Failed to build aom with VS2019.

51 views
Skip to first unread message

annie xu

unread,
Aug 18, 2022, 2:34:44 AM8/18/22
to AV1 Discussion
I am using the latest code from AOM and tried to compile it on windows PC (64-bit) with visual studio 2019, but the compilation failed with the following message:
  Building ASM object D:aom/build/asm_objects/aom_dsp_common_sse2_static/aom_high_subpixel_8t_sse2.asm.o
  'C:\Windows\System32\yasm.exe' Not an internal or external command, nor a runnable program or batch file.
C:\Program Files (x86)\Microsoft Visual Studio\2019\Enterprise\MSBuild\Microsoft\VC\v160\Microsoft.CppCommon.targets(241,5): error MSB8066: “D:\aom\build\CMakeFiles\c6b15c71f0162a6d595fed00918a18b4\aom_high_subpixel_8t_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\c6b15c71f0162a6d595fed00918a18b4\aom_high_subpixel_bilinear_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\c6b15c71f0162a6d595fed00918a18b4\aom_subpixel_8t_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\c6b15c71f0162a6d595fed00918a18b4\aom_subpixel_bilinear_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\c6b15c71f0162a6d595fed00918a18b4\highbd_intrapred_asm_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\c6b15c71f0162a6d595fed00918a18b4\intrapred_asm_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\c6b15c71f0162a6d595fed00918a18b4\inv_wht_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\8d72d43096e05e40a8239973fbefe100\sad4d_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\8d72d43096e05e40a8239973fbefe100\sad_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\8d72d43096e05e40a8239973fbefe100\subpel_variance_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\8d72d43096e05e40a8239973fbefe100\subtract_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\8d72d43096e05e40a8239973fbefe100\highbd_sad4d_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\8d72d43096e05e40a8239973fbefe100\highbd_sad_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\8d72d43096e05e40a8239973fbefe100\highbd_subpel_variance_impl_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\8d72d43096e05e40a8239973fbefe100\highbd_variance_impl_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\8d72d43096e05e40a8239973fbefe100\ssim_sse2_x86_64.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\97b58ed32adc41183f01aed7a3d44028\aom_subpixel_8t_ssse3.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\97b58ed32adc41183f01aed7a3d44028\aom_subpixel_bilinear_ssse3.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\31ffa5b67ba7906cf9ef033bb89cb1b7\fwd_txfm_ssse3_x86_64.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\31ffa5b67ba7906cf9ef033bb89cb1b7\quantize_ssse3_x86_64.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\61cacbd02457eeb5ced53f744f2684d3\float.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\1327dfebdc4b4c35496d179877355228\dct_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\1327dfebdc4b4c35496d179877355228\error_sse2.asm.o.rule;D:\aom\build\CMakeFiles\5d8fbb61145e53cce8da21c2c6ba83a7\av1_quantize_ssse3_x86_64.asm.o.rule;D:\aom\CMakeLists.txt” Custom generation exited with code 9009.

yasm is from https://yasm.tortall.net/Download.html,download yasm-1.3.0-win64.exe, renamed to yasm.exe and placed in C:\Windows\System32\yasm.exe.

Has anyone encountered the above error message? 
Is there any solution? 

Looking forward to your help, thanks!

Yaowu Xu

unread,
Aug 18, 2022, 10:52:21 AM8/18/22
to av1-d...@aomedia.org
Can you try running "yasm.exe --version" in a cmd window manually to make sure yasm.exe is properly installed? 




--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "AV1 Discussion" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to av1-discuss...@aomedia.org.
To view this discussion on the web visit https://groups.google.com/a/aomedia.org/d/msgid/av1-discuss/9f5b92e9-3c8f-4e8b-8032-5e1debaede87n%40aomedia.org.

annie xu

unread,
Aug 18, 2022, 9:22:27 PM8/18/22
to AV1 Discussion, ya...@google.com
I tried and yasm is working.
yasm.png

annie xu

unread,
Aug 24, 2022, 6:42:32 PM8/24/22
to AV1 Discussion

James Zern

unread,
Aug 24, 2022, 10:13:52 PM8/24/22
to AV1 Discussion
Hi,

Try moving yasm.exe to another directory in your PATH. Visual Studio might be avoiding executing binaries from that directory. I can reproduce your issue with yasm.exe in System32, but it will work in another user path, like C:\bin.
 

Has anyone encountered the above error message? 
Is there any solution? 

Looking forward to your help, thanks!

--
You received this message because you are subscribed to the Google Groups "AV1 Discussion" group.
To unsubscribe from this group and stop receiving emails from it, send an email to av1-discuss...@aomedia.org.

annie xu

unread,
Sep 5, 2022, 11:04:57 PM9/5/22
to AV1 Discussion, jz...@google.com
Thank you very much for your reply, I took yasm.exe to another path and retried and it worked. 
Thanks again!

James Zern

unread,
Sep 6, 2022, 8:46:23 PM9/6/22
to AV1 Discussion
On Mon, Sep 5, 2022 at 8:04 PM annie xu <annie....@gmail.com> wrote:
Thank you very much for your reply, I took yasm.exe to another path and retried and it worked. 

That's good to hear, I'm glad you got it to work.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages