
Ali Aydın kardeşimiz dün gece yeni bir kurum duyurdu:The Tokat Institute for Advanced Islamic StudiesKuruluş bildirisini şurada bulabilirsiniz.Akademik açıdan çok önemli bir haber bu: Enstitüyü kırklı yaşlarda üç Müslüman akademisyen yönetiyor. Birinci sınıf yerlerde doktora yapmışlar ve Amerika'nın iyi üniversitelerinde, sözleri dinlenen konumdalar. Umuyorum ki, yapacakları çalışmalar oryantalistlere ağır basar.
Akademik açıdan çok önemli bir haber bu: Enstitüyü kırklı yaşlarda üç Müslüman akademisyen yönetiyor. Birinci sınıf yerlerde doktora yapmışlar ve Amerika'nın iyi üniversitelerinde, sözleri dinlenen konumdalar. Umuyorum ki, yapacakları çalışmalar oryantalistlere ağır basar.Adını bizim Tokat iliyle ilgili sanmıştık, değilmiş.Gece 3:30'da mail yazdım: "Why the name Tokat?"
Beş dakikada cevap geldi, kurucu vakfın adıymış.__Akif Eyler__
--
Bu iletiyi Google Grupları'ndaki "Iqra -- Okuyun" grubuna abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için okuyun5+u...@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu tartışmayı görüntülemek için https://groups.google.com/d/msgid/okuyun5/CAC5h89y%3DWAeV%3DyWRC9FugtMiGh9qKscN0EE%2BxY610Uw%3DJpWM%2BQ%40mail.gmail.com adresini ziyaret edin.
Konuşma, İslam kozmolojisi çerçevesinde evren ile insan ruhu arasındaki bütüncül ve organik ilişkiyi ele alır. Modern yaklaşımların evreni parçalayıcı ve analitik biçimde inceleyerek kontrol ve hâkimiyet (teknoloji, güç, yönetim) amaçladığı vurgulanır. Buna karşılık, geleneksel ve İslamî bakış, kozmosu incelemeyi insanın kendini tanımasının bir yolu olarak görür. Odak noktası, dış dünyaya dair bilgiden çok, insan ruhunun kendi iç dünyasında hakikati nasıl idrak ettiğidir. İslam’ın temel öğretisi olan tevhid, evren ve ruh bilgisini birlikte ele alır ve nihai amacın bu ikisinin birliğini ve bütünlüğünü göstermek olduğunu ortaya koyar.
Video, yapay zekânın gerçekten değer-nötr bir araç olup olmadığını sorgulayarak başlıyor. AI’nın sadece insanların elindeki bir teknoloji değil, aynı zamanda insanları, değerleri ve dünyayı algılayış biçimimizi şekillendiren bir güç hâline geldiğini vurguluyor.
Günümüzde yapay zekâ; eğitim, tıp, hukuk, insan ilişkileri ve hatta dinle olan ilişkimizi dönüştürüyor. Ancak bu dönüşümde büyük bir risk var: verileri gerçekliğin kendisiyle karıştırmak. Algoritmalar sayıları ölçebiliyor ama anlamı ve hakikati kavrayamıyor. Bu da gerçeğin yerini, sayılara ve simülasyonlara dayalı yapay bir gerçekliğin almasına yol açabiliyor.
Bu bağlamda kurs, İslam düşüncesi, teknoloji felsefesi ve yapay zekâ tartışmalarının kesişimini ele almayı amaçlıyor. İslamî bakış açısıyla:
Bilgi, zekâ ve bilinç kavramları yeniden düşünülüyor
Yapay zekâyı şekillendirirken etik ve manevi sorumluluklarımız sorgulanıyor
“AI her sorunu çözer” ve “süper zekâ kaçınılmaz” gibi yaygın kabuller eleştiriliyor
Sonuç olarak video, yapay zekânın geleceğini insanlık, ahlak ve inanç perspektifinden yeniden değerlendirmeye davet eden bir kursun tanıtımını yapıyor.
The Vision of Islam (Prof. Atif Khalil):
Bu ders, İslam geleneğini kendi iç bakış açısından ele alarak, Cebrâil Hadisi merkezinde tanıtır. Özellikle İslam (teslimiyet), iman (inanç) ve ihsan (güzel olanı yapmak) kavramlarına odaklanır. Amaç, insanın beden, ruh ve manevî yönlerinin Allah ile ilişkideki yerini ve bunların insan hayatının nihai amacını (gayesini) gerçekleştirmede nasıl kullanıldığını bütüncül bir perspektifle açıklamaktır. Bu çerçevede İslam’da hukuk, kelam, felsefe, ahlak ve tasavvufun birbirini tamamlayan rolleri ele alınır.