Ursan syyskauden kurssien ilmoittautuminen on alkanut

4 views
Skip to first unread message

Ursan tiedotus

unread,
Aug 15, 2023, 3:06:27 AM8/15/23
to ursai...@ursa.fi


Ursan syyskauden kurssien ilmoittautuminen on alkanut verkkokaupassamme! Linkit kunkin kurssin ilmoittautumiseen löytyvät myös sivulta ursa.fi/kurssit.

Ursa järjestää edelleen valtaosan kursseistaan verkkokursseina. Lähikurssit järjestetään Helsingin observatoriolla (Kopernikuksentie 1, 00130 Helsinki), ja ne on merkitty selkeästi kurssilistaan.Meteoriitit ja niiden etsintä

Uutuuskurssi! Meteoriitin löytäminen luonnosta on harvinaista, mutta miten sen voisi tunnistaa? Kurssilla tutustutaan siihen, miten meteoriitti syntyy, ja mistä meteoriitit ovat peräisin. Kurssilla esitetään tapoja, joilla meteoriitteja voi yrittää etsiä ja tunnistaa. Kurssin käyneillä on halutessaan mahdollisuus osallistua Ursan tulipallotyöryhmän vapaaehtoiseen etsintätyöhön. Hinta Ursan jäsenille 5 €, muille 25 €. Kurssin pitävät Jaakko Visuri, Jarmo Moilanen ja Jarkko Kettunen.

Tulevat kurssit:
torstai 9.11. klo 18–20


Kaukoputken käytön peruskurssi

Kurssilla käydään luennontapaisesti lävitse kaukoputken toimintaperiaatteet sekä tarkastellaan, minkälaisia eri optisia rakenteita kaukoputkissa esiintyy. Kaukoputken ja lisävarusteiden erilaiset ominaisuudet vaikuttavat kohteen näkymiseen eri tavoin. Kurssilla selvitetään myös, miten ihmissilmän toiminta tulee huomioida visuaalihavainnoissa. Kurssi soveltuu sekä aloitteleville havaitsijoille sekä kaukoputken hankintaa suunnitteleville. Hinta Ursan jäsenille 5 €, muille 25 €. Kurssin pitää Jaakko Visuri.

Tulevat kurssit:
torstai 19.10. klo 18–20


Kaukoputken käytön jatkokurssi

Jatkokurssilla perehdytään erilaisiin optiikan ja jalustan virhelähteisiin. Kurssi soveltuu erinomaisesti henkilöille jotka haluavat ymmärtää kaukoputken optiikan ja jalustan virhelähteitä kuvaustilanteessa tai muuten kasvattaa tietämystään kaukoputkista. Minkälaisia vääristymiä erilaisissa optisissa systeemeissä esiintyy ja miten haittaavat kuvausta? Minkälaisia virheitä jalustojen mekaniikassa esiintyy ja miten ne haittavat kohteeseen suuntaamista ja sen seuraamista? Lisäksi tutustutaan lisävarusteisiin sekä tähtikuvauksen edellytyksiin. Hinta Ursan jäsenille 5 €, muille 25 €. Kurssin pitää Jaakko Visuri.

Tulevat kurssit:
torstai 23.11. klo 18–20 (etäkurssi)


Tähtitaivaan peruskurssi

Aloittelijoille tarkoitettu kurssi, jolla opiskellaan tähtitaivaan tuntemusta. Kurssilla tutustutaan selkeimpiin tähtikuvioihin, taivaan liikkeeseen ja erilaisiin tähtikarttoihin. 1 x 6 (lähikurssi) tai 3 x 2 tuntia (etäkurssi). Lähikurssilla tarjolla on kahvia ja teetä, täytetty leipä ja hedelmiä. Etäkurssin hinta Ursan jäsenille 15 €, muille 40 € ja lähikurssin hinta Ursan jäsenille 20 €, muille 45 €. Kurssia pitävät Tuukka Perhoniemi (TP) sekä Paula Wirtanen (PW) ja Jaakko Alakopsa (JA).

Tulevat kurssit:
pe-su 15.17.9. klo 18–20 (pe) ja 13–15 (la ja su) (etäkurssi)
lauantai 9.9. klo 12–18 (TP) LÄHIKURSSI
keskiviikot 4.18.10. klo 18–20 (etäkurssi)
pe-su 13.15.10. klo 18–20 (pe) ja 13–15 (la ja su) (etäkurssi)


Tähtitaivaan jatkokurssi

Kurssilla tutustutaan mm. himmeämpien tähtikuvioiden etsintään, koordinaatistoihin sekä planeettojen ja Kuun liikkeisiin tähtitaivaalla. 3 x 2 tuntia. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssia pitävät Veikko Mäkelä ja Jaakko Alakopsa.

Tulevat kurssit:
pe-su 1.3.12. klo 18–20 (pe) ja 13–15 (la ja su) (etäkurssi)


Johdatus Maan planetaarisuuteen

Maa on pallonmuotoinen planeetta, joka kiertää Aurinkoa hieman kallellaan ja hiukan soikealla radalla. Tämä saa aikaan vuodenaikojen lisäksi monenlaisia havaittavia ilmiöitä maapallolla ja taivaan liikkeissä, kalenterissa ja kartoissa.

Kurssilla käsitellään ilmiöitä, jotka johtuvat maapallon ominaisuuksista ja paikasta maailmankaikkeudessa. Miten Auringon korkeus sekä nousu- ja laskusuunta vaihtelevat vuoden aikana? Miksi päivien pituus vaihtelee epätasaisesti? Mitä ovat tasaus- ja seisauspäivät? Miksi leveyspiiri on helpompi määrittää tähtitaivaan avulla kuin pituuspiiri? Onko kesä pidempi pohjoisella vai eteläisellä pallonpuoliskolla? Miksi päivä pitenee jouluna vain toisesta päästä? 3 x 2 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssin pitää Tuukka Perhoniemi.

Tulevat kurssit:
lauantait 11.25.11. klo 13–15 (etäkurssi)


Tähtikuvaus aloittelijoille

Omistatko järjestelmäkameran ja osaat kuvata sillä päiväsaikaan, mutta haluaisit oppia kuvaamaan yötaivaan ilmiöitä? Tähtikuvauksen aloittamisesta kiinnostuneille suunnattu kurssi opettaa yötaivaan kuvauksessa vaadittavia niksejä. Kurssilla käydään läpi yleisimpien pimeän ajan ilmiöiden valokuvaus (mm. öiset maisemakuvat, revontulet, Kuu, planeetat, haloilmiöt, tähdenlennot).

Kurssilla ei käydä läpi valokuvien jälkikäsittelyä tietokoneella eikä valokuvausta kaukoputken läpi. Kurssilaisten oletetaan osaavan digijärkkärikuvauksen perusteet, sillä niitä ei käydä kurssilla tarkemmin läpi. 2 x 3 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssin pitää tietokirjailija, tiedetoimittaja ja tähtikuvaaja Markus Hotakainen.

Tulevat kurssit:
keskiviikot 20. ja 27.9. klo 18–21 (etäkurssi)


Kosmologiakurssi

Kurssi tarjoaa napakan katsauksen moderniin kosmologiaan, sen oleellisimpiin teorioihin sekä hieman myös kosmologian historiaan. Kurssilla käsitellään mm. maailmankaikkeuden historia, ison mittakaavan rakenteet, kosmisen mikroaaltotausta, pimeä aine, pimeä energia ja kosminen inflaatio. Kurssilla ei suoranaisesti vaadita ennakkotietoja kosmologiasta, mutta aiheen luontaisen vaativuuden vuoksi niistä on selvää hyötyä.
3 x 2 tuntia. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 15 €, muille 40 €. Kurssin pitää yliopistotutkija, dosentti Syksy Räsänen.

Tulevat kurssit:
keskiviikot 1.15.11. klo 18–20 (etäkurssi)


Maailmankaikkeuskurssi

Helppotajuisella, mutta pitkällä kurssilla käydään läpi tähtitieteen perusteet (mm. aurinkokunnan kohteet, oma Aurinkomme ja muut tähdet, galaksit) tuoreimman tiedon valossa. Kurssi on jaettu pituutensa johdosta kahtia: ensimmäinen puolisko pidetään syksyllä 2023 ja toinen puolisko keväällä 2024. Ilmoittaudut samalla kummallekin kurssin puoliskolle.  5 x 2 + 5 x 2 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 50 €, muille 120 €. Kurssin pitävät Hanna Saunanen ja Teemu Willamo.

Tulevat kurssit:
maanantait 30.10.27.11. klo 18–20 ja 8.1.5.2. klo 18–20 (etäkurssi)


Opintokeskus Sivis tukee Ursan kurssitoimintaa rahallisesti sekä tuottamalla käyttöömme käyttämämme verkkokurssiohjelmistot.


  
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages