google.com/d/msgid/orasi/5D4C0D94-3EA5-4AE1-A309-C14BC763C03D%40gmail.com.

Konstantinos Theodoropoulos

unread,
Nov 6, 2025, 3:43:19 AM11/6/25
to or...@googlegroups.com, or...@googlegroups.com
Καλημέρα! Έψαξα τι λέει η διεθνής βιβλιογραφία για τον (τολμηρό) ισχυρισμό «η εκ γενετής τύφλωση μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι σοβαρών ψυχικών παθήσεων», και ιδίως έναντι ψύχωσης/σχιζοφρένειας. Ιδού τα ευρήματα — συνοπτικά και με βασικές πηγές.

Τι δείχνει η έρευνα (με μια ματιά) • Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πολύ πρώιμη/εκ γενετής, κυρίως “φλοιϊκή” τύφλωση, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο σχιζοφρένειας και ψυχωτικών διαταραχών. Μεγάλη μελέτη πληθυσμού στην Αυστραλία (467.945 γεννήσεις) βρήκε ότι κανένα από τα άτομα με πρώιμη φλοιϊκή τύφλωση δεν ανέπτυξε σχιζοφρένεια ή ψυχωτική διαταραχή, ενώ γενικά τα ποσοστά στο σύνολο του πληθυσμού ήταν 0,4% και 1,9% αντίστοιχα. Η προστασία δεν φάνηκε για «περιφερική» τύφλωση (οφθαλμικές βλάβες).  • Ανασκοπήσεις και θεωρητικές εργασίες συγκλίνουν ότι η εκ γενετής απώλεια όρασης μπορεί να είναι «προστατευτική» για ψύχωση, πιθανώς λόγω διαφορετικής ανάπτυξης/αναδιοργάνωσης αισθητικο-γνωσιακών δικτύων (cross-modal plasticity, προβλεπτική κωδικοποίηση κ.ά.).  • Όμως, η όψιμη απώλεια όρασης ή γενικότερα η οπτική αναπηρία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους (μη ψυχωτικές διαταραχές).  • Η σχέση όρασης–ψύχωσης είναι σύνθετη. Υπάρχουν ευρήματα ότι τα προβλήματα όρασης και οι ψυχώσεις μπορεί να συνυπάρχουν μέσω άλλων μηχανισμών/παραγόντων (π.χ. πρόσβαση σε οφθαλμολογική φροντίδα, κοινά βιολογικά μονοπάτια). Δεν αποκλείεται και η κατεύθυνση «ψύχωση → χειρότερη όραση» σε ορισμένα δείγματα.  • Προκλινική εργασία (σε ζώα) δεν αναπαρήγαγε προστασία τύπου «μοντέλου σχιζοφρένειας», οπότε ο βιολογικός μηχανισμός δεν είναι οριστικός.  • Σημαντικό: Στα παιδιά με εκ γενετής ολική τύφλωση καταγράφονται πολύ υψηλότερα ποσοστά διαταραχής αυτιστικού φάσματος (ASD) σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό (σε αρκετές σειρές 20–50%+), κάτι ανεξάρτητο από το παραπάνω «προστατευτικό» εύρημα για ψύχωση.  Πώς να ερμηνεύσουμε τον ισχυρισμό της μελέτης του ΕΚΠΑ • Η ανακοίνωση που μοιράστηκες ταιριάζει με το διεθνές ερώτημα που ήδη μελετάται: «αν η εκ γενετής τύφλωση προστατεύει από ψυχώσεις/σχιζοφρένεια». Βλέπουμε αντίστοιχες δημόσιες αναρτήσεις από ελληνικούς φορείς (π.χ. ΠΣΤ, «Φάρος Τυφλών»), που παραπέμπουν στη Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ .  • Η διεθνής βιβλιογραφία δίνει πράγματι “βάση” στον πυρήνα του ερευνητικού ερωτήματος (ιδίως για πρώιμη/φλοιϊκή τύφλωση και ψύχωση), αλλά δεν πρόκειται για καθολικό νόμο:
• Τα ευρήματα είναι παρατηρησιακά και οι υπο-ομάδες (π.χ. «φλοιϊκή τύφλωση») είναι μικρές — άρα χρειάζεται προσοχή στις γενικεύσεις.  • Η «προστασία» δεν επεκτείνεται κατ’ ανάγκη σε όλες τις σοβαρές ψυχικές παθήσεις (π.χ. κατάθλιψη/άγχος μπορεί να είναι συχνότερα σε άτομα με οπτική αναπηρία).  • Στα παιδιά με εκ γενετής τύφλωση, ο κίνδυνος ASD εμφανίζεται αυξημένος — άρα η εικόνα της ψυχικής υγείας είναι ετερογενής και εξαρτάται από το είδος/χρόνο απώλειας όρασης και τις συννοσηρότητες.  Επιλεγμένη διεθνής βιβλιογραφία (ενδεικτικά, “κορμός” για περαιτέρω διάβασμα) 1. Μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη (Western Australia) : «Congenital blindness is protective for schizophrenia and other psychotic illness» – Schizophrenia Research (2018). Δείχνει μηδενικά περιστατικά ψύχωσης/σχιζοφρένειας σε ομάδα με πρώιμη φλοιϊκή τύφλωση· όχι το ίδιο για περιφερική τύφλωση.  2. Ανασκόπηση/θεωρητικό πλαίσιο : «Blindness, Psychosis, and the Visual Construction of the World» – BJPsych Advances (2019). Συνοψίζει την υπόθεση «προστασίας» στην εκ γενετής απώλεια όρασης.  3. Frontiers ανασκοπήσεις/σχόλια : συζητούν πιθανούς μηχανισμούς (π.χ. δικτυακές συνδεσιμότητες, thalamo-cortical δίκτυα).  4. Οπτική αναπηρία & συναισθηματικές διαταραχές : αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης/άγχους σε άτομα με VI – Frontiers in Psychology / BMC Psychiatry /συστηματικές ανασκοπήσεις.  5. Προκλινική αμφισβήτηση : πειραματικό μοντέλο ζώων δεν βρήκε «προστασία» τύπου σχιζοφρένειας — χρήσιμο ως αντίβαρο στη συζήτηση περί μηχανισμού.  6. Τύφλωση & Αυτισμός (ASD) : ανασκοπήσεις/μελέτες με υψηλά ποσοστά ASD σε εκ γενετής ολική τύφλωση (ποικίλλει ~20–70% στις σειρές).  Τι δεν πρέπει να συμπεράνουμε • Ότι «η τύφλωση προστατεύει από όλες τις σοβαρές ψυχικές διαταραχές». Η ένδειξη «προστασίας» αφορά κυρίως ψύχωση/σχιζοφρένεια σε πολύ πρώιμη/φλοιϊκή τύφλωση· άλλοι άξονες ψυχικής υγείας (ιδίως διάθεση/άγχος) μπορεί να είναι πιο επιβαρυμένοι .  • Ότι έχουμε πλήρως κατανοήσει τον βιολογικό μηχανισμό: παραμένει ενεργός ερευνητικός διάλογος και υπάρχουν και αρνητικά/ουδέτερα προκλινικά ευρήματα.  • Ότι όλα τα είδη τύφλωσης είναι ίδια: η διάκριση φλοιϊκή vs. περιφερική και το πότε επήλθε η απώλεια όρασης φαίνονται κρίσιμα.  Ελληνικό πλαίσιο (για την εγκυρότητα της πρόσκλησης) • Υπάρχουν δημόσιες αναρτήσεις από φορείς τυφλών που αναπαράγουν την πρόσκληση της Β’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ για συμμετοχή ατόμων με εκ γενετής τύφλωση (18–50 ετών), εναρμονισμένες με το διεθνές ερευνητικό ερώτημα.   Συμπέρασμα • Ναι, “έχει βάση” ως ερευνητικό ερώτημα : τα πιο ισχυρά δεδομένα δείχνουν ότι η εκ γενετής/πρώιμη φλοιϊκή τύφλωση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ψύχωσης/σχιζοφρένειας , σε αντίθεση με την όψιμη ή περιφερική απώλεια όρασης. Όμως : αυτό δεν ισοδυναμεί με γενικευμένη «προστασία» από όλες τις ψυχικές νόσους και δεν αναιρεί τον αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη/άγχος ή/και ASD σε υποομάδες. Χρειάζονται και άλλες μελέτες για μηχανισμούς και αιτιότητα. 
Κώστας στάλθηκε από το iPhone μου

> 5 Νοε 2025, 11:22 μμ, ο χρήστης «Σκορδίλης Σπύρος <skor...@gmail.com>» έγραψε:
>
> ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages