[TEMSİLİYET] Tıp Eğitimi Sistemleri Yaz Haftası 3. Gün Çıktıları Hk.

7 views
Skip to first unread message

Reyhan İrem Ünlü I Ulusal Tıp Eğitimi Direktörü

unread,
Jun 23, 2024, 12:17:52 PMJun 23
to sc...@turkmsic.org, Ulusal Tıp Eğitimi Takımı
Değerli Tıp Eğitimi Gönüllüleri,

Umuyorum ki sevdiklerinizle beraber mutlu, huzurlu ve sağlıklı günler geçiriyorsunuzdur.

İşbu e-postayı IFMSA Tıp Eğitimi Sistemleri Program Koordinatörü tarafından düzenlenen ve katılım sağlamış olduğum "Tıp Eğitimi Sistemleri Yaz Haftasının (Medical Education Systems Summer Week)" 3. gün çıktılarını sizlerle paylaşmak adına yazmaktayım.

3. gün gerçekleştirilen sunumlarda değinilen önemli noktalara aşağıdan ve sizler için hazırladığım içerisinde bugünkü sunumlarda değinilen konuların detaylı versiyonunun yer aldığı İleri Okumalar Klasörüne buradan ulaşabilirsiniz.

  • Tıp Eğitimi Sistemleri Yaz Haftasının üçüncü gün sunumlarında “Tıp Eğitiminde Araştırma” konusu üzerinde duruldu.

  • Tıp Eğitimi Araştırmasının tıp eğitimi tasarımı, değerlendirmesi ve müfredatını desteklediği; tıp eğitiminde güncel konuları ve soruları ele aldığı; öğrencileri, öğretmenleri, öğretim yöntemlerini, müfredat tasarımını ve kurumsal süreçleri kapsadığından bahsedildi.

  • Öğrenci yönetiminde araştırmanın ne olduğundan, öğrencilerin sürecin merkezinde olarak bizzat eğitimsel sürece yön verdiğinden bahsedildi. Ayrıca öğrencilerin tıbbi araştırma sürecine dahil olmasının özgeçmişlerinde etkili olacağından, akademide ilerlemek isteyen hekim adayları için fırsatlar sağlayacağından ve tıp eğitimiyle ilgili araştırmalar yürütmenin ise öğrencilerin eğitiminde söz sahibi olabilmesine katkı sağlayacağından bahsedildi.

  • Bir araştırmanın nasıl yazılabileceği hakkında öneri sunuldu: 1) Yazar ve Ortak Yazarla İlgili Bilgilerin Verilmesi 2) Konu hakkında kısa bir giriş, mevcut bilinenler (referanslarla desteklenmiş), bir problem ifadesi, neden bu konunun özellikle seçildiği, araştırma sorusu, bu çalışmanın var olan bilgiye katkısı ve hedefleri 3) Detaylı Metadoloji 4) Beklenen Sonuçlar 5) Referanslar.

  • Efektif bir literatür taraması için neler yapılması gerektiği detaylıca bahsedildi.

  • Araştırma konularının nasıl seçilebileceğinden bahsedildi. Konuya duyulan ilginin, eğitim ortamlarında öneminin, kısıtlamaların minimum düzeyde olup yapılabilirliğinin, etik standartlar ve eğitim üzerindeki potansiyel faydalarının önemli kriterler olduğuna değinildi.

  • Araştırma yöntemi türlerinden bahsedildi: nicel, nitel ve karma yöntemler.

  • Nicel araştırmanın öğrencilere fayda sağlamak için kanıta dayalı öneriler sunmayı amaçladığından ve meta-analizi içerdiğinden bahsedildi.

  • Nitel (Kalitatif) araştırmanın araştırma konularını tanımlamayı, anlamayı ve bütüncül bir bakış açısı sağlamayı amaçladığından bahsedildi.

  • Karma yöntemlerin ise sayısal ve anlatısal verilerin entegrasyonunu içerdiğinden, kapsamlı içgörüler ve bulgular sağladığından bahsedildi.

  • Araştırma metodları (Systematic Reviews, Randomized Controlled Trials, Descriptive Studies, Single Case Studeies, Interviews, Etnographic Studies, Survey Research, Experimental Designs, Quasi-Experimental Designs, Educational Interventions) detaylıca açıklandı.

  • Araştırmaların etik yönüne değinildi. Katılımcıların araştırmanın amacı, prosedürleri, riskleri ve faydaları hakkında tamamen bilgilendirilmesi gerektiğinden; kişisel bilgilerin korunması için özen gösterilmesi ve güvenli bir şekilde saklanması gerektiğinden bahsedildi. Ayrıca çalışmaların başlamadan önce Kurumsal İnceleme Kurulu veya Etik Komite tarafından incelenmesi ve onaylanması gerektiğinden bahsedildi.

  • Tıp Eğitimi alanında yapılabilecek araştırma konuları hakkında fikirler verildi. (Ör: Tıp Fakültelerinde Sosyal Sorumluluğun Değerlendirilmesi, Tıp Eğitiminde Yapay Zeka, Tıp Eğitiminde Eşitsizlikler vb.)


    Çıktılarla ilgili merak ettiğiniz her türlü soru için tarafıma her daim imzamda yer alan iletişim bilgilerimden ulaşabilirsiniz.


    Tıp Eğitiminin Işığı Yolumuzu Aydınlatsın!..


    Sevgilerimle,



Reyhan İrem ÜNLÜ

Ulusal Tıp Eğitimi Direktörü
National Officer on Medical Education

Türk Tıp Öğrencileri Birliği | TurkMSIC 
Turkish Medical Students International Committee

www.turkmsic.org

no...@turkmsic.org
reyhani...@gmail.com
+905449766187
FacebookTwitterYouTubeInstagram

Feragatname: Bu e-postanın içeriği gizlidir ve yalnızca e-postada adı geçen alıcılara yöneliktir. Bu mesajın herhangi bir bölümünü, herhangi bir üçüncü şahısla, herhangi bir platformda Türk Tıp Öğrencileri Birliği'nin yazılı izni olmadan paylaşmak kesinlikle yasaktır. Bu mesajı yanlışlıkla aldıysanız lütfen göndereni uyarınız ve e-postayı gelen kutunuzdan kalıcı olarak siliniz.

Disclaimer: The content of this email is confidential and intended for the recipient(s) only. It is strictly forbidden to share any part of this message with any third party, in any platform, without a written consent of the Turkish Medical Students’ International Committee. If you received this message by mistake, please notify the sender, followed by its immediate deletion.

Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages