דין תחליפי שאילת שלום

7 views
Skip to first unread message

אוריאל פרנק

unread,
Dec 23, 2019, 4:37:46 AM12/23/19
to

שאלה: אסור לשאול שלום לאבל, מה אומרים לו?

תשובה: 'ה' ינחם אותך'.

שאלה: כל השנה?

תשובה: השלחן ערוך (יו"ד שפה, א) כתב שלא שואלים בשלום אבל כל השנה, אבל הרמ"א כתב רק שלושים יום, ואחר שלושים יום זה מותר. קיימות קושיות על שיטת הרמ"א, אבל הוא מביא דעה כזאת. יתר על כן, אמרו אחרונים שאסורה שאילת שלום עם המילה "שלום", אבל "בוקר טוב", "ערב טוב", "שבת שלום", גוט יו"ט", "אהלן" - זה בסדר אפילו בתוך השבעה. לאחר השבעה, לא רק "בוקר טוב" "ערב טוב" מותר, אלא אפילו שאילת שלום עם המילה "שלום" עצמה מותרת. כך כתוב בספר נטעי גבריאל על הלכות אבלות (ח"ב יא, ו), וכך נוהגים שאחר שבעת ימי האבל אומרים לאבל שלום.

 אלול תשע"ט 
שאלה
האם בשנת האבל על אחד ההורים מותר לומר שלום? האם מותר לאחרים לומר לי שלום? 

תשובה
בס"ד

שלום רב,
לאבל עצמו מותר לומר אך לאחרים אין לשאול בשלומו אך באמירת שלום בלבד או לשאול 'איך אתה מרגיש?' ניתן, ויש מחמירים אף לא בשאלות המחליפות את השלום כגון בוקר טוב וכדו'. ואפשר לסמוך על המקלים (ציץ אליעזר ח, לג; ילקוט יוסף אבלות כג, ב).
 
בברכה,


הרחבה:
איסור אמירת שלום נלמד מדברי הגמרא  מו"ק (טו.): אבל אסור בשאילת שלום, דקאמר ליה רחמנא ליחזקאל 'האנק דם'.
ולפי הגמרא שם (כא:) למדנו שבשלושת ימי האבל הראשונים לא שואלים בשלומו ולא שואל בשלום אחרים. אח"כ עד סוף השבעה אינו שואל אך אם אחרים שלא ידעו שהוא אבל שאלו אותו אזי עונה להם. בין שבעה לשלושים הוא שואל בשלום אחרים ואין שואלים בשלומו. ולאחר שלושים הרי הוא ככל אדם.
מי שאבל על הוריו הרי הוא כל יב"ח כשלושים על שאר קרובים ששואל אחרים ואין אחרים שואלים אותו.
אמנם כתב הרמ"א שיש שנהגו להקל כיון ששאילת השלום של ימינו אינה כשל ימיהם. ומהי שאלת השלום האסורה? כתבו האחרונים שרק שימוש במילה 'שלום' שהיא משמותיו של ה' וכן 'מה שלומך?', אך לומר 'ברוך הבא' ו'איך אתה מרגיש?' מותר. וכן ראיתי שכתב גרש"ז (הליכות שלמה תפילה, פרק שני הערה כו).
ועיין נטעי גבריאל אבילות פרק יא, ו שנהגו להקל בכל גווני; אמנם בגשר החיים כתב שמילים שמחליפות 
את השלום כגון בוקר טוב וכדומה, יש מחמירים.


לע"נ יוכבד בת יעקב (קרייטמן)
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages