ΟΠΕΚΑ: «Μοίραζε» παράτυπα επιδόματα - Παραβάσεις ύψους 1.860.000 ευρώ - CNN.gr

0 views
Skip to first unread message

Pwlina Papanikolaou

unread,
Feb 17, 2026, 9:57:25 AM (3 days ago) Feb 17
to or...@googlegroups.com

ΟΠΕΚΑ: «Μοίραζε» παράτυπα επιδόματα - Παραβάσεις ύψους 1.860.000 ευρώ

Επιμέλεια - Χρυσάνθη Στέτου - CNN Greece

ΟΠΕΚΑ: «Μοίραζε» παράτυπα επιδόματα - Παραβάσεις ύψους 1.860.000 ευρώ

ΟΠΕΚΑ

ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ/INTIME NEWS

Πλήθος παραβάσεων με συνολικό ποσό αχρεωστήτως καταβληθέντων ύψους 1.860.000 ευρώ αποκάλυψε ο συστημικός έλεγεχος που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στον ΟΠΕΚΑ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΔ, ο έλεγχος στον ΟΠΕΚΑ αφορά στα έτη 2024-2025 με περίοδο ελέγχου διαστήματος από 10.01.2020 έως 31.12.2022 σχετικά με τη νομιμότητα έκδοσης αποφάσεων χορήγησης επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως σημειώνεται, η Αρχή ήλεγξε 372 φακέλους – αιτήσεων χορήγησης επιδόματος, από τους οποίους προέκυψε πλήθος παραβάσεων του θεσμικού πλαισίου, όπως:

α. δεν τηρήθηκε η θεσμοθετημένη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ούτε ο χειρισμός των αιτήσεων με χρονολογική σειρά.

β. εγκρίθηκαν αιτήσεις παρά τις ελλείψεις σε υποβληθέντα δικαιολογητικά ή τη μη πλήρωση κριτηρίων (π.χ. συμπλήρωση ορίου ηλικίας)

γ. το επίδομα αποδόθηκε νωρίτερα από ό,τι έπρεπε και άρα για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που δικαιούνταν οι εκάστοτε αιτούντες/ούσες.

Πιο αναλυτικά, από τον δειγματοληπτικό έλεγχο 178 εγκριτικών αποφάσεων, το ύψος του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού υπολογίστηκε σε 723.480 ευρώ.

Παράλληλα, από τον δειγματοληπτικό έλεγχο 91 εγκριτικών αποφάσεων, το ύψος του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού, υπολογίστηκε σε 216.543 ευρώ.

Από τον επανέλεγχο 76 εγκριτικών αποφάσεων, που είχε εξετάσει και το κλιμάκιο εσωτερικού ελέγχου του ΟΠΕΚΑ, το ύψος του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού υπολογίστηκε σε 895.554 ευρώ.

Ακόμα, από τον έλεγχο 27 φακέλων αιτούντων/ουσών, για τους οποίους η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. είχε εντοπίσει ασυμφωνία μεταξύ των καταχωρισμένων ημερομηνιών γέννησης και των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΑΜΚΑ), προέκυψαν περιπτώσεις για αχρεωστήτως καταβληθέντα ύψους 60.650 ευρώ.

Πώς αποκαλύφθηκαν οι παραβάσεις

Κατόπιν έκτακτου εσωτερικού ελέγχου που διενήργησε ο ΟΠΕΚΑ διαπιστώθηκε ότι επιχειρήθηκε παράτυπη έγκριση αιτήσεων από πρώην Προϊστάμενο/μένη ο/η οποίος/α παρακρατούσε στην κατοχή του/της φακέλους με αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος.

Ένας /Μια πρώην προϊστάμενος/η ακόμη και κατόπιν της απόσπασής του/της σε Υπηρεσία εκτός του ΟΠΕΚΑ, εισήγαγε και επιχείρησε παράτυπη έγκριση αιτήσεων στην Υπηρεσία.

Επιπροσθέτως από τον εσωτερικό έλεγχο του οργανισμού διαπιστώθηκε επίσης πως, κατά τη διάρκεια της θητείας δύο (2) προϊσταμένων του σχετικού με τη χορήγηση του επιδόματος Τμήματος, επιτρεπόταν η προσέλευση στην Κεντρική Υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ προσώπων (όχι αιτούντων), οι οποίοι/ες φαίνεται ότι προσκόμιζαν, εκτός της θεσμοθετημένης διαδικασίας, αιτήσεις για χορήγηση του επιδόματος.

Οι συστάσεις της ΕΑΔ:

  1. Άσκηση πειθαρχικού ελέγχου από τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ κατά του/της αρμόδιου/ας υπαλλήλου
  2. Αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από την αρμόδια Διεύθυνση του ΟΠΕΚΑ.
  3. Συγκεκριμένες προτάσεις για αύξηση του ελέγχου τήρησης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος

Σημειώνεται πως η έκθεση ελέγχου διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.


Πωλίνα Παπανικολάου 

Chrysella Lagaria

unread,
Feb 17, 2026, 10:11:36 AM (3 days ago) Feb 17
to or...@googlegroups.com
Εεε ρε γλέντια!
Που να έψαχναν και πιο πίσω στα χρόνια...

From: or...@googlegroups.com <or...@googlegroups.com> on behalf of Pwlina Papanikolaou <pwlinapap...@gmail.com>
Sent: Tuesday, February 17, 2026 4:57 PM
To: or...@googlegroups.com <or...@googlegroups.com>
Subject: [orasi] ΟΠΕΚΑ: «Μοίραζε» παράτυπα επιδόματα - Παραβάσεις ύψους 1.860.000 ευρώ - CNN.gr
 
--
Για να στείλετε ένα μήνυμα και να το διαβάσουν όλοι οι συνδρομητές της λίστας μπορείτε να το στείλετε την διεύθυνση:
or...@googlegroups.com
 
Για το αρχείο της λίστας μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο:
https://www.mail-archive.com/or...@googlegroups.com/maillist.html
---
Λάβατε αυτό το μήνυμα επειδή έχετε εγγραφεί στην ομάδα "orasi" των Ομάδων Google.
Για να απεγγραφείτε απ' αυτή την ομάδα και να σταματήσετε να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απ' αυτή, στείλτε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση orasi+un...@googlegroups.com.
Για να δείτε αυτή τη συζήτηση, επισκεφτείτε το https://groups.google.com/d/msgid/orasi/56D95D45-F38C-4933-9F47-6A0471624970%40gmail.com.

Σκορδίλης Σπύρος

unread,
Feb 17, 2026, 11:37:14 AM (3 days ago) Feb 17
to or...@googlegroups.com
Τα παλιά τα καθαρίσανε αυτά είναι καινούργια φρούτα. Για να μην ξεχνιόμαστε…
Σκορδίλης Σπύρος


17 Φεβ 2026, 17:11, ο χρήστης «Chrysella Lagaria <chrysell...@gmail.com>» έγραψε:


Για να δείτε αυτή τη συζήτηση, επισκεφτείτε το https://groups.google.com/d/msgid/orasi/GVXP189MB21042506A28D6F9B902781D8A36DA%40GVXP189MB2104.EURP189.PROD.OUTLOOK.COM.

Σκορδίλης Σπύρος

unread,
Feb 18, 2026, 1:15:30 AM (3 days ago) Feb 18
to or...@googlegroups.com
⁨Kostas Karakostas⁩
Πριν από 9 ώρες, Οι φίλοι του χρήστη Kostas
''Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο του κυκλώματος με τα μαϊμού επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, είναι προς παύση από τον Οργανισμό''

- Είχαμε παλιά ένα σκληρό σκυλάδικο στη Λαμία που λέγονταν ''ΤΑ ΜΑΪΜΟΥΛΙΑ''.
Δεν γνωρίζω από που προήλθε η ονομασία.
Πιθανολογώ απ τις καλλιτέχνιδες, που έσκουζαν, πηδούσαν και λικνιζόντουσαν, σαν τα συμπαθή ζωντανά.
Είχε καταντήσει το σλόγκαν των Σαββατόβραδων: Πάμε μαϊμούλια.
Το θυμήθηκα με τα ''μαϊμού'' επιδόματα και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι ύπνον ελαφρύ και ασκανδάλιστο.
😊😊😊
Οι Εσείς, ⁨Leo Kastanas⁩ και 54 ακόμη αντέδρασαν
2 σχόλια
(Πατήστε δύο φορές για να ανοίξετε μια ολόκληρη δημοσίευση ή πατήστε δύο φορές με δύο δάκτυλα για να ανοίξετε το μενού δημοσίευσης)
Σκορδίλης Σπύρος


17 Φεβ 2026, 16:57, ο χρήστης «Pwlina Papanikolaou <pwlinapap...@gmail.com>» έγραψε:


--

Chrysella Lagaria

unread,
Feb 18, 2026, 1:38:47 AM (2 days ago) Feb 18
to or...@googlegroups.com
Τέλειο τέλειο

Χρυσέλλα Λαγαρία

18 Φεβ 2026, 08:15, ο χρήστης «Σκορδίλης Σπύρος <skor...@gmail.com>» έγραψε:


Για να δείτε αυτή τη συζήτηση, επισκεφτείτε το https://groups.google.com/d/msgid/orasi/0E66901D-DBC9-4C34-9E06-BEF71BBFA347%40gmail.com.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages