Trike voor ww verkeer ?

490 views
Skip to first unread message

Ger@ld

unread,
Mar 30, 2012, 9:13:39 PM3/30/12
to ligf...@googlegroups.com
Een stabiele ligger voor ww-verkeer deels 's-nachts ..... (ik werk nl. in ploegendiensten met eigenlijk bijna altijd wel een van de dagelijkse ritten in het donker).

Ik (wie niet) zag een driewieler vnl. als een soort van invaliden fiets, tot ik onlangs "noodgedwongen" een fietsdag (dank aan Gerrit Tempelman) op zo'n trike rondtoerde.

Een gevalletje van Wauw !, zorgeloos fietsen, sturen met een en zelfs zonder handen en bij tegenliggers gewoon even door de berm met een van de wielen of sterker nog bochtje afsnijden door het gras (moet je natuurlijk geen gewoonte van maken ...... -;) )

Minpuntjes .... plenty, fiets is best zwaarder ...... klimmen na een haaksebocht in mijn dagelijkse parcours is zwaar en de topsnelheid van de door mij getetste fiets viel met ca. 25 km wel wat tegen (maar kan makkelijk aan de NuVinci 360 naaf gelegen hebben)...... heuvel af ging het echt wel hard (45+) en heel stabiel.

Mijn ww-verkeer is ca. 50 km per dag ........ gaat de driewieler (extra wiel weerstand + gewicht ) zijn tol eisen ?

Ik wil niet langer dan ca. 45-50 minuten doen over die 25 km enkele reis ......... is dat een beetje haalbaar ?

Ik merk dat een driewieler naar de lage wegkant neigt bij bolle wegen, hoe gaat de ervaren driewiel rijder daar mee om ?

Ik heb test gereden op de Challenge Alize, fijne fiets, lekker stijf frame (ik ben tweezeven met zoals ik heb vernomen "Trucker Spoiler" ....... wat zijn nog meer aanraders, ja ik weet het, moet nog op bezoek bij Ymte, maar heb ook geen bezwaar tegen een open ligger .......

TIA, Ger@ld.

Koen Van den Bergh

unread,
Mar 31, 2012, 1:32:28 AM3/31/12
to ligf...@googlegroups.com


Op 31 mrt. 2012 03:13 schreef "Ger@ld" <gfs...@gmail.com> het volgende:


> Ik wil niet langer dan ca. 45-50 minuten doen over die 25 km enkele reis ......... is dat een beetje haalbaar ?

Dat is heel afhankelijk van jezelf en je route. Natuurlijk ook van je fiets, maar als je kijkt bij de snelle modellen (wat je daarvoor moet doen) zit daar in praktijk niet zo heel veel verschil in.

Ik wil je meegeven om zeker verder te kijken dan enkele in Nederland populaire merken. Er zijn wereldwijd een heel aantal fabrikanten van trikes (en bikes), geef die zeker ook aandacht voordat je een hoop geld uitgeeft.

Koen -veel merken zijn op deze lijst zwaar ondervertegenwoordigd-

Uipko Berghuis

unread,
Mar 31, 2012, 5:51:54 AM3/31/12
to ligf...@googlegroups.com
2012/3/31 Ger@ld <gfs...@gmail.com>:

> Ik wil niet langer dan ca. 45-50 minuten doen over die 25 km enkele reis
> ......... is dat een beetje haalbaar ?

Ik heb geen idee hoe hard jij kan fietsen dus of het haalbaar is moet
je zelf bepalen. Maar 25km in 50 minuten betekend een gemiddelde van
30km/u, dan zit je aan een kruissnelheid van 35 a 40km/u of misschien
zelfs wel harder. Dat is sterk afhankelijk van je route.

Voor deze snelheden zou ik toch naar een (zeer) snelle fiets kijken
low/high racer met eventueel een staartpunt of een velomobiel.

Uipko - blij met 25km/u rijdend gemiddelde - Berghuis

Frank Cornelese

unread,
Mar 31, 2012, 6:43:03 AM3/31/12
to ligf...@googlegroups.com
2012/3/31 Uipko Berghuis <uipko.b...@gmail.com>

2012/3/31 Ger@ld <gfs...@gmail.com>:
> Ik wil niet langer dan ca. 45-50 minuten doen over die 25 km enkele reis
> ......... is dat een beetje haalbaar ?

Ik heb geen idee hoe hard jij kan fietsen dus of het haalbaar is moet
je zelf bepalen. Maar 25km in 50 minuten betekend een gemiddelde van
30km/u, dan zit je aan een kruissnelheid van 35 a 40km/u of misschien
zelfs wel harder.

Gemiddeld 30 is behoorlijk, het ligt inderdaad erg aan de route of dat haalbaar is op een trike. Ik heb wel het idee dat de winst van een gestroomlijnde fiets erg wordt overschat. Zeker op de wat kortere afstanden. Ik moet 26 km fietsen naar mijn werk, grotendeels over doorgaande wegen. Een dorp, een verkeerslicht een heuvel en een paar rotondes kom ik tegen op deze route. Ik heb dit met al mijn fietsen gefietst en de verschillen vind ik klein met als enige uitzondering de gewone Batavus met 3 versnellingen.

Quest: 45-50min
Hurricane: 50-55min
Racefiets: 50-60min (grotere spreiding door wind)
Brompton: 55-65min
Rechtopfiets (3v): 1:15 (n=1)

De allergrootste winst bij een velomobiel zit in het omkleden. Ik hoef nooit vooraf te bedenken wat ik aan moet trekken en hoef ook nooit iets uit te doen tijdens de rit. Ook maakt het niet veel uit waar de wind vandaan komt. Het verschil in wind mee of tegen is twee of drie minuten.

Maarten Sneep

unread,
Mar 31, 2012, 7:50:36 AM3/31/12
to ligf...@googlegroups.com
Hoi,

On 31 mrt. 2012, at 03:13, Ger@ld wrote:

> Ik (wie niet) zag een driewieler vnl. als een soort van invaliden fiets, tot ik onlangs "noodgedwongen" een fietsdag (dank aan Gerrit Tempelman) op zo'n trike rondtoerde.
>
> Een gevalletje van Wauw !, zorgeloos fietsen, sturen met een en zelfs zonder handen en bij tegenliggers gewoon even door de berm met een van de wielen of sterker nog bochtje afsnijden door het gras (moet je natuurlijk geen gewoonte van maken ...... -;) )

Een bocht met een trike is heel anders dan op een tweewieler. De meeste infrastructuur gaat in Nederland uit van tweewielers. Dit kan vervelende situaties opleveren. Als je met enige regelmaat in de (scholieren)spits moet fietsen zou ik een gewone (open) trike niet direct aanraden.

> Minpuntjes .... plenty, fiets is best zwaarder ...... klimmen na een haaksebocht in mijn dagelijkse parcours is zwaar en de topsnelheid van de door mij getetste fiets viel met ca. 25 km wel wat tegen (maar kan makkelijk aan de NuVinci 360 naaf gelegen hebben)...... heuvel af ging het echt wel hard (45+) en heel stabiel.

Ik heb ervaring met een Trice Q NT (tegenwoordig meest vergelijkbaar met de Ice Sprint RS, http://www.icetrikes.co/explore-our-trikes/sprint).

Ik vond/vind het een heel ontspannen toerfiets, maar voor de snelheid moet je hem denk ik niet kopen. Je bent zwaarder, en je vangt meer wind. Een 20" achterwiel is voor woon-werk gebruik minder geschikt, de derailleur zit wel erg dicht bij de grond. Trommelremmen zijn dan weer wel en goed idee, en met twee voorwielen kan je absurd hard remmen (wel wat bagage achterop meenemen, dan blijf je tenminste aan de grond).

> Mijn ww-verkeer is ca. 50 km per dag ........ gaat de driewieler (extra wiel weerstand + gewicht ) zijn tol eisen ?

Ja. Even lekker bot generaliseren zonder heel specifiek jouw situatie en route te kennen.

Ik denk niet dat ik dat op mijn Trice had gehaald. Dan had ik denk ik wel het verzet aangepast aan de route (ik had nu de stand waarmee ik alle hellingen op zou komen, maar de top was daardoor weer beperkt). Maar dan nog twijfel ik.

> Ik wil niet langer dan ca. 45-50 minuten doen over die 25 km enkele reis ......... is dat een beetje haalbaar ?

Dat hangt van de motor en het parcours af. 30 _gemiddeld_ is vlot, zeker voor een open trike. Op een geschikte open tweewieler moet het na wat gewenning voor een gezond iemand wel lukken, mits het parcours het toelaat. Datzelfde geldt ongeveer voor een velomobiel.

> Ik merk dat een driewieler naar de lage wegkant neigt bij bolle wegen, hoe gaat de ervaren driewiel rijder daar mee om ?

Trikes hangen scheef op een scheve weg. Daar is weinig aan te doen, al kan de exacte geometrie van de fiets hier wel helpen. Uitproberen dus. Maar comfortabel wordt rijden op een scheve ondergrond nooit.

Ook een punt van aandacht: de remmen. Bij sommige modellen is de geometrie zodanig dat de remmen geen invloed hebben op het stuurgedrag. Dat is een zeer prettige eigenschap - volgens mij hebben de HP Velotechnik Scorpion en de modellen van ICE en Greenspeed dit goed voor elkaar.

> Ik heb test gereden op de Challenge Alize, fijne fiets, lekker stijf frame (ik ben tweezeven met zoals ik heb vernomen "Trucker Spoiler" ....... wat zijn nog meer aanraders, ja ik weet het, moet nog op bezoek bij Ymte, maar heb ook geen bezwaar tegen een open ligger .......

Ik heb een collega van 2m07, en hij past tot zijn spijt niet in een Quest of Strada. Het hangt helemaal van de verhoudingen van de lengtes van je lichaam af of je met 2m07 in een velomobiel past. enige aanpassingen (cranklengte bijvoorbeeld) moet je wel verwachten. Ik zou je wel de grootste kans geven bij een Quest of Strada.

* Hou rekening met een gewenningsperiode, welke fiets het ook wordt.
* Staar je niet blind op de tijd, belangrijker is het om weer heel thuis te komen. Op de vraag "Hoe hard rij je nou?", antwoord ik meestal: "Zo hard als ik kan", om daaraan toe te voegen: "mijn lichaam is meestal niet de beperkende factor".
* Begin met fietsen, met ervaring op je route is het veel gemakkelijker om op een later moment een meer optimale fiets te vinden.
* Ook voor trikes zijn er verschillende fabrikanten. Voor zover ik weet zijn er twee in trikes gespecialiseerd: Greenspeed en Ice. Greenspeed komt uit Australië, en het vervoer maakt de fietsen hier erg prijzig. Beide maken mooie trikes met goed weggedrag. Het goed krijgen van het weggedrag is voor een trike een stuk lastiger, daar komt veel specialistische ervaring bij kijken.
* Verlichting is belangrijk als je regelmatig in het donker moet fietsen. Dit kan je helpen om de route toch op een tweewieler te rijden.

Maarten - is voorzien - Sneep

BrandweerQuest

unread,
Mar 31, 2012, 3:30:46 PM3/31/12
to ligf...@googlegroups.com
Op zaterdag 31 maart 2012 03:13:39 UTC+2 schreef Ger@ld het volgende:

Minpuntjes .... plenty, fiets is best zwaarder ...... klimmen na een haaksebocht in mijn dagelijkse parcours is zwaar en de topsnelheid van de door mij getetste fiets viel met ca. 25 km wel wat tegen (maar kan makkelijk aan de NuVinci 360 naaf gelegen hebben)...... heuvel af ging het echt wel hard (45+) en heel stabiel.

Hoi Gerald,
We hebben elkaar ontmoet.
Je eerste indruk van de Challange trike mag je niet maat bepalend maken.
Hij was helaas niet op jou vereiste lengte af te stellen. Dat is essentieel voor de juiste kracht overbrenging. Gezien je lengte moet je aardig wat potentiele power in je hebben. Maar daar kan slecht een gooi doen naar je conditie. De NuVinci kan best een negative indruk geven. Moeilijk te zeggen.
Een veelvoorkomen inschattingsfout is dat ligfietsen super snel zijn. Dat kunnen ze heel goed zijn met de juiste motor erin. Je hebt Ren-, sport- en werkpaarden. Zowel in ligfietsen als zijn berijder.
Als beginner kan een ligfiets zelfs alleen nadelen geven tov een snelle rechtop fiets. Die halen ook wel 25 km/uur.
Na gewenning gaat het niveau meestal wel omhoog. Maar soms gebeurt het wel dat gewoon het verkeerde type fiets voor het verkeerde gebruik gekozen wordt. Of de verwachtingen waren te hoog gespannen over de prestatie van de ligfiets of eigen prestaties zijn overschat....

Er leest bv nu een zeer ervaren ligger mee op deze lijst die uiteindelijk recentelijk een velomobiel heeft aangeschaft. Ook hij moest/moet heel erg wennen aan zijn fiets. Maar dat komt uiteindelijk wel goed.
 
Mijn ww-verkeer is ca. 50 km per dag ........ gaat de driewieler (extra wiel weerstand + gewicht ) zijn tol eisen ?
Ja, Dat voel je. Zeker in het begin. Geen ligfietsspieren en niet de lichtste ligfiets. Maar ook dat went na een tijd.
Als je nu begint om b.v. de eerste maanden 2 dagen per week met de fiets te gaan en dat later pas frequenter.
 
Ik wil niet langer dan ca. 45-50 minuten doen over die 25 km enkele reis ......... is dat een beetje haalbaar ?
De beste tip tot nu toe. Staar je niet blind op die snelheid. De reistijd zal zeker in het begin niet snel zijn. Maar ook later als het koud of winderig is kan die tegen vallen.
Extra tijd door/voor een lekke band? Tijd om om te kleden. Dat moet je ook meenemen. Uitsluitend door de stad of 25 km lang over een breed fietspad over de dijk?

Ik kan mij ook voorstellen dat het misschien juist prettig is na een nachtdienst rustig naar huis te peddelen en je hoofd tot rust laten komen. Of misschien vind je het wel fijn even te genieten van de rit in een rustig tijdstip van de nacht. Ik had altijd de mooiste natuurmomenten vroeg in de ochtend of tegen de avond. Dan doet tijd er niet toe.
Soms maak ik nog een ommetje om het moment wat langer vast te houden en te genieten.

Ik merk dat een driewieler naar de lage wegkant neigt bij bolle wegen, hoe gaat de ervaren driewiel rijder daar mee om ?

Maarten weet dat het beste als trikerijder. Neem zijn ervaren tip ter harte. Elke driewieler hangt scheef. Dat zal je snel niet meer aan storen of trucje aanleren die je gedachteloos toepast tijdens het rijden. Ik vind het soms zelfs prettig een beetje een kant ophangen, Ook mijn hoofd leunend tegen de schuimkraag en half dommelend en dromend voor mij uit voortpeddelen op automatisce piloot. Je krijgt soms de meest waanzinnig invallen en gedachtes. Helaas vergeet ik ze ook meestal weer na de rit....

Ik heb test gereden op de Challenge Alize, fijne fiets, lekker stijf frame (ik ben tweezeven met zoals ik heb vernomen "Trucker Spoiler" ....... wat zijn nog meer aanraders, ja ik weet het, moet nog op bezoek bij Ymte, maar heb ook geen bezwaar tegen een open ligger .......
Die truckerspoiler was mijn idee, temeer omdat ik er zelf ook een heb. Kan best dat het door je ingezakte houding komt. Er is dus nog hoop.;-)
Het advies van Koen spint ook garen. 
Ik ken meer mensen met nachtdiensten die gekozen hebben voor een velomobiel. Ik denk m.n. aan buitenlandse fietsen. Cab-bike komt zo als geschikte kandidaat in mij op.
Geen licht snelheidsmonster, maar wel comfortabel en makkelijke instap. Wat dacht je van een Leitra? 's Winters met kap er op, zomers kap eraf.
Sorry Koen, WAW lijkt een beetje krap voor iemand van 207 cm lang. Open fietsen moet Hase (http://hasebikes.com/) niet ontbreken. Eventueel met elektrisch duwtje in de rug of 'paraplu' bescherming tegen de ergste weersinvloeden.
De trikes van Maarten zijn stuk voor stuk geschikte kandidaten en er zijn nog veel meer merken trikes. Google daar maar eens op of neus rond op Ligfiets.net.
 
Heel veel succes met zoeken.

BrandweerQuest

TIA, Ger@ld.

Dutch JaFO

unread,
Mar 31, 2012, 5:06:11 PM3/31/12
to Ligfiets

Wat zeker handig zal zijn is om de trike die je wilt eerst uit te
proberen op je woon/werk-route.
Dan merk je zelf het beste waar voor jou de problemen liggen en hoe je
die kunt oplossen of omzeilen.
Voor een deel zal dat ook een kwestie van wennen/oefenen worden.

Je zult zeker merken dat je andere (lig)fiets toch wat sneller zal
zijn op hetzelfde traject.
Ik heb geen exacte metingen van mijn woon/werk-traject (+/- 13 Km
heen), maar ik schat dat het alles bij elkaar slechts een paar minuten
scheelt.
De grootste tijdwinst zit bij mij in het feit dat ik de tweewieler
iets makkelijker uit de berging krijg dan m'n trike.

Dat wegen 'bol' of 'scheef' zijn zul je vooral in het begin merken.
Voor een deel los ik dat op door iets meer naar het midden toe te
rijden (waar mogelijk natuurlijk).

gr.,
JaFO

Pman

unread,
Mar 31, 2012, 5:51:42 PM3/31/12
to Ligfiets


Zelf rijdt ik nu anderhalf jaar op/met/in een Alizé en afgezien van
het wennen van de spieren aan een andere manier van de benen het werk
te laten doen en het scheef hangen op onze bolle wegen ben ik blij met
de keuze die ik gemaakt heb. Onderweg wordt ik nog wel eens ingehaald
door iemand op een ICE die electronische trapondersteuning heeft, die
moet dan ook ruim 30 km. Bochten is in het begin even wennen je moet
wel meeleunen anders ga je onherroepelijk om, ook dat went. De
uitvoering van de fiets zoals ik hem heb is niet bepaald licht te
noemen met 23 kilo, dat is wel inclusief spatborden drager en
standaard zitje. Op dit moment ben ik volgens mij de enige die
rondrijdt met een door Paul ontwikkelde naafdynamo die voor meer dan
de nodige verlichting zorgt.
Wat snelheid betreft ben ik denk ik net zo snel als vroeger op de
gewone tweewieler die wel 8 kilo lichter is, je lichaam en dan met
name je conditie is bepalend voor je snelheid naast de staat van het
wegdek en de hoeveelheid medeweggebruikers.
Naast de Alizé heb ik ook nog proefrondjes gereden op Duitse en
Engelse fietsen, die vielen al snel af vanwege het naar mijn mening
slappe frame en of de hogere prijs voor hetzelfde uitvoeringsniveau
van de Alizé. Ook niet onbelangrijk in de afweging is het feit dat
Challenge bij mij om de hoek zit voor het geval er iets is. Ook fijn
voor Paul om uit eerste hand gebruikerservaringen te krijgen en te
zien.

Peter

Ger@ld

unread,
Apr 1, 2012, 5:38:30 AM4/1/12
to ligf...@googlegroups.com
Mijn kortste afstand is 22,6 km, maar ik neem ook wel eens een omweggetje van enkele km om niet altijd dezelfde route te moeten rijden.

Mijn PR is 48 min (= 28,25 km gemiddeld) op een el. bukfiets ..... Na deze rit was de accu nog steeds vol, dus waarschijnlijk grotendeels gereden zonder ondersteuning die er boven de ca. 25 km. zowiezo al mee kapt. (dit was in de nacht met een flinke meewind en geen last van stoplichten of zwabberende scholieren).

Normaal doe ik afhankelijk van de omstandigheden zo'n 50-70 minuten over de rit.

Met een ligger verwacht ik niet van mijn PR te kunnen snoepen, maar wel veel van de tegenwind tijden.

Ger@ld

unread,
Apr 1, 2012, 6:47:33 AM4/1/12
to ligf...@googlegroups.com
Bedankt voor alle adviezen .....

@Frank

Ik ben het met hem eens dat het waarschijnlijk niet veel uitmaakt (afhankelijk van het parcours) op welk soort ligger je het parcours zult rijden, natuurlijk gaat een quest harder dan een open trike (zeker met daarop een windvaantje van mijn postuur), maar op mijn kortste ww route zitten twee stukken stad, met de nodige verkeerspleinen (en stoplichten) en een hefbrug die eigenlijk best vaak open/dicht gaat, een stuk industrie terrein en daartussenin een stuk van zo'n 14 km polder ....... in dit stuk is de winst te behalen.

Over 14 km zeg 10 km harder rijden levert ongeveer 10 minuten tijdwinst, die je misschien deels wel weer inlevert omdat je in de stad minder snel weg bent danwel optrekt met een ligger tov. een bukfiets, iets minder wendbaar bent, iets minder makkelijk of helemaal niet tussen auto's door kunt, meer last hebt van groepjes scholieren, ed.

Al met al "vrees" dat ik er niet wezenlijk veel korter over zal doen dan nu, maar vast wel veel comfortabeler, kant na mijn dagelijkse ritten voel ik wel dat ik heb gefietst en na mijn ritje op de comfortabele trike, had ik zoiets, van nog een rondje.

Met Maarten ben ik wel eens dat een 20" achterwiel met derailleur voor ww verkeer, vragen om moeilijkheden zal zijn of veel onderhoud, vandaar dat ik zo wie zo zou kiezen voor een naaf achter (8 - 11 - 14 speed) eventueel gecombineerd met twee voorbladen en er zijn ook trikes met een 26" achterwiel.

Ice is mij afgeraden, omdat het frame voor mij te slap zou zijn ......

@Theo 

Je schrijft zo ongeveer dat wind behoorlijk veel invloed zou kunnen hebben, oepsssss ..... zou voor mij juist een van de redenen zijn om voor een ligger te kiezen ...... minder windgevoelig ...... wat is de ervaring ???

Het is inderdaad waar ..... als je in de zomer 's-ochtends of in de nacht rijdt kan dat heel verrassend zijn, je komt van alles tegen, Uilen, Herten, ed. soms rij je met zonsopkomst door een mistig landschap en soms schrik je je zowat een rolberoerte omdat een eend die naast het fietspad ligt te slapen net voor je neus opschrikt en het pad over fladdert...... laatst zag ik nog een vos lopen op het industieterrein, etc......, maar ik ben ook al eens zowat in slaap gevallen op mijn gewone fietsje en er net niet van af gestuiterd ,,,,, van een driewieler val je dan waarschijnlijk niet af -;)

Ik staar me niet blind op snelheid, maar ik heb er ook geen bezwaar tegen af en toe even door te trappen en de 40 te passeren, wat me overigens op een gewone sportfiets ook wel een paar honderd meter wil lukken........ driewieler zo in de eerste plaats voor het comfort zijn en dat dan gecombineerd met een redelijk snelle tijd.

@Dutch JaFo

Goede tip om de trike eens eerst uit te proberen op mijn ww-route (eens kijken of dat op de een of andere manier een dag kan, zou nog wel eens lastig te realiseren te zijn).

@Pman

Ik vind de Alize inderdaad een fijne fiets, maar ook de HP Velotechnik Scorpion lijkt mij een bijzonder fijne fiets (heb je die laatste ook geprobeerd ?) ..... wat heeft voor jou de keuze bepaald voor de Alize, of heeft het om de hoek wonen bij Challenge een belangrijke rol gespeeld.

Grtz., Ger@ld.

Pman

unread,
Apr 1, 2012, 8:06:24 AM4/1/12
to Ligfiets


On 1 apr, 12:47, "Ger@ld" <gfs...@gmail.com> wrote:
> Bedankt voor alle adviezen .....

> @Pman
>
> Ik vind de Alize inderdaad een fijne fiets, maar ook de HP Velotechnik
> Scorpion lijkt mij een bijzonder fijne fiets (heb je die laatste ook
> geprobeerd ?) ..... wat heeft voor jou de keuze bepaald voor de Alize, of
> heeft het om de hoek wonen bij Challenge een belangrijke rol gespeeld.
>
> Grtz., Ger@ld.

Gerald, de Scorpion heb ik ook geprobeerd, het kan aan de afstelling
gelegen hebben het gaf gewoon toen geen goed gevoel. De doorslag
hebben in willekeurige volgorde gegeven: prijs, looks (de Scorpion is
n.m.m. overgeconstrueerd) het gevoel dat je hebt met aluminium, elke
trap wordt omgezet in een voorwaartse beweging en het feit dat Paul
bij mij om de hoek woont speelde natuurlijk ook mee. Wat ik wel een
klein beetje mis is dat de fiets niet volledig geveerd is (al is Paul
daar ook mee bezig). Aan de andere kant alles wat beweegt kan stuk,
dus minder bewegende delen betekend dat er in theorie althans minder
stuk kan. Naast dat ik de trike voor ww en tochtjes over de veluwe
gebruik ga ik er ook mee op vakantie en dan heb je niet de luxe van
een fietsenverkoper in elke plaats (Bewust verkoper aangezien de
meesten tegenwoordig alleen onderdelen kunnen vervangen, en dat kan ik
zelf ook wel)
Met de trike neem ik ook wel eens de gewone weg, gewoon omdat het mag
en auto's wel eens op mij mogen wachten ipv andersom.

Succes met het bepalen van je keuze.

Maarten Sneep

unread,
Apr 1, 2012, 4:43:28 PM4/1/12
to ligf...@googlegroups.com

On 1 apr. 2012, at 12:47, Ger@ld wrote:

> Al met al "vrees" dat ik er niet wezenlijk veel korter over zal doen dan nu, maar vast wel veel comfortabeler, kant na mijn dagelijkse ritten voel ik wel dat ik heb gefietst en na mijn ritje op de comfortabele trike, had ik zoiets, van nog een rondje.

Dat is inderdaad een fijn voordeel van een ligfiets.

> Met Maarten ben ik wel eens dat een 20" achterwiel met derailleur voor ww verkeer, vragen om moeilijkheden zal zijn of veel onderhoud, vandaar dat ik zo wie zo zou kiezen voor een naaf achter (8 - 11 - 14 speed) eventueel gecombineerd met twee voorbladen en er zijn ook trikes met een 26" achterwiel.

Een naaf is een mogelijkheid, op 26" is een derailleur ook goed mogelijk. Een voordeel van een trike is dat je voorwielen het vuil niet op de ketting spuiten (maar er naast). Dus als je weg bent van de grond, is een derailleur-systeem geen gekke keuze. Overigens zijn spatborden uitermate aanbevelenswaardig (dit is een understatement).

> Ice is mij afgeraden, omdat het frame voor mij te slap zou zijn.

Een Ice heeft de nodige flex. Dat maakt 'em ook comfortabel. Ik weet niet wie dat gezegd heeft, maar ik zou de Trice niet afschrijven voor je hem geprobeerd hebt. Of dat makkelijk kan weet ik niet, er zijn waarschijnlijk voor jouw lengte wat speciale onderdelen nodig (zie rider sizing op http://www.icetrikes.co).

Groet,

Maarten

elvi...@gmail.com

unread,
Apr 3, 2012, 3:33:45 AM4/3/12
to Ligfiets
Hoi,
Toevallig een keer op de site...

>
> > Ik (wie niet) zag een driewieler vnl. als een soort van invaliden fiets, tot ik onlangs "noodgedwongen" een fietsdag (dank aan Gerrit Tempelman) op zo'n trike rondtoerde.

Waarom 'invaliden fiets'? Dat geldt dan natuurlijk ook voor alle
velomobiels?
Een van de voordelen is de stabiliteit, het makkelijker mee kunnen
nemen van nog meer bagage en natuurlijk dat als je stilstaat op de
weg, je benen gewoon op de pedalen kunnen blijven...

> > Mijn ww-verkeer is ca. 50 km per dag ........ gaat de driewieler (extra wiel weerstand + gewicht ) zijn tol eisen ?
>
> Ja. Even lekker bot generaliseren zonder heel specifiek jouw situatie en route te kennen.
>
> Ik denk niet dat ik dat op mijn Trice had gehaald. Dan had ik denk ik wel het verzet aangepast aan de route (ik had nu de stand
> waarmee ik alle hellingen op zou komen, maar de top was daardoor weer beperkt). Maar dan nog twijfel ik.

Als je vaker moet stoppen en optrekken kan een trike juist weer een
voordeel zijn vanwege het niet 'hoeven losklikken' en weer sneller
kunnen accelereren, zeker met wat meer bagage. Ik vergelijk nu even
niet met de lage racer waarbij je natuurlijk alleen een hand aan de
grond zet (met handschoenen aan) zodat je ook niet los hoeft te
klikken als je kiest voor klikpedalen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer fabrikanten voor (open) trikes, naast
de reeds genoemde kan je denken aan Hase, Azub, HP-Velotechnik ....
heel veel andere ook in Nl verkrijgbare merken. Soms wat minder
sportief, soms wat sportiever dan sommige 2-wielers.

Veel plezier met zoeken,

Elvin

elvi...@gmail.com

unread,
Apr 3, 2012, 3:46:39 AM4/3/12
to Ligfiets

>
> Dat wegen 'bol' of 'scheef' zijn zul je vooral in het begin merken.
> Voor een deel los ik dat op door iets meer naar het midden toe te
> rijden (waar mogelijk natuurlijk).

Dat is ook weer afhankelijk van type en merk + afmontage + natuurlijk
waar je fietst.
Zo heb je bijv. de Hase Kettwiesel in uitvoeringen waarbij alleen het
rechter-achterwiel aangedreven wordt met je kettinglijn. Als je daar
hard op trapt, wilt hij bij vlakke (dus niet schuine of bolle wegen/
paden) naar het midden toe; meestal een goede compensatie voor het
iets naar rechts willen trekken van de fiets.
Dit is overigens ook van andere factoren afhankelijk en meestal minder
duidelijk dan zijwind op een bike.
Want daarin merk ik altijd een voordeel: bij de bike was ik veel aan
het compenseren voor zijwind (goed, provincie Zeeland dus veel open
vlaktes) en dat heb ik met de trike veel en veel minder.

Groetjes,

Elvin
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages