LIS: Lettiska Hjälpinsamlingen

37 views
Skip to first unread message

Conny Mörke

unread,
Nov 29, 2008, 6:16:30 PM11/29/08
to Lettlan...@googlegroups.com
Flytt av inlägg från tidigare MSN Gruppen Letter i Sverige
 
Från: Egil  (Ursprungligt meddelande)Skickat: 2007-07-17 20:28
Lettiska Hjälpinsamlingen Sandby prästgård
Även denna sommar kommer en grupp barn från Lettland till Sandby prästgård. Barnen kommer från Riga och har via kontakter med ett diakonicentrum fått möjlighet att komma till oss för några veckors lägervistelse. Lägret i Sandby pågår vecka 28 - 30, alltså mitt i juli månad.
Se:  http://www.olandskyrkor.com/index.php?id=10511&placid=25&template=0&parent=3

 
Rekommendera  Meddelande 2 av 10 i diskussionen 
Från: Egil Skickat: 2007-07-22 18:05
Läs om gatubarnens vistelse på Öland:
http://www.olandsbladet.se/index.php?placid=3&placid_text=3&id=5184


Rekommendera  Meddelande 3 av 10 i diskussionen 
Från: EgilSkickat: 2007-08-05 20:17
Rotarypris till en av eldsjälarna: http://www.skordefest.nu/flera.html 


Rekommendera (1 rekommendation hittills) Meddelande 5 av 10 i diskussionen 
Från: Egil Skickat: 2008-02-11 19:57
Kortfattat om  Lettiska Hj.insamlingens verksamhet under perioden 070317 - 080209 (enl. verksamhetsberättelse, antagen vid årsmötet 080209):
a. Barnläger 5 - 24 juli (se tidigare inlägg)
b. Arbetskonferens för lettiska lärare 18 - 25 augusti med syfte att befrämja kompetensen att undervisa i religionskunskap o. etik på lågstadiet. Bakgrunden är den lettiska regeringens beslut 2003 att skolan måste erbjuda undervisning i religions-
kunskap på i klass 1 -3. Utbildningsministeriet har tagit fram en läroplan men undervisningstradition i ämnet måste åter byggas upp bland lärarna. I konferensen deltog lärare som kompletterade sin utbildning f.a.kunna undervisa i religion/etik samt teologistudenter som gick ett femte, s.k.pedagogiskt år med målet att lära sig undervisa. Gruppen bestod av tolv personer. Tidigare år har man arbetat med läromaterial o. metoder f. utvärdering på lågstadiet. Konferensen 2007 hade fokus på barncentrerad undervisning. Förutom arbetspassen på Sandby (utarbetade vid Lettlands universitet) uppskattade deltagarna de två skolbesöken på några skolor i Kalmar o. Mörbylånga.
c. Insamlings- och informationsarbete.
Som en programpunkt i Växjö stifts stiftsmöte i Kalmar 4-6 juni anordnades ett seminarium den 6 juni (12.00 - 13.30) med temat Lettiska perspektiv. Vårt ansvar och våra möjligheter i Växjö stift. Seminariet blev en mötesplats för c:a femton intresserade personer, de flesta från församlingar med kontakter med Lettland.


Rekommendera  Meddelande 6 av 10 i diskussionen 
Från: Egil Skickat: 2008-02-13 20:43
Under Hjälpinsamlingens årsmöte diskuterade man också årets verksamhet, förslag till sommarens barnläger presenterades. I närheten av staden Kuldiga - http://www.kuldiga.lv/ - ligger den lilla socknen Laide (hittade adressen www.laidi.lv/apraksts.html, vilken dock inte gick att öppna!) med c:a 600 invånare. Socknen ligger isolerat (32 km fr. Kuldiga enl. Google) utan bussförbindelser, någon uttryckte det som att "man lever som i ett vakuum".
Sockenskolan har 160 elever. Årsmötet beslutade att ställa sig bakom förslaget att en barngrupp (15 barn samt lärare o. hjälpledare) från Laide gästar Sandby under tre veckor i juli.
Finns det någon som känner till Laide? Berätta gärna!

PS Lettiska Hjälpinsamlingen har pg-konto 38 77 41 – 2.


Rekommendera  Meddelande 7 av 10 i diskussionen 
Från: Egil Skickat: 2008-02-13 20:49
Ett nytt försök att finna info om Laides pagasts - se länk:
http://64.233.183.104/search?q=cache:-Of2xQkuVhMJ:www.laidi.lv/apraksts.html+Laides+pagasts&hl=sv&ct=clnk&cd=6
(endast lettiska).


Rekommendera  Meddelande 8 av 10 i diskussionen 
Från: Egil Skickat: 2008-03-02 21:19
På Öland finns en person vid namn Anne Wilks som är starkt engagerad i mycket, bl.a. Lettiska Hjälpinsamlingens arbete.
I tidningen Ölandsbladet (2.3) - www.olandsbladet.se -  finns Anne Wilks blogg som jag dristar mig att kopiera in här:
 
Vojne, vojne sicken dag!

När jag väl plöjt igenom (igönom på kalmaritiska, så här läsande kalmariter förstår) tidningar som t ex Dagens Samhälle så blev det en del att kolla in på nätet. När det gäller goda vibbar i klimatfrågan så kan jag tipsa om att du kan kolla på energimyndigheten.se och vårt kollektivtrafikbolag klt.se. Du får själv skriva www. framför de adresserna, för jag vill inte leda dig direkt bort från denna hemsida...
KLT, Kalmar Läns Trafiken, har annons i lördagens Ölandsblad å sid 2.
Jag blev glad av att å de hemsidorna få lite positiva vibbar och inte bara domedagsstämning när det gäller klimat och miljö!

Eftermiddagen ägnade jag åt att, per utmärkta färdtjänsten, transportera min päronformade kropp till Mörbylånga. Under resan fick jag en levande berättelse om den resa som gjordes till Kaliningrad från Öland. Bl a Räddningstjänsten, med flera, hade gjort en insamling till orten för ett antal år sedan. Välbehövligt!
Ett antal länder i vår närhet är fortfarande i behov av hjälp. Baltikums inträde i EU betyder inte alls att barnet på gatan i Riga eller barnet i byn ute i Lettland, som bor hos sin fattiga mormor, för att föräldrarna är försupna eller mördade, fått det bättre.
Putins tal nyss handlade om hur bra bokslutet för Ryssland ser ut; massa oljepengar och liknande. Men de har ju ingen socialapparat, så vad hjälper det storståtliga rysslandbokslutet med oljepengar när det gäller gatubarn, fattiglandsbygden....

Jag åkte till Mörbylånga som inbjuden till årsmötet för Röda Korskretsen där.
Man ville höra min berättelse om Lettiska Hjälpinsamlingens arbete där jag är delaktig.
I slutänden av mitt anförande sa jag, att det vår lilla arbetsgrupp gör för behövande lettiska barn (bara 300 km österut, således närmare än till Stockholm!), kan tyckas som en droppe i havet av barn i eländen, MEN havet består av droppar!

Dagen således fylld av himmelskt goa vibbar när det gäller positiva möjligheter för bättre miljö och bättre situation för barn som har det svårt.
Sen var hela dagen fylld av de mest faaaantastiska scenerier när det gäller himlavalvet över Öland! Stora vita bolmande moln, enorma bläcksvarta molnvälder, ösregn och regnbågar.
Himmel vilka himlar på jorden!

Anne Wilks


Rekommendera  Meddelande 9 av 10 i diskussionen 
Från: Andegil Skickat: 2008-07-26 21:52
Anne Wilks blogg i Ölandsbladet - 26 juli:
En droppe i Östersjön
Sicken afton på Sandby prästgård! Det pågår ju extra mycket evenemang på Öland nu, så det kom en aning färre besökare till Öppet Hus hos den lettiska barngruppen. Det brukar vara 25-30 besökare, men i afton kom c:a 15 besökare. Men när kollektkorgen kom åter från sin runda till mig fanns inga mynt i den. Bara papperspengar och det blev 1900:- till vår verksamhet.Lettiska Hjälpinsamlingen startade ju efter kriget 1947. Prosten Einar Svensson medverkade till konkret och resultatinriktat arbete med utsatta flyktingbarn. När muren föll fick stafettpinnen ny fart och vi arbetar nu direkt mellan Lettland och Sandby. Lettiska barn i svåra materiella förhållanden, antingen föräldralösa eller med missbrukande föräldrar får ett par veckors andrum. De får andas ut, får trygghet och får vara barn. Man kan tycka att vårt arbete är en droppe i havet, men havet består av droppar. Och för varje barn vi kan ge andrum och trygghet känns som en värdefull droppe i Östersjön. Det hav som förenar oss med Lettland. Samma vågor som böljar emot Ölands strand böljar mot stranden 30 km österut mot Lettlands strand. Alltså, Lettland är närmare till Öland än Stockholm. I afton samlades vi alla i det stora allrum som vi lyckats renovera med hjälp av pengar från Allmänna Arvsfonden. Årets barngrupp ställde upp sig och hälsade välkommen. Medan besökarna fikade allt vad barngruppen bakat gjorde gruppen ett bejublat uppträdande som tack för veckorna på Sandby prästgård. Klockan 18 ringde Sandby kyrka till helgsmål och vi stannade alla upp en förtätad stund av samvaro i stillhet.
Anne Wilks
Wilks ska egentligen stavas Vilks. Jag vet inte när det blev fel. Och Vilks är ett lettiskt namn och betyder Varg, så det så!.


Rekommendera  Meddelande 10 av 10 i diskussionen 
Från: Andegil Skickat: 2008-09-10 21:26
Bifogar en skildring av den gångna sommarens barnläger i Sandby, från tidningen Kurzemnieks (www.kurzemnieks.lv) - alltså på lettiska. Författare är en av de fyra lärare för elever i Laide (o. Sermite) som deltog i lägret.
Återkommer med översättning - om så anses nödvändigt!
Länk till artikeln: http://www.kurzemnieks.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=35856&Itemid=22
 
 
 

ConnyMorke

unread,
Nov 30, 2008, 6:46:12 PM11/30/08
to Lettland.sidan.nu


Flytt av inlägg från tidigare MSN Gruppen Letter i Sverige
Från: Egil (Ursprungligt meddelande)Skickat: 2005-07-23 23:41
För femton år sedan, sommaren 1990, kom den första gruppen direkt från
Lettland till Sandby prästgård på Öland. Varje sommar sedan dess har
många barn tillbringat några veckor i det gula huset på ön, där de
under ledning av duktiga och påhittiga ledare kunnat koppla av från
vardagens bekymmer och få med sig minnen för livet. Årets grupp består
av sexton barn och fyra ledare från staden Talsi m. omnejd i Kurland
(hemsida http://www.talsi.lv/pub/?doc_id=31140 m. engelsk text).
Många i gruppen är föräldralösa och flera har mor- och farföräldrar
som "styvföräldrar". Barnen känner inte varandra sedan tidigare men
ledarna som arbetar i den kyrkliga församlingens kriscentrum för
kvinnor och barn har före resan skapat kontakter mellan barnen. Den
tre veckor långa vistelsen i Sandby stärker och utvecklar kontakten
och kommer förhoppningsvis att fortsätta när barnen återvänt till
Lettland. "Det är mycket värdefullt för barnen att komma hit", säger
en av ledarna, "de får se och uppleva att de inte är ensamma, det
finns andra barn som är i samma situation. De lär känna varandra och
de kanske fortsätter att skriva till varandra".
Under lägerveckorna har barnen gjort flera utflykter, bl.a. till
Eketorps borg (http://www.eketorp.se), Ottenby fågelstation med fyren
Långe Jan (http://www.olanningen.com/oland/lange_jan.htm ) och
Kastlösa stiftsgård
(http://www.checkpoint-oland.com/kastlosa/ ). De har sjungit för
pensionärerna på ett ålderdomshem och besökt Ölands köpstad f.a.
handla lite souvenirer att ta med sig hem.
I slutet av lägervistelsen brukar man ordna ett "öppet hus" där man
informerar besökarna om verksamheten, bjuder på kaffe och där barnen
"visar upp sig". I år har man jobbat en del kríng temat Pippi
Långstrump, mycket populär i Lettland. Det är lätt för barnen att
identifiera sig med Pippi (el Pepija som hon kallas i Lettland)
eftersom hon inte har någon mamma el. pappa i närheten precis som
många av barnen. Under den eftermiddag då det var öppet hus framförde
barnen och ledarna ett flertal sånger och danser från den lettiska
teaterversionen av Pippi Långstrump, allt inövat under lägertiden och
framfört med glädje och entusiasm till publikens förtjusning.
En vistelse i Sandby prästgård blir till ett minne för livet - "jag
älskar det här, precis allt", säger en av lägergrabbarna.
Läs mer om Lettiska Hjälpinsamlingen under Länkarkivet/Verksamheter.

Rekommendera Ta bort Meddelande 2 av 4 i diskussionen
Från: ConnyMorke Skickat: 2005-07-30 20:55
Hej Egil!

Det var intressant att läsa om Lettiska Hjälpinsamlingen. Med tanke på
alla ensamma pensionärerna som finns på våra ålderdomshem i Sverige så
är nog ett besök av alla dess slag välkomna. Kanske fler lettiska barn
och ungdomar från andra svensk – lettiska samarbeten har möjligheten
att göra detsamma som Lettiska Hjälpinsamlingen nu gjort.

Ett fint initiativ!

Hmm, pippi ja!
Det finns i en av parkerna (Bernu Pilsetina = Barnens stad) i
Ventspils en staty på pippi. Vi tog en bild nu när vi var där:
http://storage.msn.com/x1pmAkndzHuOfdA8mvPScZQ1Gem-KHVTTJa_NpbQgpE7EL8vdUcQTRBqgZfKHSBDm1-N2A0s9fq6du94MX3qfYklD2L3ggnDQ_wMCMgDGjUKdE5xwjEAXjANvd3sYWgyQw5

De letter vi visat bilden för har gillat den. Så som du skriver så
gillar man Pippi ganska mycket i Lettland.
De här lettiska barnen är verkligen inte de första att spela teater i
Sverige. Som jag tolkar det så har det funnits många letter i Sverige
som spelat teater.
Läs Immigrant Institutets information om letter i Sverige:
http://www.immi.se/alfa/l.htm#letter

Mvh

Conny

Rekommendera Ta bort Meddelande 3 av 4 i diskussionen
Från: Egil Skickat: 2006-07-12 21:34
En skildring från årets barnläger i Sandby prästgård från Ölandsposten
(070711 - eftersom artikeln inte finns i tidningens internetupplaga
lägger jag in texten direkt).

Tre veckor i det öländska paradiset
Stillheten och tystnaden härskar när vi går in genom grindarna till
Sandby prästgård. Från boningshuset hörs bara det svaga klirret av
bestick mot porslin. Att där huserar 15 barn tyder bara skorna i
entrén på. Men så är de också alldeles nyanlända. Barnhemsbarnen från
Lettland.
Vi, Anne Wilks och jag, kliver in i matrummet där lunchen just intas,
soppa på morötter, potatis, ärter och någon form av frikadeller. Inga
protester och upplysningar om att vi just avverkat vår lunch hjälper,
vi får varsin rågad tallrik framför oss på bordet. Efter maten skyndar
vi oss att fotografera gruppen innan barnen och ungdomarna, som är i
åldrarna åtta till arton år, tar cyklarna ner till vattnet för att
svalka sig lite. Vi vuxna sätter oss i skuggan under den gigantiska
lönnen på gårdsplanen. Barnhemmet Anneles föreståndare, Lilita
Gravite, översätter från lettiska till engelska, ibland använder vi
lite tyska.

FRÅN STAD TILL LAND
De kommer från Bauska, nära gränsen till Litauen, en stad med cirka
10.000 invånare. Sandby påminner om landsbygden hemma, menar de. Långt
från stadens hets och gråa husväggar.
– Det här är bra och hälsosamt för barnen, alla är sjuka på något
sätt, berättar Lilita.
Hon vill inte gå in på deras åkommor närmare, men jag förstår att det
handlar om allvarliga sjukdomar, som förkortar barnens liv med flera
år. Bland deras föräldrar är i princip alla alkoholister och barnen
har tagit både fysisk och psykisk skada.
– De kommer från dåliga och fattiga familjer, förklarar Daina Pluce
som är lärare på barnhemmet och diakonissa i Rigas diakonicenter.
Daina, Lilita, Janis Serzans, som är musiklärare och har hand om
småbarnsgruppen hemma i Lettland och kokerskan Laila Korvina betonar
gång på gång hur tacksamma de är över Lettiska Hjälpinsamlingens
insatser.
– Du måste skriva det i din tidning, TACK med stora bokstäver. Vi hade
aldrig kunnat köpa biljetter själva, poängterar Lilita allvarligt.
– Folket i vårt land vill inte skänka pengar, de tänker bara på sig
själva. Vårt land ligger bara i startgroparna än så länge, säger hon.

ANSVAR OCH VÄNSKAP
Med sig hem tar barnen alla upplevelser från bland annat besök på
Eketorps borg, Kalmar slott och Ottenby fågelstation. Men framför allt
känslan av gemenskap.
– Det är något deras familjer inte kan ge dem. De vill arbeta och
hjälpa till när de är här, berättar Lilita och ger uppgifter i köket
och trädgårdsarbete som exempel.
– Barnen förstår att det är möjligt att leva annorlunda, med en stor
familj, vänskap och alla dessa famnar. Deras familjer har inga tankar
på deras framtid, fortsätter Daina som i framtiden också vill hjälpa
föräldrarna ur deras alkoholmissbruk, hon menar att det är där
problemet börjar.

FÄRGGLADA SVERIGE
Nu har Rivo Vozniaks, 14, och Janis Bukss, 15, återvänt från stranden,
de tycker att omgivningarna är mycket vackra.
– Jag gillar att nästan alla husen är gula eller röda. Det är inte som
i Lettland, där är det mörka färger, säger Janis på bra engelska.
– Vi kopplar av, svarar Rivo på frågan vad de gör hela dagarna.
Janis berättar att han försöker lära sig spela gitarr. Under tiden i
Sandby övar barnen på danser, instrument och sång med hjälp av Janis
Serzans. Resultatet får pensionärerna på ålderdomshemmet i Skogsby och
de som besöker ”Öppet hus” den 22 juli ta del av.

PS Om Barnhemmet Annele finns att läsa även här:
http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=186456 .

Meddelande 4 av 4 i diskussionen
Från: Egil Skickat: 2006-08-30 10:05
Åter en artikel från Ölandsbladet, i detta fall om en grupp lettiska
lärare o. lärarstudenter som besökte Sandby prästgård under augusti.
Man arbetade med kursplaner i religionskunskap som nyligen blivit
obligatorisk i lettiska skolor. Passade också på att besöka en öländsk
skola.
Tidningsartikeln:
Två världar möttes i Gårdby
Renare. Mer datortätt. Och betygfritt.
Olikheterna mellan många skolor i Lettland och Gårdbyskolan är
visserligen många. Men det finns naturligtvis också likheter.
I torsdags besökte en grupp lettiska lärare skolan i Gårdby för att
hämta intryck inför det egna arbetet på hemmaplan.
Laima Geikina undervisar lärare och lärarstudenter på ett universitet
i Riga. Hon ser stora skillnader mellan Sverige och Lettland.
– Vi har inte så bra teknisk utrustning. Här finns det en dator för
tre till fyra barn, i Lettland går det 20 barn på en dator. Och så
finns det utrymmen för grupparbeten, vi har bara ett klassrum att
tillgå, säger hon.
I Lettland infördes för tre år sedan ett nytt ämne, religion och etik.
Det är en stor del av anledningen till att lärarna gör ett studiebesök
i Sverige.
– Vi använder tiden här för att lösa frågor som uppkommit under dessa
tre år. Allt från läroplanen till uppföljning och material, berättar
Ieva Graufelde som är präst, numera bosatt i Sverige och ordförande
för stiftelsen som driver Sandby prästgård där Lettiska
hjälpinsamlingen huserar.

KATEDERUNDERVISNING
Ina Kovaleva är lärare i en trea på Rigas kristna skola. Hon säger att
barnen är desamma, vare sig de är letter eller svenskar. Men
undervisningen skiljer sig mycket.
– Vi har 28 barn i klassen. Man är en klassledare som står framför
barnen, då har man inte samma möjlighet att jobba med dem
individuellt, det händer att man missar frågor som uppstår, säger Ina.
Hon skulle vilja dela upp barnen mer i grupper som hon sett exempel på
i Gårdby skola. Och säger också att de svenska klassrummen är bättre
utformade för barn.
Men har inte lettiska lärare något att dela med sig av till sina
svenska kolleger?
– Våra lärare är väldigt kreativa, de har inte så många möjligheter
utan måste arbeta framför tavlan med bara en krita, säger Laima
Geikina.

FINNS GODA EXEMPEL
Janis Krievkalns arbetar på en liten privatskola utanför Riga och ser
betydligt fler likheter mellan sin egen skola och den i Gårdby.
Skolorna i Lettland håller väldigt ojämn kvalitet, det är upp till
kommunen att sköta dem.
– Jag har faktiskt ingenting att klaga på, säger Janis. På hans skola
har de möjlighet att vistas ute, men de har inte någon fin sporthall
att tillgå som barnen i Gårdby.
Något de förundras över och beundrar är att det är så rent, både ute
och inne.
– Vi vill tacka alla öborna för att miljön är så oförstörd och att de
kunnat bibehålla det som är unikt för Öland. Tack för att vi får
möjligheten att kunna vistas här, säger Laima Geikina.

ELEVDEMOKRATI
Gitt Cederqvist får besök mitt under en mattelektion. Hon tycker att
mötet med de lettiska lärarna är intressant.
– Vi har talat mycket om elevdemokrati där vi har kommit långt, de är
nyfikna på hur barnen kan komma till tals, ger Gitt som exempel på vad
de utbyter tankar om.
Hon säger att datorn tagit över mycket av renskrivandet. Så är det
inte i Lettland.
– Om inte lärarna tycker att det är tillräckligt fint får man skriva
om, det ska vara läsligt och rent med vacker handstil, säger Ieva
Graufelde.
– Man får sig flera tankeställare. De verkar ha tiden som vi hade
förr, vi gör alldeles för mycket i den svenska skolan, det är ett
större informationsflöde, tror jag, avslutar Gitt Cederqvist.

ConnyMorke

unread,
Dec 1, 2008, 2:34:58 PM12/1/08
to Lettland.sidan.nu
Flytt av inlägg från tidigare MSN Gruppen Letter i Sverige

Från: Egil (Ursprungligt meddelande) Skickat: 2005-01-12 18:22
Lettiska Hjälpinsamlingen anordnar årliga sommarläger på Sandby
prrästgård. 2004 deltog en student från Valmiera på lägret. Nedan
följer hennes berättelse (på engelska) om sommarvistelsen.

This is the reflection report from Valmiera's view about camp in
Sweden, Sandby.

Kind of introduction part:
I, Renāte Ūdre, student from Valmiera, Vidzeme University College, was
invited to come to this camp as a translator; even I know just a few
words in Swedish. But Sweden is so good country, that it is enough to
know English. So in the camp I was supposed to be also a teacher, but
that was like a surprise. I didn't know that. Actually all camp was
real big surprise, I couldn't imagine anything about that what I saw
there, or I did there!

The first thing, what I want to talk about, is time in any sense. I
mean the time - summer, July. It is really good time for summer
vacation, and it was quite good weather also in Sweden, just some
rainy days made some silence in the playground outside. So, time -
three weeks away from home for children also is a lot, maybe it could
be shorter, just a few days.

Of course, you can't choose children, it is like a play, but I think
there should be some limits on the age of children, because it is
really difficult to make exercises interesting for 14 - 16teen years
old and 9 - 12old children, their interests are different and their
behavior and thinking is not common. Amount of children is ok; it is
enough, not too much. And as you maybe remember that there were
children from three nationalities - Latvians, Russians and gypsies. It
was really interesting to know their mentalities, to try to understand
them, like why gypsies want to all do in the evening, why Latvians are
more slowly than gypsies.

Work with children is not easy; it wasn't vacation for teachers - at
least not for me. And that is talking about stuff workers. I am really
happy that Laila Korvina is going there and making food, and is really
good hostess. She takes care of the house, of any accident what
happens with children, so she knows when what to do. Also Max is great
man, children loved him so much, because he took things easily, he
understood them. He knows also around so he helped to show places
where to go by bikes, where to swim.
Speaking about teachers from Latvia, it is also very important
question. The teachers have to be ready for all the time. They have to
know better what is going to be there, what they have to prepare. Next
point, teachers have to know children at least a little bit, so that
also they are not strangers for children. There have to be at least
one real teacher by education, who has some knowledge on social
psychology, what could help children to feel better from home or just
to have person to talk to.
For me it was really great experience. To be honest, it was first time
to be as a teacher for so big amount of small children. I am even the
only child in family, but that love what I have learned from other
equals in age, helped me to look at the children as they are, to try
to think in their way, that's why I didn't let them call me as
teacher, I was just a Renāte. And that made relations closer, they
even loved me as a stranger and even when I am at home, they remember
me. That is so cool.
What can I say about translator, it is important that there is at
least one or two persons, who knows at least English and knows the
place, the events and the whole mission of camp, I mean that have been
for at least one time there. When I got the idea, I already knew what
I should do, how should be the camp made or organized. The old ladies
waited everything form you, they waited that you will tell what to do,
but they weren't prepared and they didn't know what to do.

Speaking about accommodation in the whole, Sandby is really great
place where to rest, but not for children from city. They can't stand
that peace there, but in the same time it was really healthy time for
them, to know the country side life, to know animals, to know life
without computers and TV. Also house is great for organizing camps.
Classroom, bedrooms it is really ok, but I would advice to try to
children take care more about house. They have to feel like at home,
so that they honor house and things, don't break them or tries to keep
it clean and so on.
Also food and everything was for free, that was good feeling that we
don't have to care about anything, like at a small paradise. Children
got ice-cream almost every day. I think they for a second forgot that
there is life without food, without money, what is seen at their home.

Now about activities. Excursions - it is good that the most part of
them were connected with active moving. Children like to catch
butterflies, to try different experiments. It could be nice, if going
to beach would be more, because they really wanted to go to swim. They
enjoyed shopping, of course there wouldn't be shopping without money.
And all camp should be organized a lot form teacher side. They have to
know what they want to do with children. As I have organized camps, I
know that there should be at least schedule to know the day, to know
plans, that's why I made it also in Sandby. Oh yeah, and there should
night hikes, some walking around just to listen to birds (who are
sleepingJ), because there should be adventurous life for children. Oh,
as we are in the 21st century, it would be great if there could be
useable CD player, if children want to sing or dance or play games, it
is important to have some music. So, once more, there should be good
teachers, who want to work with children and your support and
encouragement also is needed.

Rekommendera Meddelande 2 av 4 i diskussionen
Från: janisvikmanis Skickat: 2005-01-13 00:16
Jättebra att detta kom upp.

Inte kan någon av er, flinka läsare översätta detta till svenska?

Anledning är att gåvogivarna talar/läser svenska KLART BÄTTRE än
engelska.
Detta brev kunde med fördel använts till att visa upp för
intressenter.
Givetvis är detta inget klander. Flickan har ju verkligen hört av sig
beskrivit allt så bra.

Jag hinner inte...

Med vänliga hälsningar,
Janis

Rekommendera Meddelande 3 av 4 i diskussionen
Från: ivarjohansson Skickat: 2005-01-13 09:02
Intressant läsning, eftersom jag som barn har varit i Sanby på Öland
flera
gånger. Jag har också varit ledare på lettiskt läger i Tyskland.

Synd bara att Renate trodde innan hon åkte till Öland att ledarna/
lärarna
också skulle kunna slappa. Så är det absolut inte, eftersom ledarna/
lärarna
har ansvar för barnen dygnet runt. Dessutom förstår jag inte problemet
med
att ha barn i olika åldrar på samma läger.

Intressant är också att Renate betecknar zigenare som en
nationalitet...

Ivars

ConnyMorke

unread,
Jan 14, 2009, 7:12:31 PM1/14/09
to Lettland.sidan.nu
Hej!
Svenska kyrkans lettiskspråkiga arbete kan man läsa om här:
http://www.stockholmsstift.se/verksamhet/minoritetssprak/lettisksprakigtarbete.4.95ef17103e1e0347680001568.html

Hos den lettiska församlingen i Stockholm kan man på lettiska däremot
också läsa om lettiska hjälpinsamlingen: http://www.draudzes.se/info/sandbija.html

Mvh
Conny

Conny Mörke

unread,
Jan 14, 2009, 7:20:48 PM1/14/09
to Lettlan...@googlegroups.com
Här kommer några bilder och lite information från Andris Dzedins.
Conny
----- Original Message -----
From: Andris Dzedins
To: Conny Mörke
Sent: Saturday, January 10, 2009 7:14 PM
Subject: E-post: Ringmärkning


Från barnlägret på Öland, sommaren 08!

Ringmärkning i Ottenby fågelstation, Ölands s. udde (se länk:
http://www.sofnet.org/ofstn/noframes.htm)

Ringmärkning.JPG
Gruppen%20uppradad.jpg

ConnyMorke

unread,
Jan 18, 2009, 5:30:32 PM1/18/09
to Lettland.sidan.nu
Flytt av text från tidigare MSN Gruppen Letter i Sverige
Lettiska Hjälpinsamlingen Egil 2008-02-11
Lettiska Hjälpinsamlingen -
Rikskommittén för den Lettiska Hjälpinsamlingen började sin verksamhet
1947. Letter som flytt till Tyskland fick möjlighet att skicka sina
barn på sommarvistelse i Sandby prästgård på Öland. Under de första
årtionderna rörde det sig om traditionell flyktinghjälp med hjälp av
medel som insamlades från enskilda givare, kyrkliga arbetskretsar och
genom församlingskollekter.

1962 då den siste kyrkoherden i Sandby på Öland avgick och tjänsten
inte återbesattes fick Rikskommittén tillåtelse av Växjö domkapitel
och Sandby församling att använda prästgården som lägergård och har
alltsedan dess stått till Rikskommitténs förfogande. 1988 gav
stiftsnämnden i Växjö stift Rikskommittén sitt tillstånd att förvärva
prästgården samt tomtmark för en köpeskilling om kr. 300.000.
Förvärvet kom i ett läge då det politiska läget i Lettland var statt
under förändring. Man kunde planera för en direkt kontakt med letterna
i hemlandet och kyrkan där. Kontakterna blev allt intensivare och
prästgården började användas som kurs- och lägergård för människor
från Lettland. Tillsammans med de lettiska kyrkorna i Sverige och
Tyskland bildade Rikskommittén 1989 en stiftelse, Stiftelsen Sandby
prästgård, som enligt sina stadgar ska organisera lägerverksamhet och
kurser för den evangeliskt-lutherska kyrkan i Lettland. Verksamheten
ska bedrivas i prästgården som ägs av stiftelsen. Genom
överenskommelse med Lettiska Hjälpinsamlingen finansieras och bedrivs
nämnda läger- och kursverksamhet av denna organisation.

Från och med sommaren 1990 har prästgården tagit emot grupper från
Lettland, dels barn från skolor och barnhem, gatubarn – barn med svåra
familjeförhållanden, otrygghet och undermålig kosthållning – dels
ungdomsgrupper av teologie studerande och familjeläger med letter från
Lettland och Tyskland.

Verksamheten finansieras genom församlingskollekter (delad
stiftskollekt i Växjö stift en bestämd dag), anslag från församlingar,
kyrkliga arbetskretsar och andra ideella sammanslutningar samt
enskilda bidragsgivare. Under senare år har man även haft viss inkomst
genom att under kortare perioder upplåta prästgården åt
konfirmandgrupper m.m.

Varje sommar, då någon lettisk grupp vistas i Sandby, brukar man ha
”öppet hus” då bidragsgivare o.a. intresserade är välkomna att besöka
prästgården och få information om och inblick i lägerverksamheten.

Stiftelsen och Hjälpinsamlingen har var sin styrelse, till stor del
dock med samma medlemmar. Styrelserna sammanträder två gånger/år och
har i övrigt mail-, telefon- o. brevkontakt med varandra.

Lettiska Hjälpinsamlingen har pg-konto 38 77 41 – 2.



Ziedojumu pienemsana Latvijai ir organizácija Zviedrijá, kura uzsáka
savu darbibu 1947.gadá, dazus gadus péc lielám latviesu béglu plúsmám
uz Váciju un citám Rietumeiropas valstím. Organizácijas mérkis bija
pálidzét bégliem ar naudu ko saváca no atseviskiem devéjiem, baznicam
un draudzu grupám. Ar laiku darbíba izveidojás ne tikai ka ekonomisks
atbalsts Latvijas evanģēliski luteriskai baznīcai Zviedrijá un Vácijá,
bet arí ka atbalsts latviesu bégliem identitátes un integrácijas
saglabasanai. Svarígs mérkis bija jaunajai trimdas paaudzei dot
iespéju apzinát savas latviesu saknes. Dríz vien latviesu mácítáji,
jaunas latviesu gimenes u.c. personas, minétas organizácijas ietvaros,
sáka pulcét bérnus un pusaudzus latviesu vasaras nometnés Zviedrijá.
No 1962. gada Zviedrijas baznica atláva organizácijai izmantot
Sandbijas, Elandes salas mácitaja muizas vasaras nometnes lietosanu un
1988.gadá Ziedojumu pienemsana Latvijai varéja muizu nopirkt ar
piederígo gruntsgabalu 8.000 kvadratmetru platíbá.
Kad 80.gadu beigás politiskais stavoklis Latvijá sáka mainities,
attístijás domas un pláni par tiesiem sakariem ar Latvijas evanģēliski
luterisko baznīcu. 1990. gada Sandbijá ieradás pirma bérnu grupa no
Latvijas un no tá laika katru vasaru vairákas grupas pavada dazas
nedelas bijusaja macitaju muiza – bérni no skolam un bérnunamiem,
ielas bérni - ar grútiem gimenes apstákliem, nedrosíbu un nepietiekamu
uzturu – ka arí teologijas studenti un gimenu grupas no Latvijas un
Vácijas.
Visa darbíba ir atkaríga no saváktiem lidzekliem, ka baznícá, ta no
dazádám darba grupám vai atseviskiem devejiem.

Organizácijas Ziedojumu pienemsana Latvijai pasreizejá valde:
Torsten Mårtensson, pr-sédétájs
Anne Wilks, sekretáre
Margreth Johansson., kasiere.
Locekli: Andris Dzedins, Stefan Ericsson, Ieva Graufelde, Richard
Grugiel, Ilgvars Gutmanis, Anna Lundin-Leander, Roland Persson,
Mattias Rosenqvist, Anne Wilks,
Blakus minétai organizácijai darbojas Sandbijas mácitáju muizas fonds
(Stiftelsen Sandby prästgård) ar atsevisku valdi:
Ieva Graufelde, pr-sédétája
Janis Alsins, sekretárs
Stefan Ericsson, kasieris.
Locekli: Laila Keire, Dzintars Roske, Torsten Mårtensson, Björn
Leander.
Reply all
Reply to author
Forward
0 new messages