Ursan kevään kurssien ilmoittautuminen alkaa ti 12.12. klo 10

23 views
Skip to first unread message

Ursan tiedotus

unread,
Dec 8, 2023, 3:34:42 AM12/8/23
to ursai...@ursa.fi


Ursan kevätkauden kurssien ilmoittautuminen alkaa verkkokaupassamme tiistaina 12.12.2023 klo 10.00! 

Kurssitarjotin löytyy jo sivulta ursa.fi/kurssit. Tuonne ilmestyvät myös linkit kunkin kurssin ilmoittautumiseen sen alettua.

Ursa järjestää edelleen valtaosan kursseistaan verkkokursseina. Lähikurssit järjestetään Helsingin observatoriolla (Kopernikuksentie 1, 00130 Helsinki) tai Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki), ja ne on merkitty selkeästi kurssilistaan.


Kevät 2024


Meteoriitit ja niiden etsintä

Meteoriitin löytäminen luonnosta on harvinaista, mutta miten sen voisi tunnistaa? Kurssilla tutustutaan siihen, miten meteoriitti syntyy, ja mistä meteoriitit ovat peräisin. Kurssilla esitetään tapoja, joilla meteoriitteja voi yrittää etsiä ja tunnistaa. Kurssin käyneillä on halutessaan mahdollisuus osallistua Ursan tulipallotyöryhmän vapaaehtoiseen etsintätyöhön. Hinta Ursan jäsenille 6 €, muille 18 €. Kurssin pitävät Jaakko Visuri, Jarmo Moilanen ja Jarkko Kettunen.

Tulevat kurssit:
keskiviikko 17.4. klo 18–20 (verkkokurssi)


Kaukoputken käytön peruskurssi

Kurssilla käydään luennontapaisesti lävitse kaukoputken toimintaperiaatteet sekä tarkastellaan, minkälaisia eri optisia rakenteita kaukoputkissa esiintyy. Kaukoputken ja lisävarusteiden erilaiset ominaisuudet vaikuttavat kohteen näkymiseen eri tavoin. Kurssilla selvitetään myös, miten ihmissilmän toiminta tulee huomioida visuaalihavainnoissa. Kurssi soveltuu sekä aloitteleville havaitsijoille sekä kaukoputken hankintaa suunnitteleville. Hinta Ursan jäsenille 6 €, muille 18 €. Kurssin pitää Jaakko Visuri.

Tulevat kurssit:
keskiviikko 14.2. klo 18–20 (verkkokurssi)


Tähtitaivaan peruskurssi

Aloittelijoille tarkoitettu kurssi, jolla opiskellaan tähtitaivaan tuntemusta. Kurssilla tutustutaan selkeimpiin tähtikuvioihin, taivaan liikkeeseen ja erilaisiin tähtikarttoihin. 1 x 6 (lähikurssi) tai 3 x 2 tuntia (etäkurssi). Lähikurssilla tarjotaan kahvia ja teetä, täytetty leipä ja hedelmiä. Etäkurssin hinta Ursan jäsenille 10 €, muille 30 € ja lähikurssin hinta Ursan jäsenille 20 €, muille 60 €. Kurssia pitävät Tuukka Perhoniemi (TP) sekä Paula Wirtanen (PW) ja Jaakko Alakopsa (JA).

Tulevat kurssit:
lauantai 3.2. klo 12–18 (PW + JA LÄHIKURSSI, Helsingin observatorio)
lauantai 10.2. klo 12–18 (TP LÄHIKURSSI, Helsingin observatorio)
torstaisin 15.29.2. klo 18–20 (TP, verkkokurssi)
pe-la-su 16.18.2. klo 18–20 (pe) ja 13–15 (la ja su) (PW + JA, verkkokurssi)


Tähtitaivaan jatkokurssi

Kurssilla tutustutaan mm. himmeämpien tähtikuvioiden etsintään, koordinaatistoihin sekä planeettojen ja Kuun liikkeisiin tähtitaivaalla. 3 x 2 tuntia. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 10 €, muille 30 €. Kurssia pitävät Veikko Mäkelä ja Jaakko Alakopsa.

Tulevat kurssit:
pe-la-su 1.3.3. klo 18–20 (pe) ja 13–15 (la ja su) (verkkokurssi)


Johdatus Maan planetaarisuuteen

Maa on pallonmuotoinen planeetta, joka kiertää Aurinkoa hieman kallellaan ja hiukan soikealla radalla. Tämä saa aikaan vuodenaikojen lisäksi monenlaisia havaittavia ilmiöitä maapallolla ja taivaan liikkeissä, kalenterissa ja kartoissa.

Kurssilla käsitellään ilmiöitä, jotka johtuvat maapallon ominaisuuksista ja paikasta maailmankaikkeudessa. Miten Auringon korkeus sekä nousu- ja laskusuunta vaihtelevat vuoden aikana? Miksi päivien pituus vaihtelee epätasaisesti? Mitä ovat tasaus- ja seisauspäivät? Miksi leveyspiiri on helpompi määrittää tähtitaivaan avulla kuin pituuspiiri? Onko kesä pidempi pohjoisella vai eteläisellä pallonpuoliskolla? Miksi päivä pitenee jouluna vain toisesta päästä? 3 x 2 tuntia. Hinta Ursan jäsenille 10 €, muille 30 €. Kurssin pitää Tuukka Perhoniemi.

Tulevat kurssit:
torstait 4.18.4. klo 18–20 (verkkokurssi)


Kosmologiakurssi

Kurssi tarjoaa napakan katsauksen moderniin kosmologiaan, sen oleellisimpiin teorioihin sekä hieman myös kosmologian historiaan. Kurssilla käsitellään mm. maailmankaikkeuden historia, ison mittakaavan rakenteet, kosmisen mikroaaltotausta, pimeä aine, pimeä energia ja kosminen inflaatio. Kurssilla ei suoranaisesti vaadita ennakkotietoja kosmologiasta, mutta aiheen luontaisen vaativuuden vuoksi niistä on selvää hyötyä.
3 x 2 tuntia. Kurssin hinta on Ursan jäsenille 10 €, muille 30 €. Kurssin pitää yliopistotutkija, dosentti Syksy Räsänen. Kurssi luennoidaan taas verkkokurssina syksyllä 2024.

Tulevat kurssit:
torstaisin 14.–28.3. klo 18–20, LÄHIKURSSI, Tieteiden talo


Tervetuloa kurssille!

terveisin Ursa
  
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages