de la CAPSALIS citire: In spatele istoriei. Film documentar cu aromani. La MTR

13 views
Skip to first unread message

Ioan

unread,
Apr 26, 2007, 4:31:05 AM4/26/07
to orto...@googlegroups.com

Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni
Muzeul Taranului Roman

Fundatia "Daruind vei dobandi"

 

  

  Va invita la lansarea filmului documentar In spatele istoriei, vineri 27 aprilie 2007 la Muzeul Taranului Roman - Studioul Horia Bernea, la orele 17 00.  

 Filmul, realizat de Iulian Capsali, este o marturie asupra vietii cotidiene si a traditiilor comunitatii aromane din Albania.  

  Vizionarea va fi precedata de dezbaterea Aromanii din Albania – istorie si destin , sustinuta de  Ion Caramitru, Serban Tanasoca si Nestor Bardu.  

 Alexandru Gica va schita portretul unui martir aroman: Preotul Haralambie Balamace.

 
 

In anul 1900 un englez, (C.N.E. Eliot) spunea ca poti trai si calatori in Balcani fara sa-i vezi pe aromani sau fara sa auzi vorbindu-se de ei. Odata ce i-ai descoperit insa, risti sa cazi in cealalta extrema si sa-i vezi peste tot. Titlul filmului regizat de Iulian Capsali - In spatele istoriei - poarta in el aceeasi ambiguitate. Poate fi inteles si ca o referire la istoria lor ocultata (de ei sau de catre ceilalti), subterana (istoria aromanilor este in primul rand orala). Dar poate fi si o referire la faptul ca, de multe ori, aromanii sunt cei care fac istoria (referinta clasica fiind aceea de „popor ferment").

Filmul  In spatele istoriei   este o colectie de povesti despre aromanii din Albania: povestea scolii si bisericii romanesti din Corcea precum si pe cea a fondatorului acestor doua institutii, Preotul Haralambie Balamace - Papa Lambru, cum a ramas el in constiinta populara. Moartea sa martirica, putin cunoscuta chiar si in Albania, a lasat in urma un cintec. Drama lui sta ca un lintoliu peste un neam care "nu cere decat sa nu piara foarte repede" dupa cum se exprima Pandi Bello, unul dintre intelectualii aromani importanti ai Albaniei. O poezie inedita, testamentara,   a parintelui Balamace, face pandant cu un cantec in prima auditie  al  farserotilor din Andon Poçi, cei ce ilustreaza fascinanta muzica plurivocala  a aromanilor din Albania. Din acest documentar nu ar fi putut lipsi Moscopole, orasul legendar al aromanilor din care au mai ramas bisericile   sale remarcabile, scapate ca prin minune de frenezia distrugatoare a lui Enver Hodja, cel care a proclamat Albania ca fiind primul stat ateu al lumii.

Cum au supravietuit, cum se raporteaza aromanii la ei insisi, cum isi gestioneaza libertatea castigata intr-un stat care nu ii recunoaste ca minoritate, sunt cateva aspecte la care filmul incearca sa raspunda prin vocea protagonistilor sai. Un film in care muzica si naratiunea sunt intrepatrunse de umor si melancolie.

Documentarul este inchinat memoriei Irinei Nicolau, cea care iubea atat de mult povestile si ne invata ca in ele poti regasi tot ce este important in aceasta lume.   

 


Relatii Publice
Muzeul Taranului Roman
Soseaua Kiseleff nr. 3
tel/fax 317.96.60
 
 
invitatie-iulian-fata.jpg
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages